8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου για την επανενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας: Στόχος να έχει επικαιροποιηθεί πριν τις 26-27 Μαρτίου

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου θέλει η ηγεσία της Κομισιόν να επικαιροποιηθεί και επανενεργοποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσουν σε εντατικές συζητήσεις τις επόμενες μέρες με στόχο να καταλήξουν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Σε αυτό συμφώνησαν την Δευτέρα οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες όπως γράφει η DW.

- Advertisement -

Η συνάντηση αποσκοπούσε στην επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος είχε διακοπεί τον τελευταίο καιρό μετά την ουσιαστική εγκατάλειψη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Άγκυρα και την παρότρυνση που έκανε σε μετανάστες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η συμφωνία του 2016 θα υποστεί μια επικαιροποίηση, ενώ θα αποσαφηνιστούν σημεία που ερμηνεύονται σήμερα διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι υπό προϋποθέσεις να αυξήσουν τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα ποσά.

Αυτό που ζητούν επιτακτικά από την Άγκυρα είναι να εκτονώσει το συντομότερο την πίεση των προσφύγων στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και να διαχειριστεί τα άτομα που παραμένουν στην περιοχή. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι μια εκτόνωση της κατάστασης από την Τουρκία θα εκληφθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά ως ένα θετικό σημάδι για την εξέταση των αιτημάτων της χώρας αυτής με εποικοδομητικό πνεύμα.

Αναφορικά με άλλα τουρκικά αιτήματα που έθεσε ο κ. Ερντογάν, όπως η επανεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης και η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν μια τακτική βήμα προς βήμα. Εκείνο που προέχει τώρα είναι η εκ νέου ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2016 αν είναι δυνατόν πριν από την προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 26-27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα. Μάλιστα ανέφερε ότι η Τουρκία ελπίζει να πετύχει μία συμφωνία με την Ε.Ε. για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών  στις 26 Μαρτίου.  «Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Επιπλέον τόνισε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει επίσης να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: