8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Υπογραφή East Med: Πολιτική συνέχεια, επιχειρηματική εξωστρέφεια

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Μπουκώρου στη χαλαζόπληκτη Νέα Αγχίαλο

Επίσκεψη, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου που επλήγη από τη χαλαζόπτωση, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και...

Μουζάκι: Υποτροφία αριστούχων μαθητριών/ων από τη Διαθήκη του αείμνηστου Καναλιώτη ιατρού Νεοπτόλεμου Δήμου

Το Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης Νεοπτόλεμος Δήμος του Δήμου Μουζακίου καλεί, όσους αποφοίτησαν και...

Β. Τσιάκος: Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του σιδηροδρόμου Δυτ. Θεσσαλίας

Επιστολή προς την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με κοινοποίηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών...

Η στρατηγική διάσταση της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, είναι δεδομένη και έχει αναδειχθεί από όλους, υποστηρικτές και αντιπάλους.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία που προωθείται, εμπεριέχει και τα δυο στοιχεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα, την πολιτική συνέχεια και την επιχειρηματική εξωστρέφεια, και καλό θα ήταν να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, στην τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θα παραστούν και οι προκάτοχοι του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – Γιάννης Μανιάτης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης – σε μια κίνηση αναγνώρισης του ρόλου τους στην προώθηση του έργου.

Οταν το 2013 ο τότε υπ. Ενέργειας Γ. Μανιάτης επέμενε στον αγωγό, πολλοί απέρριπταν τις επισημάνσεις του ως ουτοπικές. Κι, όμως, επτά χρόνια αργότερα, και αφού άλλαξαν αρκετές κυβερνήσεις και υπουργοί, το έργο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται εφικτό.

Η κατασκευή του αγωγού προϋποθέτει την εμπορική του βιωσιμότητα. Για να υπάρξει αυτή απαιτείται η ανακάλυψη των αναγκαίων ποσοτήτων αερίου. Ωστόσο, στην πορεία των ετών που ακολούθησαν την αρχική σύλληψη, το έργο αναγνωρίστηκε ως «κοινού ενδιαφέροντος» από την ΕΕ και εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πρόβαλλαν σταθερά το έργο και στην αμερικανική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στη διαφοροποίηση έναντι της πλήρους ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η πρόσκληση και παρουσία και των προηγούμενων υπουργών Ενέργειας συμβολίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο το γεγονός ότι η συνέπεια και η συνέχεια – χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους που διαχρονικά απουσιάζουν – αποτελούν βασικές παραμέτρους της επιτυχίας του East Med. Είναι μια σωστή κίνηση που ελπίζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία ανέδειξε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει μια ελληνική εταιρεία στην αξιοποίηση ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου και έφερε στο προσκήνιο μια άλλη σημαντική διάσταση που αφορά την οικονομία: την εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Η υπογραφή ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas προσυμφώνου συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (περίπου το 20% της συνολικής δυναμικότητας του East Med), αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ, καθώς όταν η διαδικασία φθάσει στο επόμενο στάδιο και οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού.

Ροή Ειδήσεων

Ζέττα Μακρή και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο 4ο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενοι από...

Β. Τσιάκος: Να σταματήσει άμεσα η υποβάθμιση του σιδηροδρόμου Δυτ. Θεσσαλίας

Επιστολή προς την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με κοινοποίηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών κ. Ι. Κεφαλογιάννη έστειλε ο...

Επίσκεψη Μπουκώρου στη χαλαζόπληκτη Νέα Αγχίαλο

Επίσκεψη, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου που επλήγη από τη χαλαζόπτωση, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος,...

Μουζάκι: Υποτροφία αριστούχων μαθητριών/ων από τη Διαθήκη του αείμνηστου Καναλιώτη ιατρού Νεοπτόλεμου Δήμου

Το Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης Νεοπτόλεμος Δήμος του Δήμου Μουζακίου καλεί, όσους αποφοίτησαν και αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος...

Μουζάκι: 6ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου «Ο...

Ψηφιακές λύσεις για το Κτηματολόγιο Δήμων από τα Τρίκαλα

Ως μια ξεχωριστή ημέρα σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει τα δεδομένα και στον τομέα της κτηματογράφησης, χαρακτήρισε...

Στην ίδια κατηγορία: