8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά ιδιαίτερη μέριμνα για τους κρατούμενους των φυλακών

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή πρωτιά για Ανδρουλάκη με 37,06% -Στη δεύτερη θέση ο Παπανδρέου

Με καταμετρημένο το 90,26% , ο Ανδρουλάκης λαμβάνει 37,06% , ο Παπανδρέου παίρνει 27,78% , τρίτος με...

“Στις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει να ξεχαστούν οι πλέον ευάλωτοι: αυτοί αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας! Όσοι στερούνται την ελευθερία τους για οποιονδήποτε λόγο (σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια, ψυχιατρεία) θα πρέπει να τύχουν ειδικής βοήθειας και φροντίδας, καθώς βρίσκονται υπό την απόλυτη ευθύνη της πολιτείας.” αναφέρει σε ανακοίνωση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας

- Advertisement -

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) εξέδωσε, την Παρασκευή 20.3.2020, Δήλωση με δέκα αρχές για τη μεταχείριση των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους στο πλαίσιο πανδημίας του κορονοϊού[CPT/Inf (2020)13].

Σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει:

- Advertisement -

Να αναληφθεί κάθε δυνατή δράση για την υγεία και ασφάλεια των στερουμένων την ελευθερία τους για την προστασία των ίδιων αλλά και του προσωπικού.

Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. και του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρούνται απολύτως σ’ όλους τους χώρους κράτησης.

Το προσωπικό πρέπει να ενισχυθεί και υποστηριχθεί, με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς του.

Τυχόν περιορισμοί πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι, ανάλογοι,προσωρινοίκαι συμβατοί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται στη γλώσσα τους.

Πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικά μέτρα προς τη στέρηση της ελευθερίας, όπως για την προσωρινή κράτηση ή την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, ιδίως όπου υπάρχει υπερπληθυσμός.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων κρατουμένωνή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία, με εξέταση για το COVID-19.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα των στερουμένων την ελευθερία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να γίνονται σεβαστά (ιδίως για προσωπική υγιεινή).

Οι περιορισμοί στην επαφή με τον έξω κόσμο θα πρέπει να αντισταθμίζεται με την αυξημένη πρόσβαση σε εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας (τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις).

Να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και να χορηγηθεί κατάλληλος εξοπλισμός, ατομικά μέσα προστασίας (για υπαλλήλους και κρατουμένους) και είδη καθαριότητας στις δομές κράτησης.

Να ενισχυθεί το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Καλούμε την Κυβέρνηση

να επιδείξει προσοχή και εγρήγορση στην προστασία της υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους.

να συμμορφωθεί κατά γράμμα με τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT), αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις γι’ αυτό.

να αντιληφθεί ότι η ιδεοληψία της με την «ασφάλεια» δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακά «ντου» και «πρότζεκτ» εντυπώσεων, όταν η ώρα απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε χώρους κράτησης.

Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από τις περιστάσεις, αλλά αποτελούν και τον πυρήνα του ορθού λόγου και της έννοιας της δικαιοσύνης, αφού είναι γνωστό από την αρχαιοελληνική γραμματεία ότι «ου διαφέρει λόγος ορθός και λόγος δικαιοσύνης». Και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται, ιδιαίτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης.” καταλήγει.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή πρωτιά για Ανδρουλάκη με 37,06% -Στη δεύτερη θέση ο Παπανδρέου

Με καταμετρημένο το 90,26% , ο Ανδρουλάκης λαμβάνει 37,06% , ο Παπανδρέου παίρνει 27,78% , τρίτος με 25,95% ο Λοβέρδος - Στο...

Κορωνοϊός: Στα 3.526 τα νέα κρούσματα -715 διασωληνωμένοι, 79 θάνατοι

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 3.526 κρούσματα, εκ των οποίων επτά...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες -Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Απο τις 7 το πρωί της Κυριακής, άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής...

Ζ. Μακρή: «Τον Ιανουάριο η επέκταση του Δημαρχείου Ρήγα Φεραίου»

Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της επέκτασης του Δημαρχείου Ρήγα Φεραίου αλλά και σεβόμενος την προτεραιοποίηση των αναγκών του συγκεκριμένου...

Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα, 88 θάνατοι, 697 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.157 , εκ των...

Πλεύρης: Εξετάζονται τουλάχιστον άλλα δυο ύποπτα κρούσματα για τη μετάλλαξη Ο στην Αθήνα

Εξετάζονται τουλάχιστον άλλα δυο ύποπτα κρούσματα στη χώρα μας για τη μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: