8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Μεταναστευτικό: Φύλλο και φτερό όλες οι ΜΚΟ: Καταγγελίες Κουμουτσάκου για κύκλωμα διακινητών με γιατρούς και δικηγόρους

Διαβάστε επίσης:

Εν μέσω αναταραχών και της ιδιαίτερα ασφυκτικής κατάστασης στη Μόρια, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με αυτήν, συστήνεται Μητρώο όπου θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε να μπει ένας τέλος στην ασυδοσία που κυριαρχεί.

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη διαχείρισης του ζητήματος επανέρχεται πιεστικά για την κυβέρνηση. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η καταγραφή των ΜΚΟ και η αλλαγή του πλαισίου ταυτοποίησης και λειτουργίας τους έχει προκαλέσει αναταραχή σε άτομα που κρύβονταν πίσω από ορισμένες από αυτές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όσους έφταναν από τα παράλια της Τουρκίας και να αποκομίσουν κέρδη.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε «ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες».

Λίγο πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχε πει ότι «οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις διακινήσεις μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί άτομα που κινούνται διαρκώς μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών και εξετάζεται αν έχουν εμπλοκή ακόμα και με την διακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα μέσω παράνομων δικτύων διακινητών. Μερικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι ή να έχουν επαφές με ΜΚΟ ώστε καλυπτόμενοι πίσω από αυτές να αναπτύσσουν την δράση τους. Τα στοιχεία που συλλέγονται εξετάζονται προσεκτικά από τις αρχές για να διαπιστωθεί αν προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες και σε μια τέτοια περίπτωση να ασκηθούν ακόμα και διώξεις.

Συμμετοχή με ταυτοποίηση στοιχείων στις ΜΚΟ

Με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή η κυβέρνηση σκοπεύει  να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο των ΜΚΟ. Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.

Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών. Έτσι, ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι απόλυτος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Η αύξηση των ροών μεταναστών

Η ανησυχία που επικρατεί για αύξηση των ροών την άνοιξη, με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προβληματίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συσκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο είναι συνεχείς καθώς ο χρόνος πιέζει και λειτουργεί σε βάρος των καθυστερήσεων που έχουν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα. Το επόμενο 15νθήμερο θα ανακοινωθούν όλα τα κλειστά κέντρα που θα γίνουν στα νησιά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους με το ταυτόχρονο κλείσιμο των ανοιχτών δομών που υπάρχουν τώρα. H πρώτη κλειστή δομή που θα λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου είναι στην Σάμο, ενώ οι υπόλοιπες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Σε δεύτερο χρόνο θα οριοθετηθούν και θα ανακοινωθούν οι δομές που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση του Δημάρχου Τεμπών με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ....

Διαδρομές Ανάγνωσης – Διαδρομές Επιβίωσης και Δημιουργικές Διαδρομές

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε,...

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για αποκαταστάσεις στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρδίτσας

Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Καρδίτσας υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ....

Σκρέκας για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση...

Οικονόμου: Ο Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για βραβείο

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε...

Η Ζ. Μακρή στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης,...

Στην ίδια κατηγορία: