8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Στον εφιάλτη της έξωσης δεκάδες Βολιώτες

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Παρέμβαση Μπάιντεν μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο...

Τσιάρας για τη “χρυσή” Ντρισμπιώτη: “Αντιγόνη, μας κάνεις υπερήφανους με τις επιτυχίες σου”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, με αφορμή...

Τρένο υδρογόνου φέρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Ελλάδα

Τρένο υδρογόνου, που είναι η πλέον υπερσύγχρονη τεχνολογία στην Ευρώπη φέρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ...

Ξεσπούν σε σπαρακτικό κλάμα, φωνάζουν και εξυβρίζουν, πεισμώνουν και λένε ότι δεν αποχωρούν. Δεκάδες Βολιώτες αναγκάστηκαν το περασμένο έτος να φύγουν από τα διαμερίσματά τους λόγω έξωσης. Η οικονομική ανέχεια και η συσσώρευση απλήρωτων ενοικίων τους έφερε σε αδιέξοδο. Κάποιοι είχαν οικογένειες να αναλογιστούν, άλλοι ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα υγείας, που μπορεί να μην μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα

Οι δικαστικοί επιμελητές έγιναν μάρτυρες απερίγραπτων σκηνών απελπισίας και ορισμένες φορές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Η έξωση, όπως σχολιάστηκε από κύκλους δικαστικών επιμελητών, είναι η πιο ψυχοφθόρα διαδικασία που καλούνται να εκτελέσουν οι δικαστικοί επιμελητές και μάλιστα άμεσα, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν είναι όπως με τους πλειστηριασμούς, που οι οφειλέτες έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να αποχωρήσουν.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο Βόλου, 128 Βολιώτες εξωθήθηκαν το 2019 σε βίαιη αποχώρηση από τις κύριες κατοικίες λόγω απλήρωτων ενοικίων. Οι 73 αποχώρησαν μετά από αγωγή για μίσθωση και οι 55 με διαταγή πληρωμής. Παρά το επίδομα στέγασης που χορηγείται τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός πολιτών περιθωριοποιείται και βιώνει σε συνθήκες ακραίας ένδειας . Ιδιαίτερα στις εξώσεις με διαταγή πληρωμής ο οφειλέτης έχει χρονικό περιθώριο μόλις δεκαπέντε ημερών για να κινηθεί εκτός εάν επιτύχει να έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη και να λύσει τη διαφορά με κάποιο τρόπο. Οι περιπτώσεις όμως αυτές εκτιμάται ότι είναι λίγες, καθώς η εκκίνηση των νομικών ενεργειών υποδηλώνει ότι ο εκμισθωτής έχει περιέλθει επίσης σε δυσμενή κατάσταση.

Στις αγωγές για τις μισθώσεις ο πολίτης έχει το χρονικό περιθώριο έξι μηνών προκειμένου να διαχειριστεί τα προβλήματα. Στην Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών του Ειρηνοδικείου Βόλου οι αγωγές προσδιορίζονται για συζήτηση εντός δύο μηνών από το χρόνο υποβολής, ενώ η απόφαση εκδίδεται στο διάστημα των τεσσάρων μηνών. Όμως και πάλι η διαχείριση της κατάστασης, όπως λένε δικαστικοί επιμελητές, είναι δύσκολη.

Απλήρωτα ενοίκια από έναν μήνα έως έναν χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οφειλόμενα ενοίκια για τα οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες μπορεί να ήταν από πέντε μήνες και να έφθαναν και τους δέκα μήνες, στοιχείο που υποδεικνύει μηδενικά οικονομικά περιθώρια για εξεύρεση λύσεων για την επόμενη μέρα. Οι δικαστικοί επιμελητές βιώνουν από κοντά τα προβλήματα των μισθωτών. Κάποιοι αναφέρονται στις δυσκολίες τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ορισμένοι όμως εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Φωνάζουν, ενώ άλλοι αρνούνται να υπακούσουν στην εκτέλεση της απόφασης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαστικοί επιμελητές ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας για την εκτέλεση των αποφάσεων. Σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις οι εξώσεις κινούνται λόγω διαφορών μεταξύ εκμισθωτή – μισθωτή χωρίς να υπάρχει συσσώρευση πολλών απλήρωτων μισθωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαδικασίες που κινήθηκαν, επειδή οι εκμισθωτές κατέφυγαν στα Δικαστήρια ενώ υπήρχε απλήρωτο μόλις ένα ενοίκιο. Επρόκειτο ωστόσο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Στις περισσότερες αγωγές και διαταγής πληρωμής υπήρχαν μεγάλες οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Οι οφειλέτες που υποχρεώθηκαν σε έξωση για δεύτερη φορά επειδή δεν κατέβαλαν τα μισθώματα λόγω νοοτροπίας ήταν ελάχιστοι, όμως υπήρχαν και τέτοιες υποθέσεις που έφθασαν στη Δικαιοσύνη.

Στέρεψε η αντοχή

Τα οικονομικά περιθώρια για δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες έχουν στενέψει πλέον από τους εκμισθωτές που εν μέσω κρίσης καλούνται για πολλοστή χρονιά να καταβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους, όταν δεν έχουν εισπράξει ενοίκια και μάλιστα επί μήνες. Καταβάλουν ΕΝΦΙΑ και φορολογούνται για τεκμήρια ενώ δεν έχουν οικονομικές απολαβές. Ορισμένοι έχουν απλήρωτα ενοίκια ενός ολόκληρου χρόνου, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Πόση ανοχή μπορούν να επιδείξουν και οι εκμισθωτές;», διερωτήθηκε δικαστικός επιμελητής.

Κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο επαγγελματίες

Στον εφιάλτη της έξωσης βρέθηκαν και επαγγελματίες, καθώς οι εισπράξεις τους δεν κάλυψαν τα πάγια έξοδα και άφησαν απλήρωτα τα ενοίκια. Μιλάνε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης, την αναδουλειά, τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν σε πέρας, επισημάνθηκε από δικαστικούς επιμελητές που χρειάστηκε να εκτελέσουν αποφάσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις οι επαγγελματίες αποχώρησαν πριν φθάσει ο δικαστικής επιμελητής με την απόφαση στα χέρια για εκτέλεση. Δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και εγκατέλειψαν τους χώρους όπου στέγαζαν τις επιχειρήσεις του για να μη δημιουργούν νέα χρέη. Το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους ήταν κάθε είδους.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεκάδες είναι κάθε χρόνο οι αγωγές με μίσθωση και με διαταγή πληρωμής. Ωστόσο, λόγω του στεγαστικού επιδόματος, παρουσιάζεται μείωση στις υποθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019υποβλήθηκαν συνολικά 128 αγωγές και διαταγές πληρωμής, ενώ το 2018 οι υποθέσεις ήταν 167. Ωστόσο και πάλι ένας αξιοσημείωτος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων οδηγήθηκαν στο έσχατο σημείο να χρειάζεται να αποχωρήσουν από τη στέγη τους κακήν κακώς.
πηγή: taxydromos.gr

Ροή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: 1.262 νέα κρούσματα, 656 διασωληνωμένοι, 50 νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.262, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων...

Τσιάρας για τη “χρυσή” Ντρισμπιώτη: “Αντιγόνη, μας κάνεις υπερήφανους με τις επιτυχίες σου”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, με αφορμή τη νέα κατάκτηση της Αντιγόνης...

Βάδην: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρδιτσιώτισσα αθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση στα 35 χλμ βάδην και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό...

Κορωνοϊός: Η εξέλιξη των εισαγωγών -Συναγερμός για περιοχές που «κοκκινίζουν»

Καμπανάκι έχει σημάνει από τους επιστήμονες που ανησυχούν για επιδημιολογικές εξάρσεις και ειδικότερα σε νησιά όπως η Ικαρία,...

Κων. Γουργουλιάνης: Τέλος Ιουνίου καλό ποσοστό ανοσίας

Από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής έχουν ανασταλεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα του lockdown και έχουν απελευθερωθεί οι μετακινήσεις. Ομως, οι επιστήμονες...

Ραγίζει καρδιές ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που έχασε από κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αδελφικό του φίλο: “Α ρε Νίκο…”

Με ραγισμένη καρδιά και πολύ συγκινητικά λόγια, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχαιρετά καλό του φίλο που “έφυγε” από την...

Στην ίδια κατηγορία: