8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Χρυσοχοΐδης: Με ένα φιλόδοξο σχέδιο απαντάμε στο έλλειμμα συντονισμού και ευθύνης στην αντιμετώπιση κρίσεων

Διαβάστε επίσης:

Για ένα σύγχρονο και φιλόδοξο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στους νέους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο που συγκροτεί εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αναδιαρθρώνει την γενική γραμματεία και το σύστημα εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση αντιμετώπισε με επιφυλάξεις το νομοσχέδιο, θεωρώντας τις διατάξεις του αναποτελεσματικές, ασαφείς και μη λειτουργικές.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι «η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα», έκανε λόγο «για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και κινδύνων» , και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αξιοποιήσει το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

- Advertisement -

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε σκληρά, και μετά από μια μακρά και ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους φορείς, είχε ετοιμάσει ένα καλά δομημένο συνεκτικό σχέδιο, που θέσπιζε παράλληλα τα αναγκαία εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

«Σήμερα είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Γιατί τότε θα κάνουμε πάλι μπαλώματα που θα λύνονται στις αίθουσες δικαστηρίων», ανέφερε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη , διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτές χρήσιμες προτάσεις που θα κατατεθούν.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα συντονισμού στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές, και πρόσθεσε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει έλλειμμα ευθύνης – και οριζόντια, και κάθετα – που σε κρίσιμες στιγμές οδήγησε σε τραγωδίες και επιχειρήσεις που δεν εξελίχθηκαν ομαλά».

«Υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα οι σεισμοί, που για τη χώρα μας είναι συνηθισμένο φαινόμενο και απαιτεί καλύτερη και συνεχή προετοιμασία. Σε αυτό το έλλειμμα συντονισμού ηγεσίας και ευθύνης έπρεπε να δούμε πως θα απαντήσουμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού είναι η απάντηση. Η υλοποίηση του είναι δύσκολη, γιατί αυτός ο Εθνικός Μηχανισμός, για να δουλέψει χρειάζεται δομές υπηρεσιών που θα στηθούν περιφερειακά, και ανθρώπους με ηθική υποστήριξη, με υποστηρικτικό για αυτούς εργασιακό και επιχειρησιακό περιβάλλον».

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ένα νομοσχέδιο δύσκολο, αλλά που είναι ο μόνος δρόμος».

«Εθνικό Μηχανισμό διαθέτουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Εμείς διαθέτουμε επιπλέον και έναν ενιαίο επιχειρησιακό μηχανισμό σε όλη τη χώρα, με δομή, με ένστολους, με ιεραρχία και πειθαρχία. Αυτό το προνόμιο που έχουμε, πρέπει να το εξελίξουμε περαιτέρω. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο με τις προϋποθέσεις καλής και ενάρετης πειθαρχημένης διοίκησης, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στον 21ο αιώνα», ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί ερωτηματικών σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι είναι «μία απολύτως συνταγματική, νόμιμη διαδικασία, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας όπως η κυβερνοασφάλεια».

«Η διαχείριση απόρρητων δαπανών δεν αποτελεί προνόμιο κάποιου που πληρώνει κατά βούληση», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, είχε υποστηρίξει ότι «οι προβλεπόμενες απόρρητες δαπάνες στη Πολιτική Προστασία είναι ο ορισμός του σκανδάλου».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: