8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

Πρωτοποριακή ρομποτική επέμβαση από Βολιώτη γιατρό

Διαβάστε επίσης:

Το πιο έγκυρο και αξιόπιστο ιατρικό περιοδικό της Χειρουργικής Καρδιάς και Θώρακα, με έδρα την Αμερική το CTSNet, δημοσίευσε βίντεο ρομποτικής επέμβασης για αντιμετώπιση υπεριδρωσίας, του καταξιωμένου και διεθνούς φήμης Βολιώτη στην καταγωγή δρ. Δημήτρη Κυπαρισσόπουλου.

Για το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί νεαρό κυρίως κόσμο, είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται τέτοια μέθοδος αντιμετώπισης στα παγκόσμια χρονικά, κάτι σπουδαίο για τα ιατρικά δεδομένα και παράλληλα για την αξία των Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες ιδρώνουν υπερβολικά. Αρκετοί συγχέουν την υπεριδρωσία με την υπερβολική εφίδρωση, αν και είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η υπεριδρωσία προκαλείται χωρίς το άτομο να κινείται ή να βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον. Τα επεισόδια υπερβολικής εφίδρωσης εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χωρίς σαφή λόγο (συνήθως δεν προκύπτουν τη νύχτα) και είναι πιθανό να επηρεάζουν την κοινωνική ζωή ή τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Η υπεριδρωσία προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει πριν από την ηλικία των 25 ετών (συχνά στην παιδική ή εφηβική ηλικία) και εκδηλώνεται με τουλάχιστον ένα επεισόδιο έντονης εφίδρωσης την εβδομάδα.
Αιτίες η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ουρική αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση, η ύπαρξη όγκου, ή η δηλητηρίαση από υδράργυρο και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι παράγοντες που προκαλούν υπεριδρωσία.
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το γλαύκωμα και την υπέρταση, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την υπεριδρωσία. Αν και η ακριβής αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη, οι γιατροί πιστεύουν πως σχετίζεται με υπερδραστηριότητα ορισμένων νεύρων τα οποία στέλνουν μήνυμα στο σώμα πως πρέπει να αυξήσει την εφίδρωση για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.
Συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, στα πέλματα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα.

- Advertisement -

Ποιος είναι ο δρ. Δημ. Κυπαρισσόπουλος
Ο Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1972 στα Χανιά Κρήτης και μεγάλωσε στον Βόλο, όπου και τελείωσε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ όπου έλαβε υποτροφία, και κατόπιν πέρασε 1ος με κατατακτήριες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Λάρισας σε 6 χρόνια όπου είχε την τιμή να υπάρξει μαθητής και αργότερα να δουλέψει υπό την επίβλεψη του αείμνηστου καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου.
Στη συνέχεια ξεκίνησε την ειδικότητα του αρχικά στη Θωρακοχειρουργική του Πανεπιστημιακού της Λάρισας υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Σπύρου ακολούθησαν τρία χρόνια Γενικής Χειρουργικής στα Νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου και τελικά άλλα δύο χρόνια Θωρακοχειρουργικής στη Λάρισα με εκπαίδευση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Το 2007 και αφού έχει πετύχει 2 διαδοχικές φορές την πρώτη θέση σε εξετάσεις για ειδικευόμενους της EACTS στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, αποφασίζει να συνεχίσει την ειδικότητά του στο εξωτερικό ξεκινώντας από την Ολλανδία και το Ένσχεντε όπου για ένα χρόνο δουλεύει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης (MST Spectrum Twente).
Το 2008 κάνει αίτηση για συνέχιση της ειδικότητας στη Θωρακοχειρουργική στη Μεγάλη Βρετανία και στο ξακουστό Harefield όπου επιλέγεται από πάνελ επικεφαλής του οποίου ήταν ο διάσημος καρδιοχειρουργός Magdi Yacoob.
Τελειώνει την ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική στο St. Thomas’s Hospital και λαμβάνει τον τίτλο ειδικότητας της Θωρακοχειρουργικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 είναι επιμελητής θωρακοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης John Radcliffe, στην κλινική που πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο αριθμό Θωρακοσκοπικών Λοβεκτομών στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, αποκτά το δικαίωμα να χειρουργεί ασθενείς με Σαρκώματα στον Θώρακα, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης είναι το μεγαλύτερο κέντρο Σαρκωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Μετά τον Φεβρουάριο του 2016, αναλαμβάνει υπεύθυνος του Θωρακοχειρουργικού τμήματος στο Mediterranean Hospital of Cyprus και οργανώνει την ομάδα του, έχοντας φέρει όλα τα σύγχρονα εργαλεία και υλικά από τα νοσοκομεία που εργαζόταν στη Μεγάλη Βρετανία, στην Κύπρο.

Θωρακοσκοπική χειρουργική
Η «Θ» είχε παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2018 τον δρ. Κυπαρισσόπουλο, λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση σε 57χρονη καρκινοπαθή, η οποία πήρε εξιτήριο μέσα σε ένα 24ωρο και επέστρεψε στο σπίτι της. Η επέμβαση είχε γίνει σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κύπρου, όπου εργάζονταν ο διακεκριμένος ιατρός κατέχοντας τη θέση του διευθυντή στο θωρακοχειρουργικό τμήμα του Mediterranean Hospital of Cyprus στη Λεμεσό.
Μάλιστα τότε μιλώντας on camera είχε αποκαλύψει τα σχέδιά του λέγοντας πως «σε λίγους μήνες τελειώνω την πιστοποίησή μου πάνω στο ρομπότ. Ευελπιστώ να είμαι παγκοσμίως ο πρώτος Έλληνας θωρακοχειρουργός που θα κάνει την 1η ρομποτοτική λοβεκτομή».
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: