8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Προς απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Κύπρο: Ασυνείδητοι σε πάρκα- παραλίες

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Τσιάρας: Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για να επιλέξουν κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν νέους φόρους στα μερίσματα και στη γονική παροχή...

Χαρακόπουλος: Η πολιτική σταθερότητα εχέγγυο για την Ελλάδα

«Πρέπει απ’ όλους να γίνει κατανοητό ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν...

Ξεκίνησε το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής ‘’ΚΑΛΥΨΗ’’ στο δήμο Καρδίτσας

Δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής...

Εξόχως θορυβημένο είναι το Προεδρικό, οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι αρχές υγιειονομικής επιτήρησης, από τα αυξανόμενα κρούσματα απειθαρχίας που επιδεικνύει μερίδα των πολιτών, την ίδια ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Βλέποντας τις εκκλήσεις σε πολλές περιπτώσεις να πέφτουν στο κενό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη νωρίς το πρωί αύριο.

- Advertisement -

Τα ισχύοντα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος και θα συζητηθούν, νέα πιο αυστηρά, σε μια προσπάθεια να μαζευτεί η κατάσταση.

Ένα μικρό βήμα πριν από την λήψη απόφασης τουλάχιστον για περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού προσώπων σε συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Η συμπεριφορά μικρής, αλλά υπέρ αρκετής για μεγάλα προβλήματα, μερίδας Κυπρίων, θορυβεί όσο ποτέ τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης της υγιειονομικής κρίσης. Δεν βλέπουν, μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ, άλλη λύση από την επέκταση της αυστηρότητας των περιορισμών.

Προς τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε για αύριο πρωί – πρωί νέα σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας για επανεξέταση των ισχυόντων μέτρων. Ήδη, από σήμερα οι υπουργοί πλην του Υγιείας διαβουλεύτηκαν μεταξύ τους για τα όσα θα καταθέσουν αύριο.

Οι συνωστισμοί σε λαϊκές αγορές, σε πάρκα και άλλους ανοικτούς χώρους δυστυχώς συνεχίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν παρά την δραματική έκκληση για διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Αυτό άλλωστε είναι μέτρο που έλαβαν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και άλλες χώρες.Το επόμενο δραστικό μέτρο που είναι στη λίστα της πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν της σύσκεψης της διυπουργικής, θα έχει αύριο και νέα τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των 26 υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε, όπου όλοι θα επικαιροποιήσουν ενώπιον της ηγεσίας της Ε.Ε τα πλάνα δράσης που έλαβαν οι χώρες τους.

Μετά την τηλεδιάσκεψη, ενδεχομένως όμως στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας και πριν από αυτή, η Λευκωσία θα προχωρήσει, όλα δείχνουν, στον δραστικό αυτό, νέο περιορισμό. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα είναι πλέον «ζωής ή θανάτου», όπως χαρακτηριστικά το έθεσε ο Υπουργός Υγείας και τίποτα δεν μπορεί να προαποκλείεται από την στιγμή που η μοντελοποίηση της πανδημίας στην Κύπρο, δεν είναι ακόμη ασφαλής.Και ουδείς, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, μπορεί να γνωρίζει από τώρα το βάθος και την ένταση με την οποία θα πληγεί η Κύπρος στην κορύφωση της υγιειονομικής κρίσης.

Οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως εντός των επόμενων 15-20 ημερών ίσως φτάσουμε στην κορυφή της αύξησης κρουσμάτων.Αυτό που φοβίζει όμως τους ειδικούς είναι η μοντελοποίηση από άλλες χώρες του τρόπου διασποράς του ιού στην κοινότητα, αναλόγως της αυστηρότητας των μέτρων που λαμβάνονται.

Βλέπουμε λοιπόν μια συλλογικά αποδεκτή μοντελοποίηση της διασποράς, που τι μας λέει:

– Αν ένας ασθενής ή φορέας συνεχίσει κανονικά τις επαφές σε πέντε μέρες θα το μεταδώσει σε σχεδόν τρία άτομα και με τις αλυσίδες που θα δημιουργηθούν ο ιός θα μεταδοθεί από έναν φορέα σε άλλους 406 σε περίοδο ενός μήνα. Οι μηδενικές επαφές αντιλαμβάνεστε ότι μηδενίζουν και τη διασπορά.

Δηλαδή, αν η διασπορά είναι με μη αλλαγή των επαφών τότε η καμπύλη θα είναι η ψηλή, η οξυκόρυφη δηλαδή που θα διαλύσει το σύστημα υγείας.

Αν όμως ακολουθήσουμε το παράδειγμα της μείωσης κατά 75% των επαφών, η καμπύλη θα ομαλοποιηθεί, σχεδόν θα ευθυγραμμιστεί και θα δώσει το δικαίωμα στις αρχές να ξεπεράσουν την κρίση, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα υγείας.

Εδώ θα πει κάποιος ότι αφού απομονώνονται τα περιστατικά, τότε η επαφές μηδενίζονται. Όμως, πολλοί ξεχνούν τον πιο κρίσιμο παράγοντα της εξίσωσης.

Ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα – που σημαίνει ότι στην κοινότητα κυκλοφορούν άλλα περιστατικά που δεν τα θέλουμε, αλλά και γύρω από τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Αυτούς δηλαδή που νοσούν, δεν το ξέρουν και επειδή δεν το ξέρουν, αν συνεχίσουν τις επαφές, θα εμπίπτουν στο πρώτο σκέλος που τους θέλει να μολύνουν σε ένα μήνα, περί τα 400 άτομα.

Εξ ού και η οδηγία είναι ότι μένουμε όλοι σπίτι και όχι μόνο όσοι έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό συναναστροφής με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το ΣΙΓΜΑ ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς να δοθούν στατιστικά στοιχεία και όσα εξάγονται διέπονται από μια ανασφάλεια ως προς την ακρίβεια.Τα στοιχεία αυτά, μας λέχθηκε, θα δοθούν τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυτό που σήμερα μπορούμε να πούμε είναι ότι κάτω των 18 ετών έχουμε μηδενικό ποσοστό. Από 18 έως 40 πολύ χαμηλό ποσοστό, όπως ο μέσος όρος παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά φύλο, είμαστε περίπου στο ποσοστό της Ευρώπης με τα περιστατικά ανδρών να υπερτερούν καταφανώς, ενώ σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο χρονικό προσδιορισμό σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται να ακολουθούμε την επιδημιολογική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Χαρακόπουλος: Η πολιτική σταθερότητα εχέγγυο για την Ελλάδα

«Πρέπει απ’ όλους να γίνει κατανοητό ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν έχουν τίποτε κατοχυρωμένο. Όλα θα...

Ξεκίνησε το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής ‘’ΚΑΛΥΨΗ’’ στο δήμο Καρδίτσας

Δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα ΄΄Κάλυψη’’ η...

Κώστας Τσιάρας: Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για να επιλέξουν κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν νέους φόρους στα μερίσματα και στη γονική παροχή και ερίζουν ποιους φόρους πρέπει...

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: επιδότηση έως 16.000 ευρώ

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης έως και 16.000 ευρώ...

Τριαντόπουλος από Αλμυρό: Όλοι μαζί δυναμικά για τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό...

Τσιάρας: θα δοθούν αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιά

Μετά από συνεργασία του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Υποψήφιου Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστα Τσιάρα με τον...

Στην ίδια κατηγορία: