Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, εκεί όπου σε μια απόφαση που αιφνιδίασε αρκετούς, η ιταλική κυβέρνηση έβαλε σε καραντίνα ολόκληρη την περιφέρεια της Λομβαρδίας, καθώς και 14 ακόμα περιοχές της χώρας. Σε αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε 16 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται από σήμερα, Κυριακή, σε καραντίνα.
Η απόφαση αυτή, μπορεί να έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο μόνο παράλογη δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε 24 μόλις ώρες, 1247 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.
Ήδη, ανακοινώθηκε πως η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από αύριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα με σκοπό να προσπαθήσει να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του ιού.
Άλλωστε, πρόκειται για τη χώρα που έχει «χτυπηθεί» περισσότερο από τον κοροναϊό, μετρώντας 5883 νοσούντες και 233 νεκρούς.
Επηρεάζεται πάνω από 1/4 των Ιταλών
Η άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση, η οποία επηρεάζει, σύμφωνα με το Sky News, πάνω από το ένα τέταρτο των Ιταλών, απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εγκαταλείψει ή να εισέλθει στις νέες «κόκκινες ζώνες» τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους στη Λομβαρδία – συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου- και άλλα έξι εκατομμύρια στις επαρχίες Μοντένα, Πάρμα, Πιασέντσια, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πεσάρο και Ουρμπίνο, Αλεσάντρια, Άστι, Νοβάρα, Βερμπάνο- Οσόλα, Βερτσέλι, Πάντοβα, Τρεβίζο και τη Βενετία, με τους εκατομμύρια τουρίστες.
Παράλληλα, πρόκειται για την εκτενέστερη προσπάθεια καταστολής του κοροναϊού εκτός Κίνας, η οποία αποτέλεσε τη χώρα που «γέννησε» τον θανατηφόρο ιό.
Χάος μετά την απόφαση
Ενδεικτικές είναι οι σκηνές που επικράτησαν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, το βράδυ του Σαββάτου.
Γεμάτα με κόσμο μπαρ και εστιατόρια ξεκίνησαν γρήγορα να αδειάζουν, με τους θαμώνες να επιστρέφουν γρήγορα στα σπίτια τους, ώστε να πάρουν τα πράγματά τους και να κατευθυνθούν προς το σιδηροδρομικό σταθμό.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται άνθρωποι που φορούν μάσκες και κρατούν βαλίτσες, οι οποίοι κατευθύνονται προς σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Nelle SEI ore trascorse dalla fuga della bozza ai giornali alla conferenza stampa di questa notte non poteva bloccare i treni? Il Panico sta portando il virus a zonzo per tutto il Paese! L’incompetenza di taluni è pericolosa per la Nazione! pic.twitter.com/MEcgaFkMEw
— Gaia Gherardelli (@GaiaGherardelli) March 8, 2020
«Διάβασα πριν από δύο ώρες ότι μπορεί να εκδώσουν επείγον διάταγμα που βάλει την Πάντονα στην «κόκκινη ζώνη». Επειδή θα ήθελα να επιστρέψω προς τα νότια στους συγγενείς μου, αποφάσισα να πάω νωρίτερα» δηλώνει ένα φοιτητής, περιμένοντας το τραίνο.
Παρόμοιες εικόνες επικράτησαν και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου.
Ένας φοιτητής που είχε αποφασίσει να μεταβεί στο σπίτι του, στη Βενετία νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματίσει, ξέροντας ότι κατευθύνεται από μια κόκκινη ζώνη σε μια άλλη, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa: «Ελπίζω να μπορώ να φύγω, έχω ήδη εισιτήριο. Δεν θέλω να ρισκάρω».
«Δεν το περιμέναμε» δηλώνει ακόμα ένα ζευγάρι φοιτητών που προσπαθούσε να φτάσει στη Φλωρεντία.
«Ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να φύγουμε» λέει ένας άλλος άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα.
«Είναι απίστευτο… οι μολύνσεις εξαπλώνονται» προσθέτει ένας άλλος επιβάτης, ο οποίος ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει στη Νάπολη με τον αδερφό του.
Τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης
Υπενθυμίζεται πως εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας έχουν τεθεί σε καραντίνα για να αναχαιτισθεί η επιδημία του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με επίσημο διάταγμα που υπογράφηκε την περασμένη νύκτα από τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Ο Κόντε ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του Twitter την υπογραφή αυτού του διατάγματος, το οποίο από σήμερα, Κυριακή, περιορίζει πολύ τις μετακινήσεις για να εισέλθει κανείς ή να εξέλθει από μια εκτεταμένη περιοχή της βόρειας Ιταλίας, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτού του διατάγματος, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις μέσα σ’ αυτή τη ζώνη θα πρέπει να περιορισθούν «για λόγους υγείας» και να πραγματοποιούνται «μόνο για επιτακτικούς και επιβεβαιωμένους επαγγελματικούς λόγους και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».
Όλες οι πολιτιστικές, αθλητικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις απαγορεύθηκαν και οι ντισκοτέκ, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παμπ, οι σχολές χορού και άλλοι παρόμοιοι χώροι θα πρέπει κι αυτοί να κλείσουν τις πόρτες τους. Τα χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν επίσης κλειστά σε μια περιοχή που διαθέτει πολλά απ’ αυτά.
Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα μουσεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.
Κάθε πρόσωπο του οποίου η μόλυνση από τον νέο κοροναϊό θα επιβεβαιώνεται, θα περιορίζεται υποχρεωτικά κατ’ οίκον, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος αυτού.
Αυτά τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη, δεν έχουν προηγούμενο στη γηραιά ήπειρο. Μοιάζουν με αυτά που έχουν υιοθετηθεί στην κινεζική επαρχία Χουμπέι απ’ όπου ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο, η επιδημία. Εκτός από τη Λομβαρδία, το κυβερνητικό διάταγμα αφορά ένα μέρος του Βένετο (περιοχή της Βενετίας) και της Εμίλια Ρομάνια (περιοχή της Μπολόνια), κυρίως τις πόλεις Πάρμα και Ρίμινι, καθώς και το ανατολικό τμήμα του Πεδεμόντιου (περιοχή του Τορίνο).
Το Μιλάνο έχει λίγο λιγότερους από 1,4 εκατομμύριο κατοίκους και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λομβαρδία, τον οικονομικό και βιομηχανικό πνεύμονα της ιταλικής χερσονήσου.
Περαιτέρω μέτρα για όλη την Ιταλία
Παράλληλα, εκτός από τα μέτρα που βάζουν σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλα μέτρα, που αφορούν ολόκληρη της επικράτεια της χώρας. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν κλείσιμο μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων και άλλων αιθουσών θεαμάτων.
Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν πάντως να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές ή να πηγαίνουν σ’ ένα μπαρ ή σ’ ένα εστιατόριο, με την προϋπόθεση πάντως ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών, τονίζει η κυβέρνηση.
Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν εντούτοις να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, διευκρινίζεται στο κείμενο.
«Μείνετε σπίτια σας» λένε οι υπόλοιπες περιφέρειες
Οι περισσότερες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας ζήτησαν επίσημα από τους πολίτες που τις ώρες αυτές επιστρέφουν από την Λομβαρδία και άλλες περιοχές του ιταλικού Βορρά να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.
Την απόφαση αυτή έλαβαν οι περιφερειάρχες της Καλαβρίας, Απουλίας, Καμπανίας και Μπαζιλικάτα. Και στις περιοχές Αμπορούτσο και Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία, ελήφθη η ίδια ακριβώς απόφαση.
Ο κατ΄οίκον περιορισμός οφείλεται στην μαζική αναχώρηση πολιτών από το Μιλάνο, την περασμένη νύχτα, με προορισμό περιοχές της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, υπάρχει έντονη ανησυχία διότι τα δημόσια νοσοκομεία της Νάπολης, του Μπάρι, της Σικελίας και της Καλαβρίας, συχνά δεν διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό με τα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ιταλικού Βορρά και θα ήταν πιο δύσκολο να μπορέσει να αντιμετωπισθεί μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο γνωστός Ιταλός καθηγητής ανοσολογίας Ρομπέρτο Μπουριόνι δήλωσε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από την κυβέρνηση της Ρώμης υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εξάπλωση του ιού και στην υπόλοιπη χώρα από την στιγμή που η νέα, διευρυμένη κόκκινη ζώνη δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr