8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Μηταράκης: Έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης:

«Όλοι μαζί, πρέπει να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για την χώρα συνολικά», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την σύσκεψη με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό το μεσημέρι και ζήτησε διάλογο και συνεργασία για το μείζον ζήτημα.

Ο υπουργός βρέθηκε στα Ιωάννινα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση από την ΠΕΔ Ηπείρου, προκειμένου να ακούσει τους αυτοδιοικητικούς και να συζητήσουν τις παραμέτρους της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο υπουργός, αναγνώρισε πως είναι ευθύνη της πολιτείας να πετύχει τη μείωση των ροών και των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισήμανε, ότι το βάρος της κρίσης σηκώνουν αυτή την στιγμή 5 νησιά. Ο υπουργός τόνισε, πως «για την αντιμετώπιση του ζητήματος έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο», και ανακοίνωσε, ότι «εντός του μήνα θα τοποθετηθεί Διοικητής από το υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των κέντρων που λειτουργούν».

- Advertisement -

Ο Νότης Μηταράκης, ζήτησε από τους Δημάρχους «βοήθεια όπου μπορούν να συνδράμουν», λέγοντας: «Οπουδήποτε μπορεί να παίξετε εσείς πρωταρχικό ρόλο, να διαχειριστείτε κονδύλια και να παίξετε ρόλο στην τοπική κοινωνία. Είναι το πιο θετικό μήνυμα που θα ήθελα να πάρω επιστρέφοντας στην Αθήνα».

Απευθυνόμενος στους Δημάρχους ο υπουργός παρέθεσε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου. Η 1η προτεραιότητα όπως ανέφερε, είναι η συστηματική δουλειά για τη μείωση των ροών και συνέχισε: «Αυτό απαιτεί:

-Καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε πολλές ενέργειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποστήριξη για την αύξηση της επιτήρησης στα όρια που επιτρέπει η Διεθνής νομοθεσία.

-Επιτάχυνση διαδικασίας άσυλου. Αυτή την στιγμή, εκκρεμούν 101 χιλ. αιτήσεις ασύλου. Η ένταση στα νησιά έχει δημιουργηθεί λόγω της καθυστέρησης στην διαδικασία άσυλου. Πριν 7 μήνες ,το νούμερο ήταν πάνω από 70 χιλιάδες. Παρά τις ροές τις μεγάλες, που υπήρξαν στο δεύτερο 6μηνο του 2019, καταφέραμε να ανταποκριθούμε και να είναι μικρή η αύξηση των αιτήσεων που εκκρεμούν. Από 1-1-2020 εφαρμόζεται ο Νόμος, που μας δίνει την δυνατότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες , στους νεοαφιχθέντες στα νησιά, να δίνεται απάντηση ασύλου και αυτό, πιστεύουμε θα παίξει καταλυτικό ρόλο διαχωρίζοντας αυτούς που δικαιούται άσυλο, από αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

-Οι επιστροφές, ώστε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι….Ζήτησα την βοήθεια της Ε.Ε να ανοίξει μια κατευθείαν γραμμή επιστροφών προς το Αφγανιστάν και ως μήνυμα αποτροπής, να βοηθήσουν στην κατεύθυνση συνεργασίας με την κυβέρνηση της Καμπούλ για επιστροφές στο Αφγανιστάν, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το θέμα του Αφγανιστάν αποτελεί 75% του πληθυσμού στην Μόρια.

-Ελεγχόμενα κέντρα, ώστε να λύσουμε θέματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και παράλληλα να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα νησιά του Αιγαίου είναι κάτι το οποίο σε κανέναν δεν περιποιεί τιμή.

-Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην διαχείριση της κρίσης και τους ευχαριστούμε. Υπάρχουν και περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ελληνικής πολιτείας, γι’ αυτό πλέον με τον Νόμο που ψηφίστηκε θα μπορέσουμε να το διαχωρίσουμε.

Η νέα επικείμενη συμφωνία για το άσυλο, το Δουβλίνο 3, να ανταποκρίνεται σε κανόνες ισοκατανομής των βαρών σε όλη την Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρέπει να φάνει στην πράξη… Σήμερα, βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε τα απόνερα μιας μεταναστευτικής πολιτικής των προηγούμενων ετών».

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του υπουργείου, είναι η μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Ψηφίσαμε την ευθύνη της Πολιτείας, να καλύπτει το ανταποδοτικό τέλος στις δομές που λειτουργούν. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσω ότι, αυτό δεν δίνεται ως συνδιαλλαγή, η ανταμοιβή προς τον Δήμο όπου λειτουργεί μια Δομή. Κάτι τέτοιο, θα ήταν προσβλητικό για την Τ.Α. Δίνεται ως αναγνώριση της στοιχειώδους ευθύνης της Πολιτείας, να καλύψει τις δαπάνες που δημιουργούνται από το γεγονός, ότι σε ορισμένους Δήμους της χώρας και ειδικά στα νησιά μας, υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, πέραν των μόνιμων κάτοικων τους οι οποίοι καταβάλουν το δικό τους ανταποδοτικό τέλος».

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε, πως με το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», και συντονισμό όλης της Κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπου δημιουργούνται.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: