8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κορωνοϊός: Πλήρης εγρήγορση – Νέες ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών και χιλιάδες εθελοντές στο σχέδιο

Διαβάστε επίσης:

Ολική αναδιοργάνωση νοσοκομείων αλλά και τμημάτων ΜΕΘ δρομολογούνται στο σύστημα δημόσιας υγείας ώστε να αντεπεξέλθει στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η διάθεση ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων άλλα και ΜΕΘ για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid-19, ιδίως στην Αττική, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη εστία του κορωνοϊού και οι συνεχείς προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι τα «όπλα» που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Υγείας σε αυτήν τη μάχη.

- Advertisement -

Σημαντική αποδεικνύεται και η εθελοντική προσφορά λειτουργών υγείας και άλλων επαγγελματιών, καθώς στο κάλεσμα που απηύθυνε η κυβέρνηση μέσα από την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr ανταποκρίθηκαν περίπου 5.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, . Βασίλη Κικίλια, έχουν εξασφαλιστεί 2.158 κλίνες σε νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν οριστεί για αποκλειστική χρήση περιστατικών κορωνοϊού. Πρόκειται για το ΝΙΜΤΣ, την Παμμακάριστο, το ιδιωτικό Attica στην Ελευσίνα, το Σωτηρία, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα.

Με εντατικό ρυθμό δρομολογείται και η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ, ένα πεδίο στο ΕΣΥ με μεγάλες αδυναμίες και προβλήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά μάλιστα ο κ. Κικίλιας την Δευτέρα «γνωρίζουμε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Είναι κάτι το οποίο κληρονομήσαμε και οι προηγούμενοι από τους προηγούμενους και αυτό είναι μία πραγματικότητα». Ωστόσο, φαίνεται πως η Ελλάδα σε πρώτη φάση κατάφερε «να αγοράσει χρόνο» όπως το περιέγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως είναι «χρόνος που επενδύθηκε στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας».

Ο απολογισμός του υπουργού Υγείας για τις ΜΕΘ έχει ως εξής: «Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. Ήδη 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται, στο ΕΣΥ έχουν «δεσμευτεί» περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Στις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών διακομίζονται περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία που χρήζουν νοσηλείας σε Εντατική. Τη συνολική διαχείριση των κλινών ΜΕΘ εχει το ΕΚΑΒ.

Αναφορικά με τις προσλήψεις ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία καθώς και πως έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Καταγγελίες από τους εργαζόμενους για τον εξοπλισμό

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν σήμα κινδύνου καταγγέλλοντας ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και εκφράζοντας προβληματισμό για το εάν οι λίγες ΜΕΘ θα αντέξουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που να νοσούν βαριά.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία δίνονται οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων. «Απαράδεκτη είναι η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ που στάλθηκε στα Νοσοκομεία για τη χρήση του υγειονομικού υλικού που μας στέλνει ως ‘πρόβατα επί σφαγή’. Επειδή υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας και προσπαθούν να μπαλώσουν τις ελλείψεις με οδηγίες που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία του προσωπικού και αυξάνουν τις πιθανότητες διασποράς της νόσου. Αντί να προμηθευτούν επαρκή αριθμό μασκών και στολών υψηλής προστασίας μας λένε να τις χρησιμοποιούμε σε κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενούς ή άλλους χειρισμούς που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στις αιτιάσεις των εργαζομένων για ελλείψεις σε προστατευτικά μέσα, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο προχώρησε άμεσα στις διαδικασίες προμηθειών για την επάρκεια αναλωσίμων και λοιπών υλικών. «Όμως, όπως γνωρίζετε, στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας πόλεμος για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη. Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας» ανέφερε. Διαβεβαίωσε πως μεγαλο τμήμα του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας. «Η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Χαρακόπουλος: Η πολιτική σταθερότητα εχέγγυο για την Ελλάδα

«Πρέπει απ’ όλους να γίνει κατανοητό ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν έχουν τίποτε κατοχυρωμένο. Όλα θα...

Ξεκίνησε το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής ‘’ΚΑΛΥΨΗ’’ στο δήμο Καρδίτσας

Δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα ΄΄Κάλυψη’’ η...

Κώστας Τσιάρας: Στις 25 Ιουνίου οι πολίτες ψηφίζουν για να επιλέξουν κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν νέους φόρους στα μερίσματα και στη γονική παροχή και ερίζουν ποιους φόρους πρέπει...

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: επιδότηση έως 16.000 ευρώ

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης έως και 16.000 ευρώ...

Τριαντόπουλος από Αλμυρό: Όλοι μαζί δυναμικά για τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό...

Τσιάρας: θα δοθούν αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιά

Μετά από συνεργασία του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Υποψήφιου Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστα Τσιάρα με τον...

Στην ίδια κατηγορία: