8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Χατζηδάκης: «Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2020»

Διαβάστε επίσης:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Η πρώτη σπουδαία διάκριση για την Αντγόνη Ντρισμπιώτη, είναι γεγονός. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια...

Καπραβέλος: «Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας»

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»...

Σαρηγιάννης: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Ο καθηγητήςτόνισε προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μέγαλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο Energy Athens Dialogues, τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα και στο πνεύμα της Ευρώπης, υιοθετώντας με θάρρος τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

«Είναι εμπροσθοβαρής ο σχεδιασμός του υπουργείου», είπε και ανέφερε τους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται και οι οποίοι είναι: διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, «πράσινες» δράσεις, και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική.

Αναλύοντας τον πρώτο άξονα, σημείωσε πως στο ΥΠΕΝ αντιστοιχούν τα 2/3 των αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση της αγοράς, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model», πρόσθεσε.

- Advertisement -

Για τη ΔΕΗ, επισήμανε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο για την επιχείρηση, επετεύχθη η οικονομική διάσωση της. «Επίσης, με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών, δίνεται στην επιχείρηση η ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα» υπογράμμισε.

Σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα σχέδια συμπράξεων με ιδιώτες για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες σημαντικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακοψιμότητα, τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αλλά και των νοικοκυριών», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι εντός του 2020 θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω ο ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει το ίδιο και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας«θα διαψεύσουμε τις κακές γλώσσες, που μιλούσαν για καθυστέρηση», σημείωσε, προσθέτοντας πως τους αμέσως επόμενους μήνες θα δρομολογηθεί και η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαγωνισμού εκχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σε δύο «πακέτα», τα οποία θα μπορεί να αναλάβει ο ίδιος επενδυτής, ελεύθερα πλέον βαρών. Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή γίνεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία, τόσο για το νικέλιο όσο και για το κοβάλτιο.

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, δηλαδή τις «πράσινες» δράσεις, σημείωσε ότι αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία, για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ. Επανέλαβε πως οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν έως το 2023, ενώ για την προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών θα αξιοποιηθούν ήδη από εφέτος 190 εκατ. ευρώ, από το τέλος λιγνίτη και το Πράσινο Ταμείο. Από το 2021, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, θα αξιοποιηθούν κονδύλια από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ, μέσω των πόρων της Ε.Ε. για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών περιοχών που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο των «πράσινων» δράσεων, η κυβέρνηση προωθεί επίσης την υλοποίηση νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών. Επίσης, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, για τη θέσπιση πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση, με στόχο το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικό.

Για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου, μέσω του οποίου θα αντικατασταθεί η άδειας παραγωγής με μία δήλωση καταχώρισης. Επισήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, με αυτοματοποιημένο έλεγχο των δικαιολογητικών σε όλα τα στάδια.

Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα είναι ο αγωγός EastMed. Σε αυτό το πλαίσιο, τους αμέσως επόμενους μήνες θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η διακρατική συμφωνία, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η έναρξη εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας.

«Είναι σταθερή η δέσμευση των εμπλεκόμενων χωρών να προχωρήσει το έργο, η οποία σύντομα θα συνοδευθεί και από τις αντίστοιχες οικονομικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για την ωρίμανσή του», υπογράμμισε.

Ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται επίσης η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, η οποία μεταξύ άλλων θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του IGB, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσουν και επίσημα οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ.

«Στηρίζουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν επίσης οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της ώστε να εξελιχθεί σε μόνιμο οργανισμό το EastMed Gas Forum. «Αν και θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τουρκία, με τις ενέργειές της αυτοαποκλείεται, καθώς συμπεριφέρεται ως κατά συρροή παραβάτης του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Άντριου ΜακΝτάουελ αναφέρθηκε στη συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη σήμερα με το υπουργείο Οικονομικών για σειρά έργων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι το σύνολο της δανειοδότησης της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Η πρώτη σπουδαία διάκριση για την Αντγόνη Ντρισμπιώτη, είναι γεγονός. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην, κατέκτησε το χρυσό...

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου για το επενδυτικό και συναλλασσόμενο κοινό

Με τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου αλλά και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να συνεχίζουν να γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη διεθνώς...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Από σήμερα Τρίτη, 16 Αυγούστου, μέχρι την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν την αίτηση...

Καιρός: Έρχεται τετραήμερος καύσωνας

Ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία...

Τσιάρας για παρακολουθήσεις: Όλη η αλήθεια στο φως, αλλά σε βάθος χρόνου

«Η κυβέρνηση όχι μόνο ζήτησε σύσταση Εξεταστικής και επανασύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, άλλα είπε ότι θα...

Fuel Pass: Έρχεται και τρίτο πακέτο επιδότησης καυσίμων το φθινόπωρο

Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα παραμείνει ανοιχτή για επιπλέον αιτήσεις έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια κατηγορία: