Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για αναβολικά αμφιβόλου ποιότητας και φάρμακα… φαρμάκια που διακινούνται μέσω φανερού και σκοτεινού διαδικτύου, χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και θέτουν σε άμεσο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο όσους τα λαμβάνουν.
Το «Μανιφέστο» ανοίγει τον φάκελο πώλησης φαρμάκων και σκευασμάτων στο διαδίκτυο από απατεώνες που θησαυρίζουν σε βάρος των ατόμων που τα λαμβάνουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο τζίρος από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα και τα αναβολικά σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια.
Κάθε χρόνο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιείται η δράση με την ονομασία «Shield» με στόχο την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που διακινούν από αναβολικά και αθλητικά συμπληρώματα, μέχρι φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και τον καρκίνο.
Οι επιχειρήσεις αυτές εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Μόνο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Shield» του 2023, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, κατασχέθηκαν 625.170 δισκία, 229.525 συσκευασίες, 27.030 φιαλίδια, 547,27 κιλά και 20,49 λίτρα διαφορετικών φαρμάκων.
Μεταξύ των κατασχεθέντων εντοπίστηκαν 350 κιλά φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και 21.888 ταμπλέτες και 1.016 φιαλίδια αναβολικών. Η ανησυχητική αύξηση της πώλησης πλαστών φαρμάκων και αναβολικών έχει θέσει σε «επαγρύπνηση» και την Ελληνική Αστυνομία.
Στα μέσα Απριλίου, στελέχη της Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων συνέλαβαν έναν 45χρονο στην Αθήνα, που μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα έκρυβαν σε διάφορους χώρους «καβάτζες» 3.870.604 τεμάχια αναβολικών και παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων αξίας 8 εκατ. ευρώ. Τα αναβολικά αποστέλλονταν με ταχυμεταφορικές σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Τσεχία και η Σλοβενία.
Στις 9 Απριλίου αστυνομικοί συνέλαβαν στη Λάρισα δύο άτομα που διακινούσαν σε γυμναστήρια ανά την Ελλάδα αναβολικά σκευάσματα, με κόστος που ξεκινούσε από τα 35 και έφτανε τα 100 ευρώ. Τις παράνομες ουσίες για την παρασκευή των αναβολικών οι δύο άνδρες, ηλικίας 57 και 58 ετών, τις προμηθεύονταν από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Κίνα. Στη συνέχεια παρασκεύαζαν τα σκευάσματα μέσα στο σπίτι, όπου είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Φρόντιζαν μάλιστα να τοποθετούν τα παράνομα σκευάσματα μέσα σε κουτιά γνωστής εταιρείας, ενώ τοποθετούσαν πλαστή ταινία γνησιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Τα κέρδη τους από την πώληση των αναβολικών εκτιμώνται σε 400.000 ευρώ, ενώ η αξία των ουσιών που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί φτάνει τις 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα δέκα φάρμακα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος είναι ψευδεπίγραφα. Οπως έχει διαπιστωθεί, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα παρασκευάζονται σε υπόγεια εργαστήρια χωρίς κανένα προβλεπόμενο μέτρο ασφαλείας, ενώ αμφίβολες είναι και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Ποια φάρμακα και σκευάσματα θεωρούνται ψευδεπίγραφα; Πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να έχουν την ίδια συσκευασία, αλλά να περιέχουν διαφορετική σύσταση, δεν έχουν παρασκευαστεί σε εγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες και διακινούνται μέσω διαδικτύου. Δεν πληρούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ποιότητας λόγω κακών παρασκευαστικών πρακτικών και ανεπαρκούς ποιοτικού ελέγχου.
«Σίγουρα έχουν μικρότερη τιμή και αυτό είναι ένα “δόλωμα” ώστε να αγοράσουν ένα φάρμακο που δεν μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία, λόγω έλλειψης συνταγογράφησης ή υψηλού κόστους. Τώρα είναι της μόδας τα ψευδεπίγραφα φάρμακα για το αδυνάτισμα, τα οποία μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν από το διαδίκτυο, ακόμη και 30% φθηνότερα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Μαθιόπουλος.
ΠΗΓΗ: Το Μανιφέστο