8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΑΑΤ: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς – Τι αλλάζει

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που κατατέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους σε δημόσια διαβούλευση και η οποία ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου, στις 15.00.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τους Συνεταιρισμούς αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού και περιλαμβάνεται στον μπλε φάκελο που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μάκη Βορίδη κατά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου εργάστηκε και κατά τη διάρκεια των εορτών προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχετικό νομοσχεδίο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Διαύγειας, το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της. Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών, πράγμα που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που καθιστά ελκυστική την συμμετοχή τους, χωρίς όμως ο ΑΣ να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και ο ρόλος του κράτους, ο οποίος περιορίζεται στις διαδικασίες καταχώρησης στο Μητρώο, στον έλεγχο νόμιμης λειτουργίας και στην μέριμνα για την ανάπτυξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται σημαντική διάταξη που προβλέπει το πάγωμα για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση και αφορούν την μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο δημόσιο. Από την παραπάνω διάταξη εξαιρούνται περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

Eξάλλου, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει την πρόσβαση σε ιδιώτη επενδυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέχρι ποσοστού 35%. Με αυτό τον τρόπο ο Υπουργός θεωρεί ότι ενισχύεται η θέση των Συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους παίχτες της ελληνικής αγοράς.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Μάκης Βορίδης, έχει ήδη δώσει εντολή να εκκαθαριστεί το μητρώο στο οποίο περιλαμβάνονται 6.000 περίπου συνεταιρισμοί. Ο Υπουργός εκτιμά ότι έπειτα από την εκκαθάριση θα υπάρξει λύση 5.000 περίπου συνεταιρισμών, ενώ από τους εναπομείναντες οι 800 είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί. Έχει τονίσει παράλληλα ότι σε πραγματικά μεγέθη οικονομίας οι ισχυροί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 60, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετοί μικρομεσαίοι συνεταιρισμοί για τους οποίους υπάρχει προοπτική.

Παράλληλα, ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η διάταξη που περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο και αφορά τη μείωση του ελάχιστου αριθμού των προσώπων που απαιτούνται από τον ισχύοντα νόμο για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού από 20 σε 10. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί και ειδική μνεία για περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.

Τέλος, το παρόν νομοσχέδιο απλοποιεί τη διαδικασία ίδρυσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι με δικαστική απόφαση όπως προβλέπει ο παρών νόμος, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Κ. Τσιάρας: Συνεχίζουμε μαζί! -Η Ελλάδα ψηλά, η Καρδίτσα μπροστά!

Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την κοπή της πίτας -«Μόνο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορούμε...

Συνεχίζονται τα έργα για ποδηλατόδρομο Κονδύλη και Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Κανονικά συνεχίζονται τα έργα για δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων στα Τρίκαλα. Η επέκταση και αναμόρφωση...

Ο Δήμος Καρδίτσας εκσυγχρονίζει τον στόλο των οχημάτων του

Δυο νέα απορριμματοφόρα από το σύνολο των τεσσάρων που θα αποκτήσει η υπηρεσία καθαριότητας παραδόθηκαν ήδη στο Δήμο...

Ο Δήμος Τρικκαίων συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

Αμεσα ο Δήμος Τρικκαίων στέκεται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ανθρώπων από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη...

Συνάντηση Παπαστεργίου – Γακόπουλου

Τον νέο αντιπεριφερειάρχη Δια βίου μάθησης και Απασχόλησης στη Θεσσαλία Χρήστο Γακόπουλο, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου....

Περιβάλλον, εκπαίδευση και τεχνολογία στον «νέο» λόφο Προφήτη Ηλία που αναπλάθει ο Δήμος Τρικκαίων

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης και πνοής για τα Τρίκαλα δημοπρατεί ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για την ανάπλαση του λόφου Προφήτη...

Στην ίδια κατηγορία: