8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Νότιο Πήλιο: Αγωνιούν για το μέλλον τους οι ελαιοκαλλιεργητές

Διαβάστε επίσης:

Στον πάγο η χώρα από την κακοκαιρία «Barbara»: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό, θυελλώδεις ανέμους στις θάλασσες και χιόνια ακόμη και...

«Πράσινο φως» για την ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας και Ψηφιακής...

Συνάντηση με τους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου 2020, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, στην αίθουσα του ΚΕΓΕ Αργαλαστής. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του βουλευτή, αψηφώντας τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη φετινή παραγωγή.

Στη δίωρη συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας με τους ελαιοκαλλιεργητές του Νοτίου Πηλίου συζητήθηκαν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν στην ελαιοκαλλιέργεια ο δάκος και ο μύκητας γλοισπόριο. Έντονη μάλιστα ήταν ανησυχία των παραγωγών για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εκτεταμένη εξάπλωση των παρασίτων και των ασθενειών, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής ελιάς να πλήττεται σημαντικά. Οι ελαιοκαλλιεργητές τόνισαν ότι πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς βλέπουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας της υποβάθμισης του παραγόμενου προϊόντος, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως η παραγωγή ελαιοκάρπου αποτελεί μονοκαλλιέργεια για αυτούς. Την ίδια στιγμή, οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή από τον δάκο και το γλοισπόριο δεν εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ελαιοπαραγωγούς.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μαγνησίας – ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις με ελαιοπαραγωγούς του νομού, όπως του Πτελεού και είναι γνώστης της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει- διαβεβαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να αποζημιωθεί ένα μέρος της παραγωγής και να δοθεί μια ανάσα στους καλλιεργητές τόσο του Νοτίου Πηλίου όσο και άλλων περιοχών της Μαγνησίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που έχουν ζημιωθεί σημαντικά κατά τη φετινή χρονιά. Αξίζει να επισημανθεί ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γ.Γ. κ. Γιώργος Στρατάκος είναι ενήμεροι για την κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας από τον Χρήστο Μπουκώρο, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέκυψε και για φέτος το πρόβλημα στην παραγωγή.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι «πρέπει να θωρακίσουμε την ελαιοκαλλιέργεια, ώστε να μην χάνεται η παραγωγή. Είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητο να γίνουν προτάσεις από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, σε συνδυασμό με την εμπλοκή της καταξιωμένης Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε μέσα από ακριβείς μεθόδους να μπορούν να προστατευθούν οι ελαιοκαλλιεργητές τόσο από τους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι ο δάκος και ο μύκητας γλοιοσπόριο, όσο και από την έντονη κλιματική αλλαγή που επιδρά αρνητικά στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής».

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος, αφού ευχαρίστησε τους ελαιοπαραγωγούς για τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά του, ανέφερε ότι μόνο μέσα από μεθοδική δουλειά και ειλικρινή και άμεση επαφή με τους καλλιεργητές θα μπορέσουν να βρεθούν λύσεις, για την ουσιαστική προστασία τους απέναντι στα προβλήματα που ανακύπτουν και έχουν επίπτωση στο αγροτικό εισόδημα.

Ροή Ειδήσεων

«Πράσινο φως» για την ψηφιακή εφαρμογή αξιολόγησης εκπαιδευτικών

Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία αποφασίστηκε...

Στον πάγο η χώρα από την κακοκαιρία «Barbara»: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό, θυελλώδεις ανέμους στις θάλασσες και χιόνια ακόμη και στα πεδινά, η κακοκαιρία Barbara αναμένεται να...

Intrakat: Στο τελικό στάδιο κατασκευής το αιολικό πάρκο στο Μουζάκι

Στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο της ΔΕΗ στο Μουζάκι Καρδίτσας, το οποίο αναμένεται να τεθεί...

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; – Η φράση «μέχρι τέλους» και ο νέος «χρησμός» Μητσοτάκη

“Μέχρι τέλους” μία φράση που συχνά ακούγεται το τελευταίο διάστημα στον πολιτικό διάλογο αλλά και φαίνεται πως για...

Δημιουργία δικτύου πεζοπορίας για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Μαγνησίας

Για την δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας ενημέρωσε την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Ν....

Παπαστεργίου: Τα επόμενα βήματα για το μέλλον του τουρισμού στα Τρίκαλα

Τη νέα εποχή για τον τουρισμό στα Τρίκαλα, με βάση την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του 11ου Μύλου των...

Στην ίδια κατηγορία: