8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Λάρισα: Απολύουν υπαλλήλους για να τους… νοικιάσουν με τον μήνα

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Διαβάστε επίσης:

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την...

Κ. Τσιάρας: εξασφαλίστηκε το ποσό για τη μελέτη στεγανοποίησης της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Με το ποσό των 10.000 ευρώ, χρηματοδοτείται η μελέτη για τη στεγανοποίηση της...

Σε εργασιακό λαβύρινθο από τον οποίο δυσκολεύονται να δραπετεύσουν, οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στη Λάρισα στον ιδιωτικό τομέα, το διάστημα των τελευταίων ετών. Εργοδότες τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και αυτόν της εστίασης βρήκαν τρόπους για να καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της σελίδας «Ρεπορτάζ του Κάμπου» επιχειρήσεις με μεγάλη δραστηριότητα, απολύουν εργαζόμενους, εν συνεχεία τους οδηγούν σε εταιρείες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις, προσλαμβάνονται σε αυτές και τους ξαναπαίρνουν πίσω ως «δανεικούς». Τους νοικιάζουν μήνα με το μήνα.
Επρόκειτο για τακτικές (δανεισμό) που ακολουθούν πανελληνίως κυρίως μεγάλες αλυσίδες όμως αρχίζουν να τις ακολουθούν και μικρότερα καταστήματα, με στόχο φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και τον περιορισμό των όποιων διεκδικήσεων των εργαζόμενων.
«Το τελευταίο διάστημα φτάνουν και σε εμάς πληροφορίες για τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία όπως φαίνεται αυξάνονται» εξηγεί στα «ΡτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιάννης Σκόκας. Χαρακτηρίζει μάλιστα το φαινόμενο ως «σύγχρονο δουλεμπόριο» από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγούνε με ευκολία καθώς «υπάρχει διαρκής εκφοβισμός και συνεχόμενη ανησυχία». Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου καταφέρνουν εργοδότες σε κάποιες περιπτώσεις εκτός των άλλων, να «μετατρέπουν το 8ωρο σε 9ωρο και 10ωρο καθημερινά αποφεύγοντας και την ίδια στιγμή να προσλάβουν κι άλλους υπαλλήλους».

- Advertisement -

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δανεισμός εργαζομένου είναι μια τριγωνική σχέση μεταξύ του εργοδότη, του εργαζομένου και του τρίτου στον οποίο παραχωρούνται οι υπηρεσίες του εργαζομένου, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος παρέχει προσωρινά στον τρίτο την εργασία του.
Ο δανεισμός εργαζομένων διακρίνεται στον γνήσιο δανεισμό και τον μη γνήσιο ή κατ’ επάγγελμα δανεισμό.
Για να διαβάσετε αναλυτικά μπορείτε να το κάνετε εδώ http://bit.ly/367fh84.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια της τοποθέτησης του μισθωτού στον έμμεσο εργοδότη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ανανεώσεις που γίνονται εγγράφως, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από τους τριάντα έξι (36) μήνες και σε περίπτωση υπέρβασης επέρχεται μετατροπή της υπάρχουσας σύμβασης σε αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη. Σχετικά μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ http://bit.ly/2RtiCcy.
Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που οι επιχειρήσεις στέλνουν τους Λαρισαίους εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας λίγο πριν συμπληρωθεί η εν λόγω χρονική διάρκεια και μόλις ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος συνεχίζουν κανονικά την εργασία με τις ίδιες συνθήκες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σύμφωνα με εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, νιώθουν πως χάνουν σιγά – σιγά μέρος των δικαιωμάτων τους καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ούτε να διαμαρτυρηθούν για όποιες αδικίες. Μιλώντας στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» αναφέρουν πως ανά πάσα στιγμή κι αν προσπαθήσουν να το κάνουν ενδέχεται να υπάρξει άμεση αντικατάσταση τους καθώς θεωρούνται εύκολα αναλώσιμοι. Έτσι το δέχονται

ΚΑΒΑΛΑ
Φυσικά αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργοδοτικές πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην Καβάλα. Εκεί η εργοδοσία ζητά με επιστολή-τελεσίγραφο από τους εργαζόμενους του εργοστασίου να υπογράψουν νέες συμβάσεις δανεισμού εργαζόμενου σε τρίτη εταιρεία που θα λειτουργήσει εντός του εργοστασίου. (εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα http://bit.ly/3akcHyZ).
Πηγή: Ρεπορτάζ του Κάμπου– ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Ροή Ειδήσεων

Κ. Τσιάρας: εξασφαλίστηκε το ποσό για τη μελέτη στεγανοποίησης της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Με το ποσό των 10.000 ευρώ, χρηματοδοτείται η μελέτη για τη στεγανοποίηση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας,...

Μαστογραφία με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: Η διαδικασία βήμα-βήμα για γυναίκες πάνω από 50 ετών

Κάλεσμα στις γυναίκες από 50 έως 69 ετών για την πρόληψη του καρκίνου τους στήθους κάνει το πρόγραμμα...

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Εβδομάδα πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα – Όλες οι ημερομηνίες

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ Την καταβολή των κύριων και των...

Ζ. Μακρή: ” Οι μαθητές μεταδίδουν ατόφια τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821″

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή παρακολουθησε γιορτές αφιερωμένες στην εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης...

Συνάντηση Τζούμα – Ευθυμίου

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 στη Σκιάθο παραβρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Τζούμας. Μία ημέρα που...

Στην ίδια κατηγορία: