Σε ισχύ τίθεται από το 2021, εκτός απροόπτου, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Φοιτητή, μια πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστόφορου.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ύστερα από εντατική προσπάθεια πέντε χρόνων και μετά από πληθώρα συναντήσεων με Επιτρόπους και Τεχνοκράτες της ΕΕ αλλά και τεκμηριωμένη εισήγηση – παρέμβαση στις Βρυξέλλες, η πρωτοβουλία αυτή καρποφόρησε.
«Στην τελευταία συνάντηση μου με τη πρώην συνάδελφο μου Ευρωβουλευτή και νυν Επίτροπο Mariya Gabriel, υπήρξε πλήρης στήριξη στη πρωτοβουλία μου. Η Επίτροπος υποσχέθηκε να εφαρμόσει το θεσμό από το 2021. Αναμένουμε από την ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει τα ωφελήματα και τις δυνατότητες που θα παρέχει η Φοιτητική Κάρτα. Για εμάς τελικός στόχος είναι να καταστεί αυτή η Κάρτα πραγματικό στήριγμα για τον κάθε Ευρωπαίο φοιτητή», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα επιτεύχθηκε καθώς αναγνώρισε η ΕΕ, δια της Επιτρόπου, την αναγκαιότητα της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας.
«Πιστεύω ότι, και μόνο το γεγονός όλοι οι φοιτητές της ΕΕ αποκτούν μία ενιαία ευρωπαϊκή φοιτητική ταυτότητα, μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Φοιτητή, αποτελεί σημαντική επιτυχία, σημαντικό σταθμό για τους Ευρωπαίους νέους, αφού για πρώτη φορά από την ύπαρξη της ΕΕ, θα διαθέτουν Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, που θα έχει περιεχόμενο και θα βελτιώνει τη θέση και τη ζωή τους», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου.
Διευκρίνισε ότι η πρότασή του προνοεί και απαιτεί από την ΕΕ, η Φοιτητική Κάρτα να παρέχει σημαντικά δικαιώματα και διευκολύνσεις που θα πρέπει να ξεκινούν από τη παροχή δωρεάν πρόσβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, σημαντικές εκπτώσεις στις Φοιτητικές Αγορές, στη στέγαση, στη κάλυψη και την αγορά βιβλίων, στη χρήση του διαδικτύου μέχρι και τις πιθανές επιστροφές φόρων και άλλα.
«Προσωπικά ευχαριστώ την Επίτροπο για τη θετική της προσέγγιση και στήριξη και σέβομαι τη θέση της ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί σήμερα, για το περιεχόμενο των διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας, γιατί τούτο προϋποθέτει προϋπολογισμό και έγκριση από την Επιτροπή», είπε.
Τώρα, πρόσθεσε, «πέραν από τη δική μου προσπάθεια που θα συνεχισθεί εντατικά, απαιτείται και η οργανωμένη διεκδίκηση από τις Ευρωπαϊκές φοιτητικές Οργανώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα και τα φοιτητικά τους αιτήματα, μέσω της φοιτητικής κάρτας».
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ έχει και την οικονομική δυνατότητα και τα σχετικά προγράμματα όπως το Erasmus+, το Horizon 2020 καθώς και κονδύλια του Προϋπολογισμού, που μπορούν να καλύψουν και να υποστηρίξουν αυτή τη σημαντική πρόταση.
Σημείωσε ότι δεν αρκεί απλά να διαπιστώνουμε ότι οι νέοι μας αποστασιοποιούνται από την ΕΕ , ότι αυξάνεται η κριτική στην ΕΕ και ο ευρωσκεπτικισμός, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των νέων μας.
«Θεωρώ ότι η καθιέρωση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Φοιτητικής Κάρτας είναι μία επιβεβλημένη ενέργεια και πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει η ΕΕ χωρίς να φεισθεί πόρων και χρηματοδοτήσεων. Η καθιέρωση της κάρτας δεν θα παρέχει οφέλη μόνο στους φοιτητές. Το τεράστιο όφελος θα το αποκομίσει η ίδια η ΕΕ, που υλοποιώντας τέτοιες πολιτικές αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπό της και τη πραγματική της έγνοια για τους νέους μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για τους φοιτητές μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο όπως η πλήρης κάλυψη της στέγασης με την ανέγερση κρατικών φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Για το θέμα αυτό θα απευθυνθώ ξανά προς τη νέα Επιτροπή και θα απαιτήσω στήριξη της πρωτοβουλίας του κράτους μας για ανέγερση εστιών, για να σταματήσει η αυξημένη ζήτηση στέγης και τα ψηλά φοιτητικά ενοίκια. Παράλληλα πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό δάνειο, με ευνοϊκούς όρους με πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε και στα κονδύλια για τη παιδεία, τον πολιτισμό, το πρόγραμμα Erasmus, προγράμματα για Έρευνα και Καινοτομία και για τους Νέους μας, τα οποία, όμως, όπως σημείωσε, ποτέ δεν θα επαρκούν για να καλύψουν όλους τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε.
«Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, κάθε χρόνο δίνουμε σκληρές μάχες για να διαφυλάξουμε αυτά τα κονδύλια, γιατί τα θεωρούμε ως τα πιο σημαντικά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όμως εάν τελικά δεν υιοθετηθεί η πρόταση μας για αύξηση της συνεισφοράς των χωρών μελών από 1% του ΑΕΠ στο 1.3% για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για το προϋπολογισμό `21 – `27, τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα και με τη χρηματοδότηση αυτών των ευαίσθητων τομέων, που όλοι μας επιθυμούμε ενίσχυση τους και όχι αποδυνάμωση τους», τόνισε.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr