8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Προς υπογραφή η απόφαση για κλωνική επιλογή της αμπέλου

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την...

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου – Σχεδίαζε επιθέσεις σε στόχους στην Αθήνα

Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική...

Κ. Τσιάρας: εξασφαλίστηκε το ποσό για τη μελέτη στεγανοποίησης της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Με το ποσό των 10.000 ευρώ, χρηματοδοτείται η μελέτη για τη στεγανοποίηση της...

Η απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει το «ασθενές» θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή και αποδοχή κλώνων ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου του 2016.

Ήρθε απ’ ό,τι φαίνεται το πλήρωµα του χρόνου για την αποκατάσταση της τάξης στο πολλαπλασιαστικό υλικό, µε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κλωνική επιλογή και την εγγραφή στον εθνικό κατάλογο του αντίστοιχου προϊόντος.

- Advertisement -

Στο θέµα αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του µε τους δηµοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι η σύνταξη της σχετικής απόφασης από την αρµόδια υπηρεσία έχει ολοκληρωθεί, η ανάγκη της χώρας να θεσµοθετηθεί είναι δεδοµένη και η υπογραφή από τον ίδιο δεν θα αργήσει έτσι ώστε να πάρει ΦΕΚ.

Σηµειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει το «ασθενές» θεσµικό πλαίσιο για την επιλογή και αποδοχή κλώνων ποικιλιών και υποκειµένων αµπέλου που είχε διαµορφώσει η απόφαση του τότε υφυπουργού Μπόλαρη το Μάιο του 2016.

Έχουν µεσολαβήσει έκτοτε τέσσερις µεγάλες συναντήσεις (Οκτώβριος 2018, Νοέµβριος 2018, Απρίλιος 2019 και Σεπτέµβριος 2019) για να διαµορφωθεί το κείµενο που συνέταξε η ∆ιεύθυνση Αµπέλου (Κούρεντα) και πέρασε µε πλειοψηφία στην Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ).

Τι προβλέπει το τελικό κείµενο που γνωµοδότησε η ΤΕΠΥ στον υπουργό:

Με βάση τα στοχεία που έχει στη διάθεσή της η Agrenda, η προς υπογραφή υπουργική απόφαση ανοίγει το δρόµο στην κλωνική επιλογή, καθώς µεταξύ άλλων προβλέπει:

1) ο πρώτος κλώνος ανά ποικιλία να εγγράφεται κατόπιν επιβεβαίωσης της ταυτότητας του φυτικού υλικού και βεβαίωσης της Φυτοϋγειονοµικού του καθαρότητας από τις ιώσεις που προβλέπει η νοµοθεσία. (κάτι που προβλέπει τόσο το Γαλλικό οσό και το Γερµανικό πρωτόκολλο).

2) αίτηση για εγγραφή κλώνου µπορεί να κάνει οποιοδήποτε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο ή δηµόσιος φορέας (κάτι που οριζόταν σαφώς και στην προηγούµενη ΥΑ). Όµως υπήρχαν αντιρρήσεις για το φυσικό και νοµικό πρόσωπο και γι’ αυτό αναγκάστηκε η υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (γραφείο Κούρεντα) να πάρει την έγγραφη επιβεβαίωση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιτροπή για το θέµα.

3) κάθε κλώνος ύστερα από τον πρώτο θα εγγράφεται ύστερα από την βεβαίωση της ταυτότητας και της φυτοϋγείας και της κατάθεσης του φακέλου µε τα αγρονοµικά χαρακτηριστικά και οινολογικά χαρακτηριστικά αυτού. Οι παρατηρήσεις αυτές θα γίνονται πάντα και σε σύγκριση µε έναν ή δύο κλώνους. Ανάλογα τον αριθµό που θα προϋπάρχουν.

3) οι παρατηρήσεις των κλώνων θα γίνονται σε περιοχές που θα έχει εγκαταστήσει το φυτικό υλικό ο διατηρητής πλέον του κλώνου.

4) οι πειραµατικοί αµπελώνες θα µπορούν στην συνέχεια να θεωρηθούν και µητρικές φυτείες πστοποιηµένου ή βασικού υλικού ανάλογα µε τις προδιαγραφές που θα πληρούν, βάσει πάντα της νοµοθεσίας.

Για την προώθηση του θεσµικού πλαισίου έχει χυθεί πολύ µελάνι, τις σχετικές προσπάθειες, εκτός από την αρµόδια διοικητική αρχή στήριξε και η προηγούµενη πολιτική ηγεσία, ωστόσο η σηµερινή προχωράει.
πηγή:agronews.gr

Ροή Ειδήσεων

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου – Σχεδίαζε επιθέσεις σε στόχους στην Αθήνα

Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες...

Κ. Τσιάρας: εξασφαλίστηκε το ποσό για τη μελέτη στεγανοποίησης της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Με το ποσό των 10.000 ευρώ, χρηματοδοτείται η μελέτη για τη στεγανοποίηση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας,...

Μαστογραφία με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: Η διαδικασία βήμα-βήμα για γυναίκες πάνω από 50 ετών

Κάλεσμα στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών για την πρόληψη του καρκίνου τους στήθους κάνει το πρόγραμμα...

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Όλες οι ημερομηνίες

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ Την καταβολή των κύριων και των...

Ζ. Μακρή: ” Οι μαθητές μεταδίδουν ατόφια τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821″

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή παρακολουθησε γιορτές αφιερωμένες στην εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης...

Στην ίδια κατηγορία: