8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Διαβάστε επίσης:

Θέμα χρόνου είναι πλέον οι αλλαγές στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κάψει τα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό. Οταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha αν το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Παρασκευή με τη σημερινή του σύνθεση, απάντησε διπλωματικά. «Με τη σημερινή. Εχω Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Κοιτάξτε, μου κάνετε μια ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω», ανέφερε.
Πάντως, μιλώντας για αλλαγές στα πρόσωπα της κυβέρνησης υπογράμμισε πως κριτήριό του πάντα είναι η αποτελεσματικότητα. «Εχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά “πρέπει ένας από εδώ, ένας από εκεί, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη”. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι, που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους», τόνισε.
Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεδομένου ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία αυτήν τη φορά κυρίως απείχαν, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κούραση του εκλογικού σώματος, αλλά και συγκεκριμένα ζητήματα ήταν οι αιτίες. Πρωτίστως αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε ότι είναι κατανοητές οι αντιδράσεις και θα υπάρξουν μόνο επιμέρους διορθώσεις. «Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε. Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραδέχθηκε ότι ζημίωσε την κυβέρνηση, «καθώς ήμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από το κόμμα», δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο.
Οσο για την ακρίβεια, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «θα την αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια». «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος», υπογράμμισε.

- Advertisement -

«Να είμαστε αποτελεσματικοί»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε όσους θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να στρίψει το τιμόνι προς τα δεξιά. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο, προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», τόνισε. Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα και για τυχόν συμπεριφορές αλαζονείας μετά τις περσινές εθνικές εκλογές. «Το 41% δεν υπάρχει σήμερα. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», ξεκαθάρισε.
Επίσης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας και πως οι εκλογές θα γίνουν το 2027, υπενθυμίζοντας πως υποστηρίζει σταθερά τους τετραετείς κυβερνητικούς κύκλους. «Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι. Διαχείριση δεν σημαίνει ότι εθίζουμε τον λαό στα ευχάριστα. Δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχυς των προσδοκιών της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επιπρόσθετα παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Σε εθνικό επίπεδο μίλησε για την ακρίβεια, το υψηλό κόστος στέγης, τα Airbnb, τον ΑΣΕΠ, την υγεία, την ασφάλεια, την καθημερινότητα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την οικονομία, την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις, την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και τη συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε για διαπραγμάτευση που θα γίνει για τις τέσσερις θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκή Ενωσης, για την άμυνα, τα ζητήματα των τιμών, τα αγροτικά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι στις κάλπες της Κυριακής αποδοκιμάστηκε σύσσωμη. «Ειδικά η αντιπολίτευση των “λεφτόδεντρων”. Δηλαδή αυτοί που έταξαν 45 δισ. ευρώ πήραν ποσοστό λίγο παραπάνω από 14,5%», ανέφερε σχολιάζοντας πως αυτό είναι μια ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, καθώς αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. «Ξεράθηκαν τα “λεφτόδεντρα” ακόμα μια φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: