8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Παπανάτσιου: Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις στους παραγωγούς τσίπουρου-τσικουδιάς

Διαβάστε επίσης:

Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις στους παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, ζητάνε με δήλωσή τους οι βουλευτές και αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας και οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου και Γιώργος Τσίπτρας. Σε ανακοίνωση της αλλά και στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 20.1.2020, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, αναφέρεται σε παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης σχετικά με την πώληση τσίπουρου / τσικουδιάς μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών. Οι παραβάσεις αυτές έρχονται, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου και η εγκύκλιος, κατά παράβαση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 75 της Υ.Α. 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

Στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα ( α.82 – ν.2960/2001) αναφέρεται ρητά ο τρόπος φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς των διήμερων αποσταγματοποιών και ορίζεται μειωμένος συντελεστής.

- Advertisement -

Αντίστοιχα στο ν.2969/2001 ορίζεται το πλαίσιο όσον αφορά τις άδειες, τα τεχνικά μέσα παραγωγής και την εμπορία των προϊόντων.

Σημαντικό ρόλο στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό, διαδραμάτισε η ενίσχυση και προστασία αυτών των προϊόντων και των παραγωγών, ενώ παράλληλα βάλαμε κανόνες στην διακίνηση και την παραγωγή, με απώτερο στόχο πάντα, την προστασία της ομαλής λειτουργίας της σχετικής αγοράς αλλά και -ιδίως- των μικρών παραγωγών.

Καθορίστηκε μεταξύ άλλων, πότε επιτρέπεται η διακίνηση του προϊόντος των διήμερων παραγωγών, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής για ίδια κατανάλωση, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας κατασκευής και κατοχής νέου άμβικα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και καθορίστηκαν οι τρόποι διάθεσης αποκλειστικά από τους ίδιους τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους).

Παράλληλα, αποφασιστική και καθοριστική ήταν η δραστηριοποίησή μας στην διαδικασία τροποποίησης και αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83. Με βάση σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, διαμορφώθηκε τελική πρόταση κειμένου εργασίας, στο οποίο διευκρινιζόταν η δυνατότητα της χώρας μας να επιβάλει μειωμένο (κατά 50%) συντελεστή στο ούζο και το τσίπουρο/ τσικουδιά, ενώ τονιζόταν, πως δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε παρέκκλιση, η οποία τυχόν κατατείνει σε αμφισβήτηση ή περιορισμό του ανωτέρω δικαιώματός μας. Παράλληλα, καθίστατο σαφής η πολιτική μας βούληση για την επιβεβλημένη και αποτελεσματική προστασία του καθεστώτος των διήμερων αποσταγματοποιών, με διασφάλιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

Η τροποποίηση της Οδηγίας συμπεριέλαβε πλέον και το τσίπουρο – τσικουδιά, στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή, δηλαδή στο 50% του κανονικού συντελεστή για τα αλκοολούχα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη παραγωγή του. Με αυτό το αποτέλεσμα προστατεύεται το εν λόγω παραδοσιακό προϊόν, απέναντι στον ανταγωνισμό και ενισχύει την θέση του στην αγορά. Ενώ για πρώτη φορά κατοχυρώνεται η θέση των μικρών – διήμερων αποσταγματοποιών.

Η δήλωση των στοιχείων των παραγωγών αποσκοπεί στη διασφάλιση της διακίνησης του προϊόντος.

Η απαγόρευση της χρήσης του διακριτικού ονόματος ‘τσίπουρο’ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αντίθετα περιθωριοποιεί τη θέση τους στην αγορά.

Περαιτέρω δε, εκ του νόμου, αλλά και εκ της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017, δεν προκύπτει το συμπέρασμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, περί απαγόρευσης της χρήσης του διακριτικού ονόματος ΄τσίπουρο΄ ή ΄τσικουδιά΄. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις για το που αποσκοπεί η εν λόγω ανακοίνωση και εγκύκλιος, καθώς έχει προκληθεί μεγάλη αναταραχή στους παραγωγούς.

Ροή Ειδήσεων

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Σκρέκας: Έως 6 δισ. θα ανακτηθούν σε 12 μήνες από τα υπερ-έσοδα στην παραγωγή ρεύματος

Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ύψος των ποσών που θα ανακτήσει μέσα σε 12...

Πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες μετάβασης του συνόλου των έργων,...

Νέος συνθετικός χλοοτάπητας στο βοηθητικό στάδιο Αλκαζάρ

Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ανακαίνισης του βοηθητικού χώρου του σταδίου Αλκαζάρ, που μετατρέπεται σε σύγχρονο...

Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές...

Στην ίδια κατηγορία: