8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Χατζηδάκης: «Σε απόλυτη προτεραιότητα περιβάλλον και κλιματική αλλαγή»

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Διαδικτυακά εγκαίνια έκθεσης στο αρχαιολογικό Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σας προσκαλεί σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στα διαδικτυακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης...

Προχωράει η μελέτη για την οδό Καρδίτσας-Καρπενησίου

Αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωρά σε υπογραφή σύμβασης η μελέτη που οδηγεί σε έργο...

Θ. Τρύφων: H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για την φαρμακοβιομηχανία

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την έναρξη των εργασιών επιστημονικού συνεδρίου σχετικά με τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού, που συνδιοργάνωσαν ο Δημόκριτος και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε πως «αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σε απόλυτη προτεραιότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι τα ζητήματα της ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων έχουν μπει σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί.

«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας την ανάγκη «να αλλάξουμε ταχύτητες στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας».

Ειδικότερα, για τα ζητήματα τις κυκλικής οικονομίας, βασικό τμήμα της πράσινης Ατζέντας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, πολίτες που κατανοούν ότι το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας συνδέεται με τους ίδιους και τα παιδιά τους».

«Στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις παλαιωμένες μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και να αντιμετωπίσουμε το απόβλητο ως πολύτιμο πόρο και ως πρώτη ύλη», πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, στο ΥΠΕΝ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος, προωθούνται η κατάρτιση εγχειριδίου τεχνικών προδιαγραφών, παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, αξιολόγηση των υφιστάμενων ποιοτικών ορίων διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, ανάπτυξη προδιαγραφών για τη δημιουργία εθνικού μητρώου περιοχών διάθεσης υγρών αποβλήτων και η διαμόρφωση πλαισίου για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Επιπλέον, τόνισε την άμεση ανάγκη προώθησης καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων τόσο για την ορθολογική διαχείριση του νερού όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «η κλιματική αλλαγή αλλάζει δραματικά τα δεδομένα».

«Η κλιματική αλλαγή, έντονα και έκτακτα φυσικά φαινόμενα χτυπούν ήδη την πόρτα της χώρας μας και επηρεάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας την αλόγιστη χρήση του, ειδικά στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ για έργα αγροτικών υποδομών και για εκσυγχρονισμό και κατασκευή αρδευτικών δικτύων. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής καλλιεργητικών προτύπων και την προώθηση μεθόδων γεωργίας ακριβείας, προκειμένου οι αγρότες «να περάσουν από υδατοβόρους τρόπους άρδευσης, σε σύγχρονες τεχνικές και ορθολογικά συστήματα».

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου της Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που εναρμονίζεται με την ΚΑΠ, «θα αλλάξει ο τρόπος που καλλιεργούμε στη χώρα, θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πόρων», ενώ θα διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

«Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και κοινωνικής συνοχής να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που θα διασφαλίζει την ελάχιστη διατροφική επάρκεια για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα».

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων έργων Life, το έργο “Life PureAgroH20”, στόχος του οποίου είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα αειφόρου διαχείρισης των υδατικών αποβλήτων και ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης του νερού. «Ο καινοτόμος αντιδραστήρας αναμένεται να προσφέρει συγκράτηση αποβλήτων κατά 99% και μείωση των αποβλήτων κατά 95%», εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, πρόεδρος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, συμπληρώνοντας ότι «οι υδατικοί πόροι αποτελούν το σημαντικότερο θέμα και αγαθό που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον κόσμο».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Θ. Τρύφων: H Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ευρωπαϊκό παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο για την φαρμακοβιομηχανία

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό και ερευνητικό hub για ολόκληρη...

Η συνεπιμέλεια δεν προσφέρεται για εύκολη και ανέξοδη κριτική

Η επιμονή και η εμμονή ορισμένων να θέλουν απάντηση σ’ ένα ρητορικό ερώτημα είναι, τουλάχιστον, αξιοπερίεργη. Υπάρχει, άραγε, βουλευτής...

Καρδίτσα: Διαδικτυακά εγκαίνια έκθεσης στο αρχαιολογικό Μουσείο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σας προσκαλεί σήμερα Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στα διαδικτυακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Πολυτέλεια …. στην...

Αρνητικά όλα τα rapid tests στους Σοφάδες

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία της υγείας των πολιτών πραγματοποιήθηκαν νέοι προληπτικοί δωρεάν έλεγχοι rapid tests...

Τσιάρας: Αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, τόνισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Όπως εξήγησε, μέσα στον επόμενο...

Προχωράει η μελέτη για την οδό Καρδίτσας-Καρπενησίου

Αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωρά σε υπογραφή σύμβασης η μελέτη που οδηγεί σε έργο για την ολοκλήρωσης της ασφαλούς...

Στην ίδια κατηγορία: