8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: Προσλήψεις στο ΕΣΥ και μέτρα για τις επιχειρήσεις ζητά ο Τσίπρας

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ ΜΠΕ

Την άμεση πρόσληψη 4000 νοσηλευτών και γιατρών στο ΕΣΥ, μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. 

Με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ζήτησε επιπλέον μείωση των πλεονασμάτων και προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Advertisement -

«Η Παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού. Από το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους. Ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντά και μετά τους ανθρώπους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για ολιγωρία.

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες» πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε «αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια» και πρότεινε «ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους».

«Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προβλέψουμε την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου» συμπλήρωσε.

«Ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη. Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Κοινής λογικής και ανθρωπιάς» κατέληξε.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: