8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Χαρδαλιάς: Η χώρα έχει πλέον το δικό της εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακές λύσεις για το Κτηματολόγιο Δήμων από τα Τρίκαλα

Ως μια ξεχωριστή ημέρα σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει τα δεδομένα και...

Μουζάκι: 6ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με...

Σκιάθος: Μελισσανίδης και Κοπελούζος σε beach bar του Μπέου

Στον Τσουγκριά της Σκιάθου βρέθηκαν την Κυριακή οι Δημήτρης Μελισσανίδης και Δημήτρης Κοπελούζος."Πολλοί οι φίλοι που καθημερινά...

Η Τρίπολη θα αποτελέσει την έδρα του περιφερειακού κέντρου επιχειρήσεων Πελοποννήσου, ενός από τα 13 συνολικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε κάθε περιφέρεια. Αυτό ανακοινώθηκε, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά με αφορμή το νέο νόμο για την πολιτική προστασία.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «η χώρα έχει πλέον το δικό της εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων και είναι ξεκάθαρη η προτεραιότητα της κυβέρνησης για ένα θέμα που το χαρακτηρίζω ως εθνικό, δηλαδή το ζήτημα της πολιτικής προστασίας που επιβάλλει τη συνεργασία και τη συνεννόηση με όλους».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την πολιτική προστασία, τον οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε αργότερα στους δημάρχους της περιφέρειας Πελοποννήσου, συγκροτούνται 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων, ώστε, όπως τόνισε, «όλοι οι φορείς αντιμετώπισης κινδύνου, δηλαδή Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν, κάτω από μία στέγη, να συντονίσουν πολλά διαφορετικά συμβάντα.

Η ολοκλήρωση των περιφερειακών κέντρων θα γίνει σε βάθος τριετίας και η κατασκευή τους θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023».

Παράλληλα, συνέχισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, «από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται όλες οι διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι ΟΤΑ, ώστε να αντεπεξέλθουν στις πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν σε επίπεδο πρόληψης και όχι μόνο».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι «η περιφέρεια, προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχει χωροθετηθεί το περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων, στην περιοχή της Τρίπολης.

Αναφερόμενος ο Νίκος Χαρδαλιάς στον νέο νόμο για την πολιτική προστασία, τόνισε ότι «προβαίνει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο» και πρόσθεσε: «Θεσπίζεται η πρόληψη μέσα από τις διαδικασίες της κήρυξης μιας περιοχής σε ειδική κινητοποίηση, στα πρότυπα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα έργα, εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες όχι απλώς για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά για την πρόληψη επαπειλούμενου κινδύνου».

Επίσης, ανέφερε ότι «δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από την επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, να προχωρήσει στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων άμεσης ανάγκης υλοποίησης που αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες, και συγκεκριμένα καθαρισμούς, συντήρηση δασικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μικρής κλίμακας». Δηλαδή, εξήγησε, «ό,τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την πρόληψη, χωρίς να παρεμβαίνει πλέον η γραφειοκρατία.»

Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τον Νίκο Χαρδαλιά τόνισε ότι «η περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει να είναι η πρώτη που θα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος των επιχειρησιακών κέντρων» και συμπλήρωσε: «Δώσαμε τα χέρια ότι το επιχειρησιακό κέντρο της περιφέρειας θα είναι η Τρίπολη και θα δημιουργηθεί σε χώρο που θα παραχωρηθεί αμέσως».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την Τρίπολη συνοδευόμενος από τον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο

Στέφανο Κολοκούρη, τον νέο περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου, αρχιπύραρχο Θανάση Κολυβήρα και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ζέττα Μακρή και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο 4ο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενοι από...

Β. Τσιάκος: Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του σιδηροδρόμου Δυτ. Θεσσαλίας

Επιστολή προς την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με κοινοποίηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών κ. Ι. Κεφαλογιάννη έστειλε ο...

Επίσκεψη Μπουκώρου στη χαλαζόπληκτη Νέα Αγχίαλο

Επίσκεψη, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου που επλήγη από τη χαλαζόπτωση, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος,...

Μουζάκι: Υποτροφία αριστούχων μαθητριών/ων από τη Διαθήκη του αείμνηστου Καναλιώτη ιατρού Νεοπτόλεμου Δήμου

Το Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης Νεοπτόλεμος Δήμος του Δήμου Μουζακίου καλεί, όσους αποφοίτησαν και αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος...

Μουζάκι: 6ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο...

Ψηφιακές λύσεις για το Κτηματολόγιο Δήμων από τα Τρίκαλα

Ως μια ξεχωριστή ημέρα σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει τα δεδομένα και στον τομέα της κτηματογράφησης, χαρακτήρισε...

Στην ίδια κατηγορία: