8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Υπογραφή East Med: Πολιτική συνέχεια, επιχειρηματική εξωστρέφεια

Διαβάστε επίσης:

Η στρατηγική διάσταση της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, είναι δεδομένη και έχει αναδειχθεί από όλους, υποστηρικτές και αντιπάλους.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία που προωθείται, εμπεριέχει και τα δυο στοιχεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα, την πολιτική συνέχεια και την επιχειρηματική εξωστρέφεια, και καλό θα ήταν να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, στην τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θα παραστούν και οι προκάτοχοι του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη – Γιάννης Μανιάτης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης – σε μια κίνηση αναγνώρισης του ρόλου τους στην προώθηση του έργου.

Οταν το 2013 ο τότε υπ. Ενέργειας Γ. Μανιάτης επέμενε στον αγωγό, πολλοί απέρριπταν τις επισημάνσεις του ως ουτοπικές. Κι, όμως, επτά χρόνια αργότερα, και αφού άλλαξαν αρκετές κυβερνήσεις και υπουργοί, το έργο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρείται εφικτό.

Η κατασκευή του αγωγού προϋποθέτει την εμπορική του βιωσιμότητα. Για να υπάρξει αυτή απαιτείται η ανακάλυψη των αναγκαίων ποσοτήτων αερίου. Ωστόσο, στην πορεία των ετών που ακολούθησαν την αρχική σύλληψη, το έργο αναγνωρίστηκε ως «κοινού ενδιαφέροντος» από την ΕΕ και εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πρόβαλλαν σταθερά το έργο και στην αμερικανική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στη διαφοροποίηση έναντι της πλήρους ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η πρόσκληση και παρουσία και των προηγούμενων υπουργών Ενέργειας συμβολίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο το γεγονός ότι η συνέπεια και η συνέχεια – χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους που διαχρονικά απουσιάζουν – αποτελούν βασικές παραμέτρους της επιτυχίας του East Med. Είναι μια σωστή κίνηση που ελπίζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία ανέδειξε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει μια ελληνική εταιρεία στην αξιοποίηση ισραηλινών κοιτασμάτων αερίου και έφερε στο προσκήνιο μια άλλη σημαντική διάσταση που αφορά την οικονομία: την εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Η υπογραφή ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas προσυμφώνου συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (περίπου το 20% της συνολικής δυναμικότητας του East Med), αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ, καθώς όταν η διαδικασία φθάσει στο επόμενο στάδιο και οριστικοποιηθεί η εμπορική συμφωνία θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού.

Ροή Ειδήσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το τσεκ – 600 με 650 εκατ. ευρώ για 650.000 αγρότες

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να "πατήσει" το...

Κορωνοϊός: 3.585 νέα κρούσματα, 36 θάνατοι, 348 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585 , εκ των...

Ξεκίνησε η εγγραφή στα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ

Ξεκίνησαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου, οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2021- 2022, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και θα...

Παραπομπή επιχείρησης για πώληση Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. χωρίς άδεια

Μετά από επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης, στην περιοχή της Αττικής και διερεύνηση σε...

Kορωνοενισχύσεις για μέλι και χοιροτροφία -Ανοιξε η πλατφόρμα

Στο πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό 1184/247574/13-9-2021 (ΦΕΚ 4246_Β_14.09.2021) με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της...

Δ. Τρικκαίων: Θεμέλια για ορθή περιβαλλοντική πολιτική μέσω και ευρωπαϊκού προγράμματος

Την περιβαλλοντική πολιτική για τα επόμενα χρόνια «χτίζει» με ευρωπαϊκή συνδρομή ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί τα πρώτα συμπεράσματα του...

Στην ίδια κατηγορία: