8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απορεί ο Αμπάς: «Ποιος από εσάς θα δεχόταν ένα τέτοιο κράτος;»

Διαβάστε επίσης:

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη (11/2) επισήμως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόρριψη του «ισραηλινο-αμερικανικού» σχεδίου ειρήνης για την Μέση Ανατολή, το οποίο χαρακτήρισε «ελβετικό τυρί» που δεν προσφέρει κυριαρχία στον παλαιστινιακό λαό.

«Απορρίπτουμε το ισραηλινο-παλαιστινιακό σχέδιο» το οποίο «αμφισβητεί τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, υψώνοντας έναν μεγάλο χάρτη της Παλαιστίνης, όπως προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

«Αυτό είναι ένα ισραηλινο-αμερικανικό προτιμησιακό σχέδιο που στόχο έχει να τερματίσει το παλαιστινιακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως «θα αντιταχθούμε στην επιτόπου εφαρμογή του».

«Απορρίψαμε αυτό το σχέδιο επειδή η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα ήταν μέρος της Παλαιστίνης και αυτό αρκεί για να αρνηθούμε», δήλωσε ο Αμπάς. Θα έκανε την Παλαιστίνη ένα «κατακερματισμένο κράτος», χωρίς εναέριο έλεγχο, και χωρίς έλεγχο θαλάσσιων ζωνών.

«Ποιος από εσάς θα δεχόταν ένα τέτοιο κράτος;» ρώτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κοιτώντας τους εκπροσώπους των 15 μελών κρατών του ΣΑ, υποστηρίζοντας πως η αποκαλούμενη «Συμφωνία του Αιώνα» (σ.σ. το σχέδιο Τραμπ για την Μέση Ανατολή) ενισχύει το «ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ».

Τονίζοντας ότι είναι «υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης» για 13 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ο Αμπάς επίσης καταμέτρησε όλες τις προόδους του λαού του για να αποκτήσει ένα κράτος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Πέντε ημέρες μετά από μια συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 28 Ιανουαρίου, ο Αμπάς προσπαθεί με τη σειρά του να συσπειρώσει τη διεθνή στήριξη για την απόρριψη της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο επί ενός προσχεδίου ψηφίσματος για την καταδίκη του σχεδίου, λόγω έλλειψης επαρκούς διεθνούς υποστήριξης και της τεράστιας πίεσης που άσκησε η Ουάσινγκτον στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να ψηφίσει σήμερα για την καταδίκη του σχεδίου μετά από μια ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: