8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Νέες προοπτικές για την ελληνική υδατοκαλλιέργεια

Διαβάστε επίσης:

Γιάννα Αγγελοπούλου: Εντυπωσιασμένη με την “ποδηλατομάνα” Καρδίτσα

Περιοδεία στο Νομό Καρδίτσας πραγματοποίησε το Σάββατο αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της,...

Ο Β. Κόκκαλης βάζει “πλώρη” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με μία μόνο "αιχμούλα" προς την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, για τον τρόπο με τον οποίο όρισε...

Iστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές φράουλας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, η εξαγωγή...

Η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τη θάλασσα και η επιτάχυνση διαδικασιών ελέγχου και έγκρισης λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη του κλάδου υδατοκαλλιεργειών, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή σε ομιλία της σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας.

Όπως είπε η κ. Αραμπατζή, για το υπουργείο οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα λόγω του αναπτυξιακού τους αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετά το Βrexit είναι η πρώτη σε αξία και ποσότητα παραγωγής χώρα της ΕΕ σε επίπεδο υδατοκαλλιεργειών. Το 80% της παραγωγής εξάγεται. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα παράγει το 60% τσιπούρας και λαβρακιού στην ΕΕ και το 30% διεθνώς.

Η κ. Αραμπατζή τόνισε επίσης, ότι σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας έως το 2030 οι ανάγκες για αλιεύματα που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες θα αυξηθούν στο 60 με 63% έναντι του 50% που είναι σήμερα.

«Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών προσελκύει όλο και περισσότερο μεγάλες επενδύσεις πράγμα το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα που διψά για επενδύσεις και μια κυβέρνηση που θέλει να εκτινάξει τις επενδύσεις» ανέφερε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στα προβλήματα του κλάδου, τόνισε ότι «έχουν να κάνουν κυρίως με το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών. Έχουν να κάνουν με τη συνολική ολιστική προσέγγιση στρατηγικής που πρέπει να έχουμε ως χώρα απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες και έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, από 24 Νοεμβρίου μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου συστήσαμε σε επίπεδο επιτροπών μια διυπουργική επιτροπή για να επεξεργαστεί πρώτον τις προϋποθέσεις αναδόχου για την αξιολόγηση του ειδικού χωροταξικού για τη θάλασσα και να εργαστεί αποτελεσματικά για την βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των περιοχών ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου σε σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάμε για τις ΠΟΑΥ να εγκρίνονται με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με προεδρικό διάταγμα. Αυτό θα απελευθερώσει τη διαδικασία θα την επιταχύνει θα διευκολύνει και τις αναθεωρήσεις στο μέλλον».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 1,5 με 2 χρόνια να ολοκληρωθεί αλλά, εκτίμησε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα. «Μέχρι τότε μέσα στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε τον Μάρτιο θα γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα ειδικά χωροταξικά μεταξύ των οποίων είναι της υδατοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα από τον κλάδο, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να μας στείλουν το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις τους μέσα στο επόμενο 20ήμερο, δεδομένου ότι θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου έως το τέλος Μαρτίου» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, Απόστολος Τουραλιάς, σε ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες της ΕΛΟΠΥ που ξεκίνησαν το 2019 θα συνεχίσουν και το 2020 και θα ενταθούν ώστε υπάρξουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως είπε, τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από 21 είναι πλέον 23 και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Έως τα τέλη 2019 τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από ιδίους πόρους έχουν επενδύσει ποσό που ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, η σημερινή συνέλευση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2020 για την ΕΛΟΠΥ ο οποίος θα φτάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Τουραλιάς αναφέρθηκε στην συνεργασία της ΕΛΟΠΥ με την πολιτεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίνουμε έμφαση στη διαμόρφωση εποικοδομητικής σχέσης με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σήμερα επιβεβαιώνω ότι η συνεργασία μας με το υπουργείο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την έγκριση λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου».

Τόνισε επίσης, ότι «σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ και υπάρχει η βούληση ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να έχουμε τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Οποιοδήποτε σχέδιο προώθησης του ελληνικού ψαριού και ανάδειξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, θα πρέπει να εδράζεται σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν πάγια θέματα αλλά ο κλάδος είναι ώριμος να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

e-ΕΦΚΑ για αγρότες: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για 24ωρη εξυπηρέτηση

Συνολικά 10 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους αγρότες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα...

Τρίκαλα: Αυξάνονται οι θεραπευτικές δυνατότητες του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος

Ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος προχωρά από τον Δήμο Τρικκαίων....

Παρέμβαση Θεμιστοκλέους για την ανεμβολίαστη νοσηλεύτρια στο Κ.Υ. Βόλου

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Βόλου, η οποία προσβλήθηκε...

Iστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές φράουλας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του...

Ζέττα Μακρή και Γιώργος Αμυράς με τους Δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους...

Καρδίτσα: Στο λαογραφικό μουσείο ο Κ. Τσιάρας με τη Γ. Αγγελοπούλου

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ήταν στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, στη γενέθλια...

Στην ίδια κατηγορία: