8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός των υπηρεσιακών γραμματέων στα υπουργεία

Διαβάστε επίσης:

Τριαντόπουλος: Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της δράσης North Evia-Samos Pass

Δημοσιεύτηκεστην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, η κοινή απόφαση των...

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

Σε κάθε επίσκεψη που κάνουν οι πολίτες στην ψηφιακή πύλη gov.gr, προκύπτει όφελος...

Οι προκλήσεις της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής...

Τίθεται σε περίπου έναν μήνα σε εφαρμογή ένας νέος θεσμός του επιτελικού κράτους, οι υπηρεσιακοί γραμματείς 13 υπουργείων.

Θα είναι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών που ασκούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την οργανωτική και την οικονομική διαχείριση των υπουργείων τους και θα έχουν ως αποστολή τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των φορέων τους.

Επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, στην οποία μετέχουν τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, ένας πρώην δικαστικός λειτουργός του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

- Advertisement -

Η εν λόγω Επιτροπή κατάρτισε την Τρίτη (4/2) τους προσωρινούς πίνακες επιλέξιμων υποψηφίων και των αποκλειομένων, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζουν την τοποθέτησή τους στα υπουργεία περί τις αρχές Μαρτίου.

Η θέση των υπηρεσιακών γραμματέων προβλέπεται στον νόμο 4622/19 για το επιτελικό κράτος και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, με τη ρύθμιση επιδιώκεται η αποκομματικοποίηση της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των υπουργείων, καθώς τη θέση δεν θα την καταλαμβάνει κομματικό στέλεχος. Με τον τρόπο αυτό «διαρρηγνύεται οριστικά η διαπλοκή πολιτικής και διοικητικής σφαίρας στα αμιγώς διοικητικά ζητήματα που εισήχθη στην ελληνική δημόσια διοίκηση με το ν. 1232/82 και είχε ως αποτέλεσμα την ενασχόληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με θέματα όπως η τοποθέτηση των υπαλλήλων στις διοικητικές μονάδες, η συγκρότηση επιτροπών διαγωνισμού, η πληρωμή των δαπανών κτλ», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ο νέος θεσμός αφορά τα υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα, η προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα και ειδικά σε θέσεις ευθύνης, καθώς και η μοριοδότηση κατόπιν δομημένης συνέντευξης.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση από αύριο Τετάρτη (5/2) έως και την ερχόμενη Δευτέρα, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Οι ενστάσεις θα εκδικαστούν από την πενταμελή Επιτροπή εντός προθεσμίας 15 ημερών και στη συνέχεια θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες. Οι επτά πρώτοι σε βαθμολογία θα κληθούν από την Επιτροπή για συνέντευξη, από την οποία θα αναδειχθεί το πρόσωπο που θα διοριστεί για τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τριών χρόνων.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Κοινή πρωτοβουλία Πλακιωτάκη- Μακρή για εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας & Θρησκευμάτων εκκίνησαν, για μία ακόμη φορά, την πρωτοβουλία, για...

Τριαντόπουλος: Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της δράσης North Evia-Samos Pass

Δημοσιεύτηκεστην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων,...

Επιχορήγηση μεταφορικού κόστους και για πρώτη φορά κόστους δημοσιογραφικού χάρτου

Με τροπολογία που κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στη Βουλή

Οι προκλήσεις της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία, βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα ο...

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

Σε κάθε επίσκεψη που κάνουν οι πολίτες στην ψηφιακή πύλη gov.gr, προκύπτει όφελος για τους ίδιους και για...

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοίνωση βαθμολογιών

Τέλος δίνεται στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθητών ΓΕΛ και...

Στην ίδια κατηγορία: