8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Διαβάστε επίσης:

Με επίκεντρο τους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας “ζυμώνονται” οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις από τις τοπικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων με επικεφαλής στην Καρδίτσα τον Κώστα Τζέλλα, δεξί χέρι του Βαγγέλη Μπούτα, και στη Λάρισα τον Ρίζο Μαρούδα, που επανεξελέγη πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Στόχος είναι στις επόμενες μέρες να γίνουν τοπικές συσκέψεις στα χωριά και μετά τις 20 Γενάρη η πανθεσσαλική σύσκεψη, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι κατά τόπους συγκεντρώσεις των αγροτών και των τρακτέρ, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου στην Agrotica (Θεσσαλονίκη).

- Advertisement -

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, την Παρασκευή 3/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Καρδίτσας, όπου επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να μπουν δυναμικά στην πανελλαδική κινητοποίηση, προβάλλοντας διεκδικήσεις κατά της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων ανέδειξαν τα προβλήματα που παραμένουν, αλλά κυρίως στάθηκαν στην ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική απάντηση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που οξύνουν τα προβλήματά τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κ. Τζέλλας, «οι μικρομεσαίοι αγρότες το 2020 θα πρέπει να ξεσηκωθούν, να πάρουν τα αγροτικά τους μηχανήματα, να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες των Αγροτικών Συλλόγων και της ΕΟΑΣΚ, για να μπορέσουν να αντιστραφούν οι πολιτικές που οδηγούν στο μαρασμό».

Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, για την ενημέρωση του κόσμου, και ταυτόχρονα να συζητηθεί συγκεκριμένα το πώς θα συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι αγρότες στην αγωνιστική κινητοποίηση το 3ο δεκαήμερο του Γενάρη. Συγκεκριμένα, συσκέψεις θα γίνουν: Στις 8 Γενάρη στην Ιτέα, στις 9 Γενάρη στο Λεοντάρι, στις 10 Γενάρη στο Προάστιο, στις 11 Γενάρη στο Καλλιφώνι και στις 13 Γενάρη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Αντίστοιχα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα, κατά την οποία ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα. Οι συσκέψεις στα χωριά της Λάρισας έχουν ως εξής:

ΦΑΡΣΑΛΑ Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Βασιλή
ΜΗΛΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ
ΑΓΙΑ Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 7.30 το βράδυ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στο Εμμανουήλειο
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού
ΝΙΚΑΙΑ Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, “βασικός στόχος είναι να αναδείξουμε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι και μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας να διεκδικήσουμε βιώσιμες λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ η πολιτική της κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εχθρική απέναντι στους αγρότες.

Αύξηση των ήδη πανάκριβων τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο.
Καμιά προστασία των παραγωγών από τις εξευτελιστικές και ανοιχτές τιμές και την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας φτάνουν 4-5 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση.
Το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλότατο. Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει πάνω από 600 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες και 0 ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη στην Λάρισα.
Ακόμη δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 και φυσικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή αποζημιώσεων. Το μόνο που νοιάζει τον υπουργό και την κυβέρνηση είναι να δώσουν ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα κερδοφορίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν την παραγωγή με συνέπεια να πληρώνουμε υψηλότερα ασφάλιστρα και να παίρνουμε ακόμη μικρότερες αποζημιώσεις. Το επιχείρημα του κ. Βορίδη περί εξάντλησης των αποθεματικών του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτο όταν οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει ως τώρα 280 εκ. ευρώ.
Δόθηκαν κυριολεκτικά ψίχουλα από το De Minimis στα αμύγδαλα και τα ροδάκινα παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση για τους συνεταιρισμούς επιταχύνει ακόμη πιο πολύ την συγκέντρωση παραγωγής και γης αφού επιτρέπει στους επιχειρηματίες που δεν είναι καν αγρότες να κατέχουν το 25% των μερίδων και στις ΑΕΣ αυτό φτάνει στο 40%.
Δεν έχει κλείσει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του ύψους των συντάξεων. Ήδη πληρώνουμε υψηλότατες εισφορές που θα αυξηθούν και άλλο από το 2020 που σε ένα ζευγάρι αγροτών αντιστοιχούν σε 2700€ όταν παραδέχονται ότι το 87% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν καθαρό εισόδημα μικρότερο από 10000€. Την ίδια στιγμή τα κέντρα υγείας στην ύπαιθρο της Λάρισας υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό, ειδικότητες, μηχανήματα, ασθενοφόρα ή οδηγούς που δεν καλύπτουν 24ωρη βάρδια. Η σύνταξη για τον αγρότη και κτηνοτρόφο σύμφωνα με τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου ήταν στα 94€ τον μήνα συν τις ανταποδοτικές εισφορές που όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ξεπερνάνε σε σύνταξη το εξευτελιστικό ποσό των 330€ τον μήνα μετά από δεκάδες χρόνια δουλειάς.
Η περιβόητη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10000€ από το 22% στο 9%, με το αφορολόγητο ποσό των 8.636€ που είχαμε κατακτήσει στα μπλόκα αναφέρεται ουσιαστικά σε μια μείωση της τάξης των 178€ που ήδη έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Μπροστά μας επίσης υπάρχει το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ όπου με προφάσεις το Brexit και την λεγόμενη εξωτερική σύγκλιση των χωρών της Ε.Ε προβλέπεται τεράστια μείωση των επιδοτήσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους ενώ πάγια θέση μας είναι η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή.
Για το σημαντικό ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου που έχει καταντήσει το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» για την Λάρισα και την Θεσσαλία, η Ομοσπονδία αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα τον Φεβρουάριο διεκδικώντας την άμεση εκτροπή και τα απαραίτητα έργα ώστε να διοχετευτεί και να αξιοποιηθεί το νερό.”

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: