8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Συνάντηση Μεϊκόπουλου με εργαζόμενους του ΟΤΕ

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας πραγματοποίησε την Κυριακή 05/01/2020 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Βουλευτή για τον μαζικό και πολυήμερο αγώνα που πραγματοποιεί έως και τις 12/01/2020 η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΤΕ, με στόχο να μην γίνουν πράξη οι απολύσεις που έχει προαναγγείλει ο Όμιλος, αλλά και να προωθηθεί η διαβούλευση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως για πρώτη φορά πραγματοποιείται μία τόσο μεγάλη απεργία διαρκείας στον Όμιλο του ΟΤΕ, καθώς πριν ακόμα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις, η Διοίκηση προβαίνει σε απολύσεις, κάνοντας χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος».

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Ομίλου επιμένει σε μονοετή Σύμβαση και απολύσεις με τη λήξη της παρούσας και αμέσως μετά υπογραφή επόμενης. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως ουσιαστικά και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μειώσεις μισθών, με «αντάλλαγμα» να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις. Επί της ουσίας η πρόταση του Ομίλου θέλει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απολύσεις με τη λήξη της παρούσας Σύμβασης και αμέσως μετά να υπογραφεί η επόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία αρκετά προσοδοφόρα γα τον ΟΤΕ περίοδο. Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2019 ο Όμιλος κατέγραψε:
• Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δις ευρώ
• Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δις ευρώ
• Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ τα οποία ενισχύονται από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί η φορολογία των μερισμάτων στο 5%.
• Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 7,7% και των καθαρών κερδών κατά 3,6%.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια του κέρδους, δεν οδήγησε σε αύξηση μισθών, αλλά αντιθέτως το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε και πλέον πραγματοποιούνται απολύσεις.

Ο Βουλευτής χαιρέτισε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων και δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει με κάθε θεσμικό μέσο το δίκαιο των αιτημάτων τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «οι απολύσεις στον Όμιλο του ΟΤΕ δεν είναι τυχαίες ούτε προϊόν σύμπτωσης, ούτε έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, εκμεταλλεύονται τα τεράστια περιθώρια που δημιούργησαν οι τελευταίες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, με αποκορύφωμα της προβλέψεις του «αναπτυξιακού» νόμου. Έχει διαμορφωθεί ένα γενικότερο ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο όπου όλα τα δικαιώματα τα έχουν οι εργοδότες και όλες τις υποχρεώσεις οι εργαζόμενοι. Η κατάργηση από την κυβέρνηση της ΝΔ όλου του ευνοϊκού εργασιακού πλαισίου που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ακύρωση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αλλά και η κατάργηση στην πράξη της αρχής της επεκτασιμότητας και τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης διευκολύνουν αυτέ τις αρνητικές εξελίξεις. Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι ΣΣΕ είναι βασικοί όροι για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Πρέπει να διαφυλαχθούν».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: