8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: Η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας είναι γεωγραφικά γελοία

Διαβάστε επίσης:

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία για την υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας έστειλε από την Ουάσιγκτον και το Atlantic Council ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

- Advertisement -

«Αναφορικά με τη Συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, είναι σαφώς νομικά άκυρη, αλλά είναι και γεωγραφικά γελοία. Μπορείτε απλά να κοιτάξετε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Και, φυσικά, η συμφωνία προβλέπει ότι τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, δεν έχουν ΑΟΖ, κάτι που αντιβαίνει σε ό,τι γνωρίζουμε ως προς το διεθνές δίκαιο», είπε χαρκατηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να μην κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. 

«Πρέπει να απέχουμε από δραστηριότητες που σαφώς κλιμακώνουν την ένταση. Θεωρώ ότι είμαστε εξαιρετικά λογικοί ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας». 

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συμφωνία κινείται προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Θέλουμε να προωθήσουμε την εκμετάλλευση και χρήση των ενεργειακών πηγών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υγροποιημένου αερίου (LNG)».

«O EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλείσει κανέναν από το να συμμετάσχει στον αγωγό EastMed. 

«Δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του στον αγωγό EastMed, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχονται θα σέβονται και θα τηρούν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς που αποκλείουμε την Τουρκία από τον EastMed. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει εαυτή εκτός συμφωνίας, τηρώντας μια τελείως διαφορετική και επιθετική στάση απέναντι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε.

  • Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: Αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθοούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική.
  • Για  τη Συμφωνία των Πρεσπών: Έχουμε ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως το ζήτημα των προϊόντων που φέρουν την ετικέτα «Μακεδονικά». Εμείς στηρίξαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, ωστόσο το αποτέλεσμα απείχε κατά πολύ αυτό που περιμέναμε, καθώς η Ε.Ε. εντόπισε σημεία που η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επανεξετάσει, ώστε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Για την Αλβανία: Στηρίξαμε την Αλβανία σε πολλούς τομείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στους πρόσφατους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που προστρέξαμε και στηρίξαμε τους γείτονές μας.
  • Για τις εξελίξεις στο Ιράν: Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και σίγουρα αποκλιμάκωση της έντασης. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει ανοικτός, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. 
  • Για τον ρόλο της Κίνας: Αντιμετωπίζω τα ζητήματα σχετικά με την Κίνα με ευελιξία και επιδεξιότητα. Ελλάδα και Κίνα έχουν συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες – για παράδειγμα η επένδυση που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ελλάδα και Κίνα έχουν πολιτιστικούς δεσμούς. Η Κίνα διαθέτει μια μεγάλη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι σχέσεις μας εδράζονται σε ορθά δομημένες συμφωνίες.
  • Για την κλιματική αλλαγή: Ζούμε ήδη τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα και το ζούμε. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αυστραλία. Πρέπει να προστατευθούμε με κάθε τρόπο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, συνεπώς θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια επιθετικότερη πολιτική απέναντί της. Στο πλαίσιο αυτό, κινείται η πολιτική μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, ώστε να κάνουμε μια μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πλέον αυτές να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας. Για να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές, θα πρέπει οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη να κάνουν χρήση σημαντικών οικονομικών εργαλείων, με σκοπό να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

Αμέσως μετά, σε ένα ραντεβού με ιδιαίτερη βαρύτητα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην έδρα του ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: