8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Τζιτζικώστας: Η Ελλάδα έχει ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικά χαμηλότερα για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε...

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων-ποτών «FOODEXPO 2023»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην «FOOD EXPO 2023 –...

Ζ. Μακρή: «Καμαρώνουμε για την πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής του 4ου δημοτικού Ν. Ιωνίας»

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή...
ΑΠΕ ΜΠΕ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, μέσα από τον ρόλο της Προεδρίας της Επιτροπής των Περιφερειών, μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη Τύπου λίγη ώρα μετά τη διαδικασία εκλογής, στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη σημασία της εκλογής του ειδικά για την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «είναι μια χρυσή ευκαιρία, η Ελλάδα να δείξει ότι μπορεί να συμμετέχει ενεργά μέσα από αυτό τον ρόλο στη συζήτηση που ανοίγεται για το μέλλον της ΕΕ, πώς μπορεί να γίνει πιο δημοκρατική, να λειτουργεί πιο ευέλικτα, να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη είναι στην καθημερινότητά μας, μέσα από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δρόμους, τις δουλειές που δημιουργούνται, τα περιβαλλοντικά έργα, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών που ζουν σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της ΕΕ».

- Advertisement -

«Αυτό, μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει αποτύχει να το κάνει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν τη «φωνή» των πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες και να μεταφέρουν κατά τόπους το σημαντικό έργο που έχει γίνει.

Ανέφερε, δε, ότι είναι για τον ίδιο εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη αυτή η ομόφωνη εκλογή από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των 27 κρατών μελών της ΕΕ- και μάλιστα εκλογή που υποστηρίχτηκε από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

«Είναι όμως και μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, είναι η πρώτη φορά που η χώρα κατέχει την προεδρία σε μια από τις πιο σημαντικές δομές της ΕΕ, ένα επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ, την Επιτροπή των Περιφερειών και των Δήμων, άρα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε μια σειρά από ζητήματα που είναι προτεραιότητας και για τη χώρα μας, ασφαλώς και για την περιφέρειά μου, την Κεντρική Μακεδονία, γιατί εδώ βρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πρώτη και κορυφαία προτεραιότητά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση» του θέματος και «δεν επέδειξε την αλληλεγγύη που είναι βασικό στοιχείο της ύπαρξης της ΕΕ», με αποτέλεσμα πολλές χώρες του νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να βρεθούν μόνες τους να διαχειριστούν αυτό το θέμα. «Σήμερα είναι η ώρα να αντιληφθεί η Ευρώπη, ότι το ζήτημα αυτό είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού, με αλληλεγγύη, να προχωρήσουμε στην αλλαγή του Δουβλίνου και να να κατανεμηθεί σε κάθε χώρα το βάρος που της αναλογεί», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να ακουστεί η « φωνή» του ενός εκατομμυρίου τοπικών και περιφερειακών αιρετών που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει περικοπή κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής καθώς τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας περικοπής, όπως είπε, θα δημιουργούνταν προβλήματα και θα δινόταν χώρος στον ευρωσκεπτικισμό. «Υπάρχουν άλλα προγράμματα, στα οποία μπορεί να κάνει περικοπές η Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλαγών στις συνθήκες. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά η αλλαγή των συνθηκών δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού κάποια στιγμή στο μέλλον».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων-ποτών «FOODEXPO 2023»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην «FOOD EXPO 2023 – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ»...

Ζ. Μακρή: «Καμαρώνουμε για την πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής του 4ου δημοτικού Ν. Ιωνίας»

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή στο άκουσμα της είδησης της...

Άρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΥΑ ζητεί η δήμαρχος Ελασσόνας

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, ενόψει της ψήφισης του νομοσχέδιου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας...

Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων – Πιο ισχυρό το τραπεζικό σύστημα σήμερα

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2023 το μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο πληθωρισμός, ενώ σημείωσε πως οι...

ΟΣΕ: Η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργεί αδιάληπτα από τον Νοέμβριο του 2022

"Η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και...

Τιμολόγια ρεύματος: Σημαντικά χαμηλότερα για τον Απρίλιο

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών...

Στην ίδια κατηγορία: