8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυξήθηκε ο δείκτης παραγωγικότητας στο γεωργικό τομέα

Διαβάστε επίσης:

Μικρή αύξηση της τάξεως του 2% σημείωσε ο δείκτης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας στις χώρες της ΕΕ, το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. H αύξηση αυτή έρχεται μετά από μια πτώση το 2018 πλησιάζοντας το ένα τέταρτο (+ 23%) πάνω από το επίπεδο του 2010. Στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 7,6%.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών για τη γεωργία, η παραγωγικότητα της εργασίας στη γεωργική βιομηχανία μπορεί να μετρηθεί ως εισόδημα εκφραζόμενο ανά ισοδύναμο εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πρόκειται για μέτρο της καθαρής προστιθέμενης αξίας του ισοδύναμου κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση στη γεωργική βιομηχανία και μετριέται σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό) και εκφράζεται ως δείκτης (αποκαλούμενος δείκτης Α). Επομένως, η εξέλιξη αυτού του δείκτη επηρεάζεται από το πραγματικό εισόδημα που παράγεται στη γεωργία ή και τις μεταβολές της εργασίας.

Δεν πρέπει όμως να συγχέεται με το συνολικό εισόδημα των γεωργικών νοικοκυριών ή το εισόδημα ενός γεωργού.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δανία

Μετά από μια πτώση το 2018, η πλειοψηφία των κρατών μελών σημείωσε αύξηση αυτού του δείκτη γεωργικού εισοδήματος το 2019. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στη Δανία ( 68%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (38%), τη Γερμανία (32%), τη Σουηδία (28%) και τη Λιθουανία (27%). Αύξηση σημείωσε και η Ελλάδα με ποσοστό 7,6%.

Από την άλλη πλευρά, τρεις από τις μεγάλες χώρες που συνεισφέρουν σχεδόν το ήμισυ του κοινοτικού εισοδήματος από το εν λόγω εισόδημα, παρουσιάζουν μείωση και συγκεκριμένα Ισπανία (-10%), Γαλλία (-8%) και Ιταλία (-3%).

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: