8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024

Μπουκώρος: Ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και της κυβερνησιμότητας

Διαβάστε επίσης:

Για τον νέο εκλογικό νόμο μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής, το απόγευμα τη Πέμπτης, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα ξεκάθαρη απέναντι στον ελληνικό λαό, προτείνοντας εκλογικούς νόμους στην αρχή της κυβερνητικής τετραετίας, χωρίς να περιμένει να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και χωρίς διάθεση χειραγώγησης του εκλογικού σώματος, όπως έκαναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής επεσήμανε τα εξής: «Ξεκίνησε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο με την αίτηση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τα νομικά επιχειρήματα, τα πολιτικά επιχειρήματα, τα συνταγματικά επιχειρήματα, που μπορεί να είναι θέμα οπτικής γωνίας, θέμα προσέγγισης, εγώ, προσωπικά, έζησα μια πολιτική παραδοξότητα στο μεγαλείο της, καθώς τα κόμματα, τα οποία ξιφουλκούν εναντίον του νόμου και εναντίον των μπόνους – ουσιαστικά η συζήτηση ήταν για τους συνασπισμούς κομμάτων- όμως στο βάθος της, η συζήτηση ήταν για το μπόνους των εδρών. Τις διεκδικούσαν δηλαδή και οι συνασπισμοί κομμάτων. Τα κόμματα που αντέδρασαν έλεγαν, ότι εμείς που θεωρητικά δεν θέλουμε το μπόνους και επιζητούμε την κατάργησή τους, το ζητούμε και ως συνασπισμός κομμάτων, δηλαδή παραμένοντας πολιτικοί οργανισμοί προσανατολισμένοι στη απλή αναλογική, στην κατάργηση του μπόνους, χωρίς να αλλάξουν θέση και άποψη, ζητούν να έχουν το μπόνους ως συνασπισμός κομμάτων. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Ή το θέλεις ή δεν το θέλεις. Αλλά αυτό εξηγεί και την ελαφρότητα των επιχειρημάτων. Ακούσαμε εδώ το πρωί ότι με τον νόμο που προτείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν ένας συνασπισμός κομμάτων λάβει το 61% των ψήφων θα πάρει λιγότερες έδρες από το πρώτο κόμμα που θα έχει λάβει το 31% του εκλογικού σώματος. Το 61% σαν υποθετική συμμαχία κομμάτων έλαβε στις τελευταίες εκλογές το πολιτικό φάσμα από το ΚΚΕ μέχρι την Ελληνική Λύση. Δηλαδή αυτός ο υποθετικός συνασπισμός θα ζητούσε με σοβαρά επιχειρήματα από τον ελληνικό λαό να πάρει το μπόνους της κυβερνησιμότητας των 50 εδρών; Με ποια ομοιογένεια; Με ποια πολιτική ατζέντα; Δεν είναι αυτός πολιτικός καιροσκοπισμός;

Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά, το πότε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης ψηφίστηκαν οι εκλογικοί νόμοι στη χώρα μας και πότε διεξήχθησαν οι αναμετρήσεις των εθνικών εκλογών. Αν δούμε την αλληλουχία της διεξαγωγής των εκλογών και της ψήφισης των εκλογικών νόμων θα αντιληφθούμε πάρα πολύ καλά τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη σε αυτή την αίθουσα. Θα αντιληφθούμε ότι η δική μας παράταξη πρότεινε πάντα εκλογικούς νόμους, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στην αρχή της τετραετίας. Οι αντίπαλοί μας – όποιας απόχρωσης- όταν είχαν την ευκαιρία και τη δύναμη πρότειναν εκλογικούς νόμους συνήθως λίγο πριν τις εκλογές και όταν είχε διαμορφωθεί το εκλογικό τμήμα. Δεν λέω ότι συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις αυτό. Συνέβη στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Αυτό είναι τυχαίο γεγονός; Δεν δείχνει αυτό ένα «μανιπουλάρισμα» των διαθέσεων του εκλογικού σώματος δια της ψήφισης ανάλογου εκλογικού νόμου κάθε αφορά; Συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα; Είναι αυτές στέρεες και καθαρές θέσεις πολιτικών κομμάτων; Όμως, αν θέλετε για μένα, η στάση αυτή της παράταξής μας να προτείνει και να ψηφίζει εγκαίρως εκλογικούς νόμους είναι και η απάντηση στο ερώτημα της μακροημέρευσης αυτής της παράταξης. Διότι είναι, παραμένει και θα είναι, κατά την άποψή μου, η μεγαλύτερη ιστορική παράταξη του πολιτικού μας συστήματος. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, γιατί έχει ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό σε ποιο εκλογικό σύστημα πιστεύει και το προτείνει εγκαίρως, χωρίς να περιμένει να διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα και στη συνέχεια να προτείνει εκλογικό νόμο.

Αντιθέτως, οι σημερινοί μας αντίπαλοι και συγκεκριμένα το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη τότε – αν και μέχρι το 2011 προηγείτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ, με μεγάλη μάλιστα διαφορά – μέχρι τότε έλεγε ότι είναι συνασπισμός κομμάτων με δεκαπέντε συνιστώσες που πολλές είχαν αυτοτελή οργάνωση και παρουσία. Ξαφνικά όταν οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν μπροστά από τον κ. Κουβέλη, δηλαδή δεύτερο κόμμα, δήλωσε ότι είναι ενιαίο κόμμα και μια χαρά διεκδίκησε το μπόνους των εδρών. Στη συνέχεια, δεν το έλαβε το μπόνους, κατέληξε δεύτερο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία το πήρε πράγματι με ποσοστό 18.6% και είναι ένα σημείο που έρχεται να διορθώσει ο σημερινός εκλογικός νόμος. Όμως, το 2015 μια χαρά εισέπραξε το εκλογικό μπόνους ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως το πρώτο οχτάμηνο των μεγάλων ανατροπών δεν σκέφτηκε να προτείνει ένα άλλο εκλογικό σύστημα.

Κατά συνέπεια, ο σημερινός εκλογικός νόμος έρχεται να θεραπεύσει τα πολύ μικρά ποσοστά του πρώτου κόμματος, όπου βέβαια τότε το μπόνους είναι δυσανάλογο και έρχεται κλιμακωτά να επιβραβεύσει και να ενισχύσει πέραν της αντιπροσωπευτικότητας και την κυβερνησιμότητα του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου. Και βεβαίως, ακούω εδώ για μπόνους 50 εδρών. Μα η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό σχεδόν 40 % πήρε μπόνους 50 εδρών; Με την απλή αναλογική θα έπαιρνε τις περισσότερες από αυτές τις έδρες. Για την ακρίβεια ήταν περίπου 28 το μπόνους και με τον νόμο που προτείνουμε το μπόνους θα ήταν 25 με 30 έδρες. Και στο κάτω – κάτω, αν ο ελληνικός λαός επιθυμούσε την απλή αναλογική και ήταν προσανατολισμένος σε αυτό το εκλογικό σύστημα, κάποια στιγμή μετά από τόσες αναταράξεις που πέρασε το πολιτικό μας σύστημα θα έδινε απόλυτη πλειοψηφία και σε ένα κόμμα που σθεναρά υποστηρίζει αυτό το εκλογικό σύστημα. Δεν το έκανε όμως ποτέ. Μην παρουσιάζεστε ως γνήσιοι εκφραστές του ελληνικού λαού, διότι δεν είστε! Η μακροημέρευση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι η παράταξη η δική μας εκφράζει πιστότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό και βέβαια όχι απόλυτα την βούληση του ελληνικού λαού. Και ποιοι ξιφουλκούν σήμερα και μιλούν για καρπονοθευτικά συστήματα αυτοί που στα εργατικά συνδικάτα κλείνουν εργασιακούς χώρους με το 5%; Αυτοί που κλείνουν πανεπιστήμια βάζοντας μπροστά τις «γκρούπες» ή αυτοί που μαζεύουν 50-100 ανθρώπους και κλείνουν δρόμους κεντρικούς της Αθήνας ταλαιπωρώντας εκατομμύρια πολιτών; Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για καρπονοθευτικά συστήματα; Καλό είναι να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας πριν κάνουμε την κριτική μας στους απέναντι» τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: