8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Την αύξηση του βασικού μισθού προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

«Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού»

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η...

Θεσσαλία: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

«Tο νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, παραγωγής, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια κρίσιμη...

Ν. Γάτσας: «Να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ευαγγέλου και να παρουσιάσει στοιχεία»

Ως απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην δημάρχου κ. Ν. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας...

Την αύξηση του βασικού μισθού προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον AΝΤ1, χωρίς όμως να δεσμευτεί για το ποσοστό της αύξησης.

«Ο μισθός θα αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και παρέπεμψε στην επιτροπή που αναμένεται να ξεκινήσει τη σχετική εργασία περί τα τέλη του μήνα και αναμένεται να καταλήξει σε πόρισμα περί τα τέλη Ιουνίου.

Πρώτη κατοικία

- Advertisement -

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασε ότι και το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που θα αντικαταστήσει στις αρχές Μαΐου το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν έρχεται για να «πάρει σπίτια». Συγκεκριμένα είπε ότι θα υπάρχουν δικλίδες, οι οποίες θα προστατεύουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά στη διεκδίκηση μιας ρύθμισης με τις τράπεζες. Επίσης θα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας αν κάποιο νοικοκυριό προχωρήσει σε πτώχευση και χρειαστεί να ρευστοποιήσει όλη του την περιουσία. Στο νέο σύστημα, όπως είπε, θα υπάρχει μεταξύ άλλων η δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ θα ξεκαθαριστούν -ελλείψει προστασίας- και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι θα υπάρξει πλέον επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ώστε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όπως έχει ήδη δεσμευτεί και ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δίνεται και μια πολύ αδρή εικόνα των δαπανών μέχρι και δύο χρόνια μετά το τέλος της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου στα 7 δισ. ευρώ από 6,75 δισ. ευρώ φέτος και θα παραμένει σε αυτό τα ύψους μέχρι και το 2024. Τούτο, βέβαια, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία τελική απόφαση για την αλλαγή χρήσης των 4,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων και φυσικά δεν έχουν ξεκινήσει νέες συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης οι γενικές κρατικές δαπάνες θα παρουσιάσουν μια ελαφρά ανοδική τάση παρά το γεγονός ότι οι στόχοι για πρωτογενή θα παραμείνουν το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Με τη βοήθεια της αύξησης του ΑΕΠ (που δεν αποκαλύπτει ούτε ως πρόβλεψη το κείμενο) οι δαπάνες από 57,2 δισ. ευρώ φέτος θα αυξηθούν σημαντικά στα 59,1 δισ. το 2021, στα 59,5 δισ. ευρώ το 2022, στα 59,8 δισ. το 2023 και το 2024. Πάντως, οι συνολικές παροχές σε εργαζομένους θα παραμείνουν σταθερά στα 13,3 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Σε εξέλιξη εργασίες ευστάθειας σε τμήματα του δρόμου Μητρόπολη-Καστανιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για την αποκατάσταση της ευστάθειας σε σημεία του δρόμου από Μητρόπολη Καρδίτσας έως την...

Ασφαλτόστρωση στο δρόμο Πυργετός-Κρανιά

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εργασίες για τη βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον Πυργετό με την Κρανιά....

Ανακατασκευή καλντεριμιού στο Βότση της Αλοννήσου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το παραδοσιακό καλντερίμι στο Βότση της Αλοννήσου ανακατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προγράμματα πιστοποιημένης κατάρτισης για 700 εργαζόμενους και επιχειρηματίες

Τη δυνατότητα σε 700 εργαζόμενους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Λάρισας να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις και...

Καρδίτσα: Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια στην οδό Φαναρίου

Σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια κατασκευάζονται στην οδό Φαναρίου από τη δεξιά πλευρά στο δρόμο προς Μουζάκι έως την...

Θεσσαλία: Βιολογική αφύπνιση για την προστασία και τον εμπλουτισμό των υδατικών πόρων

«Tο νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής, παραγωγής, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια κρίσιμη υποδομή που χρειάζεται να παραμένει...

Στην ίδια κατηγορία: