8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

«Οι αγρότες το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας»

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως το «πρώτο βήμα» σε μια συνολική δέσμευση της κυβέρνησης για νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου, χαρακτήρισε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης:

1. Απομακρύνουμε – με σύγχρονο και ρεαλιστικό τρόπο – τους συνεταιρισμούς από τον εθισμό στην κρατικοδίαιτη λογική.

- Advertisement -

2. Σπάμε τα στερεότυπα και αντιμετωπίζουμε τις αγκυλώσεις, προκειμένου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπουν στο επίκεντρο της αγροτικής διαδικασίας.

3. Βελτιώνουμε τους όρους ανταγωνιστικότητας και εμπορικής επιτυχίας, μέσω της συμμετοχής ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση, διεκδικώντας μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά.

4. Συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φορολογία των αγροτών. Στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα που έχουμε ήδη νομοθετήσει, με το παρόν σχέδιο νόμου τα πλεονάσματα που δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός δεν φορολογούνται, τα διανεμόμενα στα μέλη κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα, δηλαδή με 5%, ενώ η τυχόν υπεραξία που προκύπτει από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά το μετασχηματισμό τους, απαλλάσσεται από κάθε φόρο.

5. Παρέχουμε στους συνεταιρισμούς την ευελιξία να καθορίζουν οι ίδιοι, την εσωτερική οργάνωση και επιχειρηματική κατεύθυνση που επιθυμούν.

6. Μετατρέπουμε την πρωτογενή παραγωγή, από μία χαμένη ευκαιρία, σε ένα πολλαπλασιαστικό παράγοντα οικονομικής ισχύος.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο για «σύνδεσή του με τον εκπαιδευτικό τομέα και την οικονομία της αγοράς», καθώς και για «θωράκισή του με νοοτροπίες και λειτουργίες εξωστρέφειας».

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη «να προστατεύσουμε τους αγρότες μας από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του κανονισμού και της οργάνωσης του ΕΛΓΑ με ένα νέο νόμο – πλαίσιο, που θα διευκολύνει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών, εντάσσοντας παράλληλα και την Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

Μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος ετέθησαν επί τάπητος κατά την κατ ιδίαν συνάντηση...

Αγρότες: Μείωση φόρου εισοδήματος 50% για τρία χρόνια

Σε μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους, εφόσον είναι μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών...

«Η ώρα του Δημότη» στο Δήμο Καρδίτσας

Την Παρασκευή 20/05/22 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της...

Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο με θύμα 48χρονο

Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε εργοστάσιο στα Τρίκαλα το μεσημέρι της Κυριακής. Ο 48χρονος εργαζόμενος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος...

Η μεγάλη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – Το στοίχημα του συνεδρίου

Το πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα λάβει χώρα υπό τη νέα ηγεσία διεξάγεται κάτω από μια ειδική...

ΝΔ για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας νίκησε τον Τσίπρα

«Ο κ.Τσίπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη...

Στην ίδια κατηγορία: