8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Προειδοποίηση Ανδρουλάκη για το Δουβλίνο ΙΙΙ: Κίνδυνος για κάλπικη αναθεώρηση (vid)

Διαβάστε επίσης:

Η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας έχει αποτύχει, τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ ζήτησε από την Επίτροπο Μετανάστευσης, μια αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ που δεν θα είναι κάλπικη, χωρίς συμβιβασμούς με χώρες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη.

Απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την απάνθρωπη κατάσταση με 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν έλθει στην Ελλάδα, διπλάσιους από το 2018, ενώ 40.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, σε πληθυσμούς που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 1/4 των κατοίκων στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει, καθώς μετά από πάνω από τρία έτη, μόλις 2.020 Σύριοι έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ από την Τουρκία στην Ευρώπη έχουν έλθει πάνω από 20.000. Ουσιαστικά, το σχήμα 1:1 επιστροφών Σύριων όπως το περιέγραφε η συμφωνία, δεν λειτούργησε ποτέ. Αντί αυτού, η αλληλεγγύη στους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της ΕΕ εξαντλήθηκε στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με την Γαλλία και την Πορτογαλία να είναι τα μόνα κράτη – μέλη που συμφώνησαν σε νέο εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων μετά το 2018.

- Advertisement -

Όσον αφορά την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ, ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των Ελλήνων ακροδεξιών ευρωβουλευτών, χαρακτήρισε την θέση τους και την καταγγελία τους εναντίον της ΕΕ παραλογισμό, καλώντας τους να κατηγορήσουν τους ακροδεξιούς Πολωνούς του PiS που είναι αυτοί που πραγματικά αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση και αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή:

«H κατάσταση στις νησιωτικές δομές είναι απάνθρωπη. 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2019, αύξηση κατά 100% σε σχέση με το 2018. Πάνω από 40.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν πάνω από το 1/4 του τοπικού πληθυσμού δημιουργώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Ας είμαστε ειλικρινείς, η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας έχει αποτύχει. Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής, μόλις 2.020 Σύριοι έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ από την Τουρκία στην Ευρώπη έχουν φύγει πάνω από 20.000, άρα το 1:1 που έλεγε η συμφωνία, δεν λειτούργησε ποτέ.

Για κάποιους η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η παροχή χρημάτων. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μετά το τέλος του προγράμματος μετεγκατάστασης τον Μάρτιο του 18, μόνο δύο χώρες, η Πορτογαλία και η Γαλλία συμφώνησαν σε εθελοντικό πρόγραμμα.

Αγαπητή Επίτροπε, η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙΙ έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στην βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμβιβασμοί με χώρες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα θα οδηγήσουν σε μία κάλπικη αναθεώρηση και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί. Αυτό γιατί θα έχουμε τον παραλογισμό να έρχονται οι Έλληνες ακροδεξιοί να καταγγέλλουν εσάς για έλλειψη αλληλεγγύης, αντί να κατηγορήσουν τους ακροδεξιούς Πολωνούς που είναι στην ίδια πολιτική ομάδα, που δεν θέλουν την πραγματική αναθεώρηση του Δουβλίνου.»

Δείτε την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: