8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024

Καλοκαίρι δίχως νερό για τους αγρότες – Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το βαμβάκι

Διαβάστε επίσης:

Στην κρισιμότερη φάση της καλλιεργητικής περιόδου δείχνει να βρίσκεται το βαμβάκι στις περισσότερες περιοχές.

- Advertisement -

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ανθοφορίες και οι ανάγκες σε θρέψη και πολύ περισσότερο σε νερό αποτελούν μονόδρομο. Οι πρακτικές της θρέψης και της λίπανσης θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε οι παραγωγοί να πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα . Όπως φανερώνει το ρεπορτάζ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης, οι εκτάσεις του βαμβακιού δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες. Επιπλέον, στον ορίζοντα των αγορών δεν παρουσιάζονται αισιόδοξα σημάδια που να ικανοποιούν τους βαμβακοπαραγωγούς και , παράλληλα, να τους κεντρίζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.

Ο Κωνσταντίνος Πύρρος, παραγωγός από την Ελάτεια Λοκρίδας, κάνει λόγο για μία καλή εικόνα των φυτών μέχρι σήμερα, αλλά προβληματίζεται για το κατά πόσο το νερό θα καλύψει τις ανάγκες των καλλιεργειών για όλη την αρδευτική περίοδο. «Υπολογίζουμε τέλη Αυγούστου να έχουμε ολοκληρώσει την άρδευση και σιγά-σιγά να μπούμε στη διαδικασία της συλλογής. Οι πρώτες ανθοφορίες έχουν ξεκινήσει , αλλά μαζί με αυτές έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και το πράσινο σκουλήκι , ο λύγκος και κάποια λεπιδόπτερα, που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά, αν δεν τα προλάβουμε». Μειωμένα κατά 20% τα στρέμματα στον Δομοκό Για προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών στην περιοχή του κάνει λόγο ο Χρήστος Πετρόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συναγρός στο Θαυμακό Δομοκού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση του νερού, διότι τα αποθέματα είναι ελάχιστα» . Να σημειωθεί ότι η ομάδα του εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος. Αναφερόμενος σε καλλιεργητικά ζητήματα αυτής της περιόδου, ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι «έχουν γίνει παρεμβάσεις με ρυθμιστές ανάπτυξης και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στα αναπτυγμένα φυτά». Κλείνοντας, ο ίδιος στέκεται στο θέμα της τιμής του βαμβακιού, λέγοντας ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επέκταση των καλλιεργειών το επόμενο διάστημα. «Τα οριακά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τις εισροές και το κόστος παραγωγής, δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια για κέρδη. Εμείς , ως συνεταιρισμός, στρεφόμαστε και σε εναλλακτικές καλλιέργειες, αλλά και άλλα σενάρια, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», καταλήγει .

Στη μηδική στρέφεται η Τιθορέα λόγω του κόστους

Σημαντικό ποσοστό βαμβακοπαραγωγών στην Τιθορέα έχει στραφεί στην καλλιέργεια της μηδικής, σύμφωνα με τον Νίκο Γκιώνη, γεωπόνο της ευρύτερης περιοχής του Άνω Κηφισού. «Το κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τα οριακά κέρδη , δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους βαμβακοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να στρέφονται και σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι η μηδική. Η καλλιέργεια αυτή έχει μικρότερο κόστος από το βαμβάκι και , προς το παρόν, μία καλύτερη τιμή, λόγω της ζήτησης της από τους κτηνοτρόφους. Η τιμή του βαμβακιού για την επόμενη περίοδο θα σηματοδοτήσει και την πορεία του για το μετέπειτα διάστημα», καταλήγει .

Προβληματισμός στη Ροδόπη για την άρδευση και τον καιρό

Οι καιρικές συνθήκες και ο ζεστός Ιούνιος πρωίμισαν την καλλιέργεια του βαμβακιού στη Ροδόπη, που ξεκινάει τώρα την ανθοφορία του. Έγιναν επανασπορές, αλλά τα βαμβάκια φύτρωσαν κανονικά, όπως μεταφέρει ο Κυριάκος Κρόκος, γεωπόνος, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Αγροτών του νομού. Ο ίδιος εκτιμά πως, από την ερχόμενη εβδομάδα, η ανθοφορία θα είναι εντονότερη. « Μπαίνουμε στην κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία το βαμβάκι θα αρχίσει να φορτώνει με καρπό. Η αγωνία και το άγχος μας αυτήν τη στιγμή οφείλονται στις ενδείξεις ότι θα έχουμε παρατεταμένους βοριάδες και υψηλές θερμοκρασίες και στην ανάγκη να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις αρδευτικές απαιτήσεις. Λόγω της πολύ μεγάλης ξηρασίας από την περίοδο του χειμώνα, ορισμένες επιφανειακές γεωτρήσεις άρχισαν και έχουν προβλήματα, δεν έχουν αρκετό νερό», σημειώνει . Επιπλέον, ο κ. Κρόκος εξηγεί ότι φέτος ξεκίνησαν πάρα πολύ νωρίς το πότισμα, από τις αρχές Ιουνίου και μάλιστα εντατικά, κάτι που είναι πρωτοφανές. Οι παραγωγοί προβληματίζονται αν θα αντέξουν οι γεωτρήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου, που θα πρέπει να αρδεύουν. Ταυτόχρονα , παρατηρούν το καλλιεργητικό κόστος να αυξάνεται , καθώς ήδη μετρούν περισσότερα ποτίσματα συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Ο ίδιος παραμένει σε ετοιμότητα και για την εμφάνιση των εχθρών που είθισται να ταλαιπωρούν το βαμβάκι , όπως είναι το τζιτζικάκι και οι αφίδες, ενώ επαγρυπνεί και για το πράσινο σκουλήκι στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Φοβούνται την επανάληψη του φαινομένου «σεσουάρ» οι παραγωγοί της Θράκης

Η προσοχή είναι αυτονόητα στραμμένη στην εξέλιξη του καιρού, που χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με βόρειους ανέμους, θυμίζοντας έντονα το περσινό αποκαλούμενο φαινόμενο «σεσουάρ», που δεν επιλύεται με ποτίσματα. Εκδηλώθηκε στις αρχές Αυγούστου και κράτησε μέχρι το τέλος. «Τα βαμβάκια είχαν πιάσει αρκετό καρπό και τα νέα λουλούδια που πήγαιναν να περασμίνο πιάσουν” αναγκαζόταν το φυτό να τα αποβάλει , γιατί δεν επαρκούσε το νερό. Πρόκειται για το φαινόμενο της αυτοσυντήρησης του φυτού που επιλέγει να ρίχνει τα νέα λουλούδια για να διατηρήσει τα πρώτα», περιγράφει ο κ . Κρόκος. Συνέπεια αυτού ήταν η μειωμένη παραγωγή. Για τις παρούσες συνθήκες, ο ίδιος σχολιάζει πως «ακόμη και τα  καρούλια με τον πύραυλο με πολύ ισχυρό άνεμο δεν μπορούν να ποτίσουν κανονικά, γιατί το ανομοιόμορφο πότισμα προκαλεί προβλήματα». Οι παραγωγοί έχουν μπροστά τους έναν μήνα ποτίσματος κι αυτό που θέλουν είναι να αρδεύσουν σωστά τα χωράφια τους, ώστε να έχουν μία καλή παραγωγή.

Ενδέχεται να μείνουν αμάζευτα

 Για τους καλλιεργητές, μια καλή βροχή θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη, καιθώς, ειδικά για τα ξηρικά χωράφια, η φετινή χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο κ . Κρόκος επισημαίνει ότι ενδεχομένως να μην αξίζει οικονομικά να συλλεχθούν. «Αφενός έμειναν χαμηλά σε σχέση με το ύψος , αφετέρου θα έχουν ελάχιστη παραγωγή, η οποία δεν θα “σηκώνει ” το κόστος της συλλογής. Βέβαια, όλα τα έξοδα θα έχουν γίνει, εκτός από το πότισμα». Ο ίδιος ελπίζει να προχωρήσουν ομαλά στα ποτιστικά, ώστε να ισοφαρίσουν τις απώλειες όσοι διαθέτουν ξηρικά και ποτιστικά. Χαρακτηρίζει κρίσιμη τη χρονική περίοδο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε το βαμβάκι θα έχει τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής. «Ό,τι ” πιάσει ” το βαμβάκι από λουλούδι και καρπό μέχρι τις 20 Αυγούστου θα είναι και ο καρπός που μπορεί να συλλεχθεί» , καταλήγει .

Πηγή: «Υπαιθρος Χώρα»                                                                    

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: