8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Στα «όρια» η ψυχική υγεία στο Αχιλλοπούλειο

Διαβάστε επίσης:

Τρεις μόνο γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν 120 περιστατικά την εβδομάδα.
Ασφυξία στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, από ψυχιατρικά περιστατικά και κάθε εβδομάδα, την πόρτα των εξωτερικών ιατρείων περνούν 120 άτομα, που πρέπει να στηριχθούν από μόλις τρεις γιατρούς.

Γυναίκες με καταθλίψεις και άντρες με ψυχώσεις, εισαγγελικές παραγγελίες για εισαγωγή στην κλινική που διαδέχονται η μία την άλλη, είναι το σκηνικό που συνθέτει την εικόνα στο «Αχιλλοπούλειο», αποδεικνύοντας πως όσο ευάλωτος τομέας είναι η ψυχική υγεία για έναν άνθρωπο, το ίδιο ευάλωτος είναι και ο τομέας αντιμετώπισής του. Στο «Αχιλλοπούλειο», νοσηλεύονται 14 άτομα, ενώ η Κλινική μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20, στην περίπτωση βεβαίως που αποκτήσει γιατρούς και προσωπικό.

Τρεις φορές την εβδομάδα οι γιατροί βλέπουν ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και δύο φορές την εβδομάδα λειτουργούν άτυπα εξωτερικά ιατρεία. Συνολικά εξετάζονται 120 ασθενείς και υπολογίζεται πως τα 60 περιστατικά κάθε εβδομάδα είναι νέα.

- Advertisement -

Οι γιατροί βρίσκονται μπροστά σε απλές και βαριές μορφές κατάθλιψης, μέχρι σοβαρές ψυχώσεις κάθε είδους, με νέους ανθρώπους να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο διευθυντής της Κλινικής Κων. Ασπραδάκης τονίζει πως πρέπει να γίνει αμέσως πρόσληψη ενός γιατρού, γιατί η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

«Στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχει ουρά και στην κλινική δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε σεντόνια. Η οικονομική κρίση εκτίναξε τα περιστατικά και δεν έχει ξεπεραστεί. Αντίθετα με γεωμετρική πρόοδο τα περιστατικά αυξάνονται.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την ανεργία οδηγούνται σε βαριά προσωπική κρίση, η οποία συνοδεύεται από κοινωνική απόρριψη», τονίζει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις μαζί με ακόμη δύο γιατρούς.

Τα ψυχιατρικά περιστατικά δεν τα εντοπίζει κανείς μόνο στις ηλικίες άνω των 45 ετών, αλλά και σε νεότερους ανθρώπους.

Εξάλλου η απουσία προοπτικής, λόγω ανεργίας, η αποψίλωση των κοινωνικών εφοδίων που δεν μπορεί να δώσει μια κοινωνία και ένα Κράτος σε απορρύθμιση, λόγω των πολυετών δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων, χαμηλώνουν επικίνδυνα τον πήχη της ελπίδας στους νέους, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, που παλεύουν να βρουν μια δουλειά, αλλά δεν βλέπουν φως.

Η έλλειψη γιατρών είναι αυτή που δείχνει, ότι το σύστημα νοσηλείας είναι «ευάλωτο» και παρ’ όλα αυτά οι γιατροί καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά ακραίες ψυχικές διαταραχές. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας διεγερτικός ασθενής είναι διαφορετικό όταν αντιμετωπίζεται από δυο νοσηλευτές, αντί για τρεις.

Η Κλινική λειτουργεί με το ένα τρίτο του αναγκαίου προσωπικού. Στο μεταξύ έχουν εκτιναχθεί και τα ποσοστά των εισαγγελικών παραγγελιών, παρότι δεν υπάρχει υποδομή, για να νοσηλευθούν τόσο βαριά περιστατικά, τα οποία κατευθύνονται στον Βόλο από όλη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Το οργανόγραμμα της Κλινικής προβλέπει 6 ψυχιάτρους και υπάρχουν μόλις τρεις…
«Οι αριθμοί μιλούν. Αντιμετωπίζουμε μόνοι μας 120 ανθρώπους την εβδομάδα και το ποσοστό είναι τεράστιο. Το λιγότερο που ζητάμε, είναι η πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού», κατέληξε.
Πηγή: e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: