8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα είναι η νέα επενδυτική πρόταση για τον κόσμο

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Το “πολύ θετικό κλίμα” που άρχισε να επικρατεί στην διεθνή κοινότητα για την Ελλάδα καθώς και για την νέα δομή που αναπτύσσεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την Οικονομική Διπλωματία ανέδειξε σε συνέντευξή του στο κανάλι Center TV της Καβάλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Με την φράση “Η Ελλάδα είναι η νέα ελληνική πρόταση για τον κόσμο” ο κος Φραγκογιάννης περιέγραψε το έργο που έχει αναλάβει η Οικονομική Διπλωματία για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της δεκαετούς κρίσης: “Στόχος μας είναι να δοθούν ευκαιρίες τόσο στους Έλληνες επενδυτές και εξαγωγείς να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στις διεθνείς αγορές, όσο και στις ξένες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

- Advertisement -

Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι είναι “πολιτικός με τεχνοκρατικές καταβολές” τριανταπενταετούς εμπειρίας στην διεθνοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, ένας “σκεπτόμενος άνθρωπος με φιλελεύθερες ιδέες”, και υπογράμμισε την κομβική σημασία της οικονομικής διπλωματίας εξηγώντας ότι η δουλειά του εστιάζεται αφενός στην προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό, και αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα: “Εξυπηρετώ την κοινωνία των πολιτών, εξυπηρετώ αυτόν ο οποίος έχει ανάγκη από την οικονομική διπλωματία της χώρας και θέλει να βγει με ψηλά το κεφάλι να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός Ελλάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα του πώς λειτουργεί η οικονομική διπλωματία ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας, κατόπιν συστηματικής προσπάθειας, ώστε να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δεσμούς τα ελληνικά προϊόντα ελιάς που εξάγονται στις ΗΠΑ σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, για τα ίδια προϊόντα. “Αυτό δεν αφορά τον μικρό ή τον μεγάλο επιχειρηματία, αφορά τον καθένα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα και θέλει να εξάγει στην Αμερική” σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή, την λειτουργία των θεσμών και των έργων υποδομής και επισήμανε τη διαπίστωση για το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που αποκόμισε από τις επισκέψεις του στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο ταξίδι στην Κίνα, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν 65 επιχειρήσεις και έγιναν συνολικά 315 συναντήσεις. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε επίσης, έχει ως μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του κόσμου το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό της.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αλλαγές του συνολικού πλαισίου της οικονομικής διπλωματίας, με την ένταξη όλων των φορέων εξωστρέφειας- Enterprise Greece, Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με άλλους οργανισμούς ΟΟΣΑ και Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να υπάρχει “μία δυνατή, ενιαία, συντονισμένη φωνή” η οποία να εξυπηρετεί τον Έλληνα επιχειρηματία αλλά και τον ξένο επενδυτή, ως προς την ταχύτητα της έκδοσης αδειών ή ακόμη και την αρνητική απάντηση για επενδυτική πρόταση σε εύλογο χρόνο.

Ειδικά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξήγησε ότι έχουν συσταθεί συγκεκριμένες ομάδες εργασίας στο ΥΠΕΞ οι οποίες κάνουν παρουσιάσεις σε φορείς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Το ίδιο προωθείται και μέσα από συμμετοχή της χώρας μας σε εκθέσεις, αλλά και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προ 15νθημέρου εγκρίθηκαν έξι επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ ευρώ, δύο τουριστικά θέρετρα στην Κρήτη, ένα εμπορικό κέντρο στη Μεταμόρφωση Αττικής και τρία πάρκα, δύο φωτοβολταϊκά και ένα αιολικό.

Μολονότι υπάρχουν περιορισμένοι οικονομικοί πόροι στο ΥΠΕΞ, όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκογιάννης, υπάρχει μεγάλη επιθυμία, πρόθεση και μηχανισμοί για μετασχηματισμό που ξεκινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου της κρατικής μηχανής, με αποτέλεσμα να γίνεται πολλή δουλειά.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ενέργειας αναφέρθηκε στην σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην χώρα μας και την Ευρώπη και τόνισε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο σε σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. “Η απόφαση της Τουρκίας να φτιάξει χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας έναν διάδρομο με τη Λιβύη παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κάτι το οποίο μας ενοχλεί. Και δεν ενοχλεί μόνον εμάς αλλά ενοχλεί και τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, την ΕΕ”.

Ροή Ειδήσεων

Σε εξέλιξη εργασίες ευστάθειας σε τμήματα του δρόμου Μητρόπολη-Καστανιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για την αποκατάσταση της ευστάθειας σε σημεία του δρόμου από Μητρόπολη Καρδίτσας έως την...

Ασφαλτόστρωση στο δρόμο Πυργετός-Κρανιά

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για τη βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον Πυργετό με την Κρανιά....

Ανακατασκευή καλντεριμιού στο Βότση της Αλοννήσου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το παραδοσιακό καλντερίμι στο Βότση της Αλοννήσου ανακατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης για 700 εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Τη δυνατότητα σε 700 εργαζόμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρισας να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις και...

Καρδίτσα: Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια στην οδό Φαναρίου

Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια κατασκευάζονται στην οδό Φαναρίου από τη δεξιά πλευρά στο δρόμο προς Μουζάκι έως την...

Θεσσαλία: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

«Tο νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, παραγωγής, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια κρίσιμη υποδομή που χρειάζεται να παραμένει...

Στην ίδια κατηγορία: