8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Συναυλία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δ.Ω.Λ

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα, που εργάζεται σκληρά για...

Κοντά σε Πρόσκοπους και Ραδιοερασιτέχνες ο Θανάσης Παιδής

Κοντά στους προσκόπους βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο Θανάσης Παιδής, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να...

Τσιάρας: Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη δικαιοσύνη

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου της Δικαιοσύνης», το οποίο ανεγέρθηκε μέσα στον Κήπο των Ηρώων, στο...

Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα δώσει συναυλία με σκοπούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στις 19 Ιανουαρίου, 2020, μέρα Κυριακή και ώρα 20.30, στην αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Λ.

Η Σχολή πρωτολειτούργησε το 1987 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λάρισας, και μετά από πρόταση του Γιώργου Δεληγιάννη, οποίος διευθύνει τη Σχολή έως σήμερα.
Το 1989 τα θετικά αποτελέσματα του εγχειρήματος οδήγησαν στην ένταξη της νεοσύστατης Σχολής στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Δ.Ω.Λ.
Τα μαθήματα χωρίζονται σε πρακτικά: διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών και οργάνων (σουραύλι, γκάιντα, κλαρίνο, βιολί, σαντούρι, λαούτο, ντέφι κ.τ.λ.) και θεωρητικά: η θεωρία της Δυτικοευρωπαικής, της Αρχαίας Ελληνικής και της Ανατολικής Μουσικής. Για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος παραδίδονται επιπλέον θεωρητικά μαθήματα. Το 1997 μετά από δεκάχρονη εμπειρία εκδόθηκε ο Οδηγός Σπουδών της Σχολής. Η διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων βασίζεται στο πάντρεμα των εμπειρικών γνώσεων με τη θεωρία που οδηγεί το σπουδαστή/τρια στο θεμιτό και θετικό αποτέλεσμα.
Είναι η πρώτη Σχολή που λειτούργησε στην Ελλάδα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοικήσεις με επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για ανάλογα εγχειρήματα.
Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει αρχικά από την τοπική κοινωνία και συγχρόνως με την συνεργασία διακεκριμένών καλλιτεχνών και ειδικών του χώρου.
Το κάλεσμα από την Δόμνα Σαμίου για συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις, με οικοδέσποινα την ίδια, στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο, ήταν από τις κορυφαίες και τιμητικές εμφανίσεις της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής.

Συνεργασία με την Δόμνα Σαμίου σε εκδήλωση στο Ηρώδειο Αθηνών το
2001
Ο κορυφαίος σολίστας του παραδοσιακού κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης είναι συνεργάτης και βασικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής για απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος.
Παρατηρείται στις μέρες μας, στα χρόνια της κρίσης, το ενδιαφέρον αρκετών νέων αλλά και ενηλίκων να στρέφεται προς την εκμάθηση κάποιου παραδοσιακού οργάνου που δίνει μια ευχάριστη διέξοδο στην δύσκολη καθημερινότητα.
Η Σχολή δέχεται σπουδαστές χωρίς όριο ηλικίας από 8-9 χρονών (δωρέαν για το πρώτο έτος), έως χωρίς όριο ηλικίας. Στεγάζεται στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου 10.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η Παιδική Χορωδία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη δ/νση του Γ.Δεληγιάννη και στη συνέχεια θα πάρουν μέρος σπουδαστές της Σχολής.
Στο δεύτερο πρόγραμμα θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που θα ερμηνεύσουν οι σπουδάστριες της τάξης τραγουδιού: Λυδία Ντογκάρου, Σοφία Ζαχάρη, Μαρία Σερέτη και Κώστας Παπαδημητρίου με τη συνοδεία της ορχήστρας της Σχολής, με εξάρχοντα των Σταύρο Κουσκουρίδα – κλαρίνο, Ρήγα Μακρόπουλο – βιολί, Χρήστο Μυλωνόπουλο – ακορντεόν, Κώστα Παπαδημητρίου – λαούτο και Αποστόλη Μαυραντζά στα κρουστά.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Γ. Δεληγιάννης.

Ροή Ειδήσεων

Τσιάρας: Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη δικαιοσύνη

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του «Μνημείου της Δικαιοσύνης», το οποίο ανεγέρθηκε μέσα στον Κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι, παρευρέθηκε την Κυριακή ο...

Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα, που εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει τη ζωή των...

Δ. Τρικκαίων: Σε κοινωνική προσφορά μετατρέπεται η ανακύκλωση ρούχων στα Τρίκαλα

Την πρώτη επιταγή στον Δήμο Τρικκαίων, ως ανταποδοτικό όφελος από την ανακύκλωση ρούχων, παρέλαβαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Πρόκειται...

Κοντά σε Πρόσκοπους και Ραδιοερασιτέχνες ο Θανάσης Παιδής

Κοντά στους προσκόπους βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο Θανάσης Παιδής, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί και να παρακολουθήσει την...

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ

Αντλούμε τη δύναμή μας από τα μέλη μας, στηρίζουμε την διαφάνεια και την δημοκρατία, στοχεύουμε ολοένα και ψηλότερα...

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη ΜΠΕ της Μεσοχώρας

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα.

Στην ίδια κατηγορία: