8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποκλειστικό: Η ΕΕ κυνηγά τον προϋπολογισμό και το ΕΛΚ το μέλλον του: Ανταπόκριση από τον Μανώλη Μαυρομμάτη

Διαβάστε επίσης:

PIXABAY

Μιά έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου καθώς επίσης και μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 3-4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ηλεκτρίζουν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και του ΕΛΚ, μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

- Advertisement -

Στην πρώτη περίπτωση ο πρόεδρος Ζαν Μισέλ ειδοποίησε πριν από ένα 24ωρο ότι αποκλειστικό και μοναδικό θέμα θα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού 2021-2027 της μετά Brexit εποχής.

Σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι το ποσό που θα προκύψει και το όποιο αναλογεί στο χρονικό αυτό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνολικά την επταετία υπολογίζεται να μπουν στα ελληνικά ταμεία 39 δισ. εύρω, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ (Αγροτική Πολιτική).

Ανατροπές και εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στην μεγάλη συνδιάσκεψη του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ θα προσπαθήσει να ξαναβρεί τη συνοχή της. Με τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη βασικούς παίκτες στην ανασυγκρότηση με τα νέα δεδομένα των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Η Ν.Δ αναδείχθηκε το μοναδικό κόμμα της κεντροδεξιάς στην ΕΕ που αποδόμησε τον λαϊκισμό κατακτώντας την πρώτη θέση και την κυβέρνηση και με 8 ευρωβουλευτές να αναρριχάται στους πρώτους των πρώτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!

Οι αλλαγές λοιπόν που θα προκύψουν θα είναι αναλόγως σημαντικές όπως επίσης και οι προοπτικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tomanifesto.gr:

1) Μετά την ανακήρυξη του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του ΕΛΚ αντί του Γάλλου Ζοζέ Ντόιλ, θέση Γενικού Γραμματέα στην ομάδα του ΡΡΕ, στο κοινοβούλιο αναλαμβάνει ό Μαλτέζος Σάιμον Μπουσουλά, πρώην ευρωβουλευτής(2004-2009) και υποψήφιος πρωθυπουργός της Μάλτας.

Τα γεγονότα της χώρας αυτής μετά την δολοφονία γνωστής δημοσιογράφου που οδήγησαν σέ παραίτηση τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιόζεφ Μουσκάτ, κυρίως όμως τα ανοιχτά σύνορα στην υποδοχή μεταναστών από την Ιταλία και την Β. Αφρική, είναι από τα ισχυρά στοιχεία που έφεραν τον Μπουσουλά στη θέση ισχυρού παίκτη στις Βρυξέλλες.

2) Ο Μαλτέζος γ.γ θα αντικαταστήσει τον έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη του Μάνφρεντ Βέμπερ, άλλα και του Ντόιλ, Γερμανό Μάρτιν Καμπ!

3) Οι ηγέτες του ΡΡΕ θα επανεξετάσουν τη θέση τους που άφορά την εφαρμογή του άρθρου 7 στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και Πολωνίας.

Ορμπαν και Κατζίνσκυ ανήκουν στο ΕΛΚ. Όμως χωρίς δικαίωμα ψήφου στην ομάδα καθώς το κράτος δικαίου και ο πόλεμος εναντίον των ΜΜΕ παραμένουν ισχυρά στην Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.

4) Οι δύο ηγέτες απειλούν με κοινό μέτωπο Σαλβίνι, Κούρτς, και Λέ Πέν, να δημιουργήσουν ακροδεξιά πολιτική ομάδα στην ΕΕ παραιτούμενοι από το ΕΛΚ!

5) Η απειλή ρήγματος στους κόλπους του ΕΛΚ φαίνεται ότι θα βρει συνέχεια στην διάρκεια της περιόδου.

Αυτή θα προέλθει από την ισπανική ομάδα, η όποια στο κοινό ψήφισμα στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την αποπομπή ή παραδειγματική ποινή των δύο αντιπροσωπιών, διαχώρισε τη θέση της και ψήφισε υπέρ της παραμονής Πολωνίας και Ουγγαρίας!

Αυτό μάλιστα εκφράστηκε με την λευκή κίνηση τού επικεφαλής ευρωβουλευτή Πονς να μην ψηφίσει καν το επίμαχο κείμενο!

6) Σημειώνουμε ότι σε Ούγγρους και Πολωνούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα 280 και 86 χιλιάδων Εύρω κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 της ΕΕ.

7) Στην συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου θα βαρύνει το σκεπτικό των τριών Σοφών του ΡΡΕ που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Και συγκεκριμένα του Χέρμαν Φαν Ρομπάι, του Χανς Γκερντ Πέττερινγκ και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

8) Στις Βρυξέλλες, ενώ απομένουν λίγα 24ωρα πριν το Big Ben σημάνει Brexit… όποιον διάδρομο του Κοινοβουλίου αν ακολουθήσεις, στις ανοιχτές πόρτες των γραφείων συνεργάτες, βοηθοί και βουλευτές συζητούν και βγάζουν ειδήσεις.

9) Η τελευταία πληροφορία αφορά το παρόν και το μέλλον τού παρ’ ολίγο Προέδρου της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η βαθιά κυβερνητική κρίση της συγκυβέρνησης χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών στη Γερμανία, έφερε στη δεύτερη θέση τους πράσινους παράλληλα με την ακυβερνησία στους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας!

Ο Βέμπερ δεν φαίνεται να παρατείνει την παραμονή του στο κοινοβούλιο και την ανάληψη καθηκόντων προέδρου του ΕΚ μετά από τον Ιταλό σοσιαλιστή Ντάβιντ Σασσόλι στο τέλος των δυόμιση χρόνων (2021).

Ο Βέμπερ πιέζεται αφόρητα να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της πατρίδας του. Στόχος η διεκδίκηση τής προεδρίας των χριστιανοκοινωνιστών στο Μόναχο!

Ο ίδιος τηρεί απόλυτη σιγή… Ταυτόχρονα με την περισυλλογή…

Το ΡΡΕ προετοιμάζεται για το μέλλον.


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι Πρώην ευρωβουλευτής Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: