8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Νότιο Πήλιο: Αγωνιούν για το μέλλον τους οι ελαιοκαλλιεργητές

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -

Συνάντηση με τους ελαιοπαραγωγούς του Νοτίου Πηλίου πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου 2020, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, στην αίθουσα του ΚΕΓΕ Αργαλαστής. Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του βουλευτή, αψηφώντας τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη φετινή παραγωγή.

Στη δίωρη συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας με τους ελαιοκαλλιεργητές του Νοτίου Πηλίου συζητήθηκαν εκτενώς τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν στην ελαιοκαλλιέργεια ο δάκος και ο μύκητας γλοισπόριο. Έντονη μάλιστα ήταν ανησυχία των παραγωγών για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εκτεταμένη εξάπλωση των παρασίτων και των ασθενειών, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής ελιάς να πλήττεται σημαντικά. Οι ελαιοκαλλιεργητές τόνισαν ότι πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς βλέπουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας της υποβάθμισης του παραγόμενου προϊόντος, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως η παραγωγή ελαιοκάρπου αποτελεί μονοκαλλιέργεια για αυτούς. Την ίδια στιγμή, οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή από τον δάκο και το γλοισπόριο δεν εντάσσονται στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ελαιοπαραγωγούς.

- Advertisement -

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μαγνησίας – ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις με ελαιοπαραγωγούς του νομού, όπως του Πτελεού και είναι γνώστης της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει- διαβεβαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να αποζημιωθεί ένα μέρος της παραγωγής και να δοθεί μια ανάσα στους καλλιεργητές τόσο του Νοτίου Πηλίου όσο και άλλων περιοχών της Μαγνησίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που έχουν ζημιωθεί σημαντικά κατά τη φετινή χρονιά. Αξίζει να επισημανθεί ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γ.Γ. κ. Γιώργος Στρατάκος είναι ενήμεροι για την κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας από τον Χρήστο Μπουκώρο, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέκυψε και για φέτος το πρόβλημα στην παραγωγή.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι «πρέπει να θωρακίσουμε την ελαιοκαλλιέργεια, ώστε να μην χάνεται η παραγωγή. Είναι απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητο να γίνουν προτάσεις από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς, σε συνδυασμό με την εμπλοκή της καταξιωμένης Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε μέσα από ακριβείς μεθόδους να μπορούν να προστατευθούν οι ελαιοκαλλιεργητές τόσο από τους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι ο δάκος και ο μύκητας γλοιοσπόριο, όσο και από την έντονη κλιματική αλλαγή που επιδρά αρνητικά στην ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής».

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος, αφού ευχαρίστησε τους ελαιοπαραγωγούς για τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά του, ανέφερε ότι μόνο μέσα από μεθοδική δουλειά και ειλικρινή και άμεση επαφή με τους καλλιεργητές θα μπορέσουν να βρεθούν λύσεις, για την ουσιαστική προστασία τους απέναντι στα προβλήματα που ανακύπτουν και έχουν επίπτωση στο αγροτικό εισόδημα.

Ροή Ειδήσεων

Καιρός-Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στην κεντρική Ελλάδα

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ...

Βόλος: Στη Δικαιοσύνη γονείς μαθητών γιατί αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Δυο γονείς συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία του Βόλου, διότι δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως...

Λιβανός: Τα βιολογικά αποτελούν το μέλλον

Δήλωση ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού για την έκδοση της πρόσκλησης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία:

490 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία

Μετά τη συνεργασία που είχε με τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Κορωνοϊός: Επιστρέφει από Δευτέρα η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση- Απελευθερώνεται το ωράριο

Αποκλιμάκωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΥΠΕΝ: 15θημερη παράταση για το Εξοικονομώ

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω των έκτακτων συνθηκών...

Στην ίδια κατηγορία: