8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Αμερικανικό το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε – Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στo Reuters ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Αφγανιστάν ήταν ένα μικρό αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Από την πλευρά του, το FoxNews μετέδωσε ότι επρόκειτο για ένα βομβαρδιστικό E-11A και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το κανάλι, επέβαιναν σ’ αυτό λιγότερα από 5 άτομα και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν υπάρχουν επιζώντες και αν όντως καταρρίφθηκε όπως ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν.

- Advertisement -

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν δήλωναν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα Δευτέρα (27/1) στο ανατολικό Αφγανιστάν σε περιοχή που ελέγχεται από τους ίδιους, ανήκει στον αμερικανικό στρατό, με το αφγανικό υπουργείο Άμυνας να διαψεύδει ότι το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε ήταν αφγανικό.

Το αεροπλάνο μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή Γάζνι. Όλα τα μέλη του προσωπικού που επέβαιναν σε αυτό είναι νεκρά, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Στρατιωτικό αεροσκάφος των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων συνετρίβη… στην επαρχία Γάζνι”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουντζαχίντ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, “το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών και καταρρίφθηκε στην περιοχή Σάντο Χελ της τοποθεσίας Ντεχ Γιακ της επαρχίας Γάζνι”.

Το χρονικό

Αρχικά, αφγανικά Μέσα μετέδιδαν πως επρόκειτο για εμπορικό αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines με 85 επιβάτες, κάτι που η αεροπορική διέψευσε λίγο αργότερα.

Η ίδια η εταιρεία διαβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι «όλες οι πτήσεις της έφτασαν κανονικά στον προορισμό τους».

Στη συνέχεια, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι δεν πρόκειται για εμπορική πτήση.

Το αεροσκάφος συνετρίβη «περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Γκάζνι, ο Άχμαντ Χαν Σιράτα, διευκρινίζοντας ότι «η περιοχή δεν είναι ασφαλής» εξαιτίας της παρουσίας ανταρτών.

«Πρόκειται πιθανόν για αεροπλάνο της γραμμής», πρόσθεσε, ενώ εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, ο Αρέφ Νούρι, τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αεροπλάνο έχει πάρει φωτιά και χωρικοί προσπαθούν να την κατασβέσουν».

Η Arian Afghan Airlines (AAN), που περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ, συχνά δανείζει τα αεροσκάφη της στον αφγανικό στρατό για τη μεταφορά στρατιωτών.

Εκτός από την ΑΑΝ το Αφγανιστάν διαθέτει μία ακόμη αεροπορική εταιρεία, την ιδιωτική Kam Air, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: