8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Σκρέκας στην Agrotica: «Μαζί χτίζουμε τη βιώσιμη ελληνική γεωργία»

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη Τζανάκη για 30.000 κρούσματα – Πότε θα έρθει η κορύφωση του κύματος

Αυξημένος αναμένεται να είναι σήμερα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τα...

Το 3o θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα – Ομιλία Ν. Ανδρουλάκη

Το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στη Λάρισα, ανοίγοντας τον φάκελο...

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοίνωση βαθμολογιών

Τέλος δίνεται στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την ανακοίνωση των...

«Η κυβέρνηση προωθεί ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που οδηγεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα», διαμήνυσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κατά τις ομιλίες που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών, 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, Agrotica, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Ανταγωνιστικοί αγρότες θα είναι εκείνοι που θα προσαρμόσουν και θα “θωρακίσουν” τις καλλιέργειες τους από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας», ανέφερε.

«Η ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, με επίκεντρο το νερό, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθεί σημαντικά το κόστος αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να συρρικνώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στην αγροτική δραστηριότητα», επισήμανε και συμπλήρωσε:

- Advertisement -

«Ο στόχος είναι οι αγρότες να δίνουν λιγότερα και να παίρνουν περισσότερα από το χωράφι, χωρίς να το καταστρέφουν».

Κεντρικό στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση στη γεωργία ακριβείας. Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής αποτελεί μονόδρομο ώστε η ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί με επιτυχία στις συνθήκες του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού. «Θέλουμε όλοι οι αγρότες να μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικές γεωργίας ακριβείας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό σχεδιάζουμε», σημείωσε.

Επιπλέον, ο υφυπουργός ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών, ώστε όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα. «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα συντελέσουν στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και όλα αυτά πετυχαίνοντας μείωση κόστους παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των Ελλήνων αγροτών είναι επίσης η συνένωση δυνάμεων σε μεγάλα συλλογικά συνεργατικά σχήματα. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, ώστε ο αγροτικός τομέας να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. «Μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα για την ελληνική κουλτούρα η συνεργασία, αλλά όταν επιτυγχάνεται, όλοι έχουμε δει τα εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα που αποφέρει», επισήμανε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις για τη γεωργία ακριβείας και το περιβάλλον, την καινοτομία και την ψηφιακή γεωργία, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το βιοαέριο, την ελληνική γαστρονομία και τα καινοτόμα αγροτικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Επίσης, παρέστη στην παρουσίαση του μεγαλύτερου ελκυστήρα στην ελληνική αγορά και επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ανακοίνωση βαθμολογιών

Τέλος δίνεται στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθητών ΓΕΛ και...

Γαϊτάνης: Οι Έλληνες δε θέλουν ξανά το “μέτωπο της συμφοράς”

“Οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά τα όσα δραματικά έζησαν με την κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη-Καμμένου. Και δεν θέλουν να τα...

Το 3o θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα – Ομιλία Ν. Ανδρουλάκη

Το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στη Λάρισα, ανοίγοντας τον φάκελο της αγροτικής ανάπτυξης.

Moody’s: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s θεωρεί πλέον πως η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς...

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη Τζανάκη για 30.000 κρούσματα – Πότε θα έρθει η κορύφωση του κύματος

Αυξημένος αναμένεται να είναι σήμερα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, με τα μοντέλα του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου...

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-59 ετών

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική...

Στην ίδια κατηγορία: