«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, που υπαγορεύουν εγκατάλειψη των έμπρακτων και φραστικών προκλήσεων. Είμαστε έτοιμοι, για αυτό, να συνεχίσουμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Στο Καρφί και το δημοσιογράφο Κώστα Πασίση.
Και προσθέτει: «Ενισχύουμε τις συμμαχίες μας, προβάλλουμε την ταύτιση των θέσεών μας με το Διεθνές Δίκαιο και καθιστούμε σαφές -το τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, απλά και ξεκάθαρα, το μήνυμα ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Και ότι τα νησιά μας δεν αποστρατικοποιούνται».
Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «υπάρχει βεβαίως η νομική εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία βεβαίως θα αφορά και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί» και υπογραμμίζει ότι «και σε αυτό, όμως, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Από το 1975, στη συνάντηση Καραμανλή – Ντεμιρέλ, συμφωνήθηκε η έναρξη διαβουλεύσεων για να παραπεμφθεί από κοινού η εκκρεμότητα αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία, ωστόσο, υπονόμευσε το διάλογο εκείνο, όπως υπονόμευσε και όλες τις προσπάθειες, που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια για τη σύνταξη κοινού συνυποσχετικού. Κρατούμε, λοιπόν, ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και παραμένουμε σταθερά στις ράγες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια απλή και σαφή προσημείωση. Ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των νησιωτών μας, που δεν αντέχουν άλλο το βάρος του προβλήματος και σημειώνει «είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι άξονες της νέας πολιτικής. Πρώτα από όλα η αποσυμφόρηση των νησιών μας τόσο με μεταφορές προς την ενδοχώρα, όσο και με επιστροφές προς τα ανατολικά. Και η στήριξή τους με πρόσθετες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας. Και η δημιουργία κλειστών κέντρων, ώστε να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές. Και η ταχεία εξέταση –σύμφωνα με το νέο νόμο- των αιτήσεων ασύλου. Και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας. Και σε ό,τι αφορά τις Μ.Κ.Ο το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι, ώστε να μπει τέλος σε παρασιτικές και ύποπτες δραστηριότητες».
Σχετικά με την υπόθεση του ποδοσφαίρου ο κ. Καλαφάτης αποκρούει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για σχέσεις με συμφέροντα, σημειώνοντας: «Όταν η Κυβέρνηση δέχεται για το θέμα αυτό επιθέσεις από όλες τις πλευρές, οι ισχυρισμοί για εξυπηρέτηση συμφερόντων γίνονται ανέκδοτο. Ο Πρωθυπουργός σε μια πρώτη αντίδραση, επιδίωξε την αποφόρτιση του κλίματος και την προστασία της κοινωνικής ηρεμίας. Και ότι, αμέσως μετά, δρομολόγησε μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία, με στέρεα εχέγγυα αντικειμενικότητας, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής κατήγγειλε σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους. Ανοίγει ο δρόμος για Ειδικό Δικαστήριο;
Τέσσερις εισαγγελείς -και όχι ανώνυμοι κουκουλοφόροι- καταθέτουν στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ της σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων, αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Τα ίδια στοιχεία παραπέμπουν σε παραδικαστικό –παρακρατικό κύκλωμα, με πολιτικές άκρες. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους – για την αποκάλυψη της σκευωρίας και την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών- είναι υποχρέωση τόσο της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής όσο και της Τακτικής Δικαιοσύνης, να προχωρήσουν σε βάθος και μέχρι τέλους, τις έρευνες που διενεργούν. Το οφείλουμε, όχι μόνο στους αδίκως συκοφαντηθέντες, αλλά στην ίδια τη Δημοκρατία.
Με αφορμή την υπόθεση του ποδοσφαίρου, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι έχετε αγαστές σχέσεις με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή. Τι απαντάτε; Ποιος ήταν ο λόγος της πρωθυπουργικής παρέμβασης;
Όταν η Κυβέρνηση δέχεται για το θέμα αυτό επιθέσεις από όλες τις πλευρές, οι ισχυρισμοί για εξυπηρέτηση συμφερόντων γίνονται ανέκδοτο. Ο Πρωθυπουργός σε μια πρώτη αντίδραση, επιδίωξε την αποφόρτιση του κλίματος και την προστασία της κοινωνικής ηρεμίας. Και ότι, αμέσως μετά, δρομολόγησε μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία, με στέρεα εχέγγυα αντικειμενικότητας, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Την προηγούμενη εβδομάδα στην επικαιρότητα κυριάρχησε το θέμα Σαμαρά. Τέθηκε στην κυβέρνηση θέμα διαγραφής του; Ποιο ήταν το «κλίμα», που επικράτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία σας με τον πρώην Πρωθυπουργό;
Δεν υπήρξε ποτέ κανένα θέμα Σαμαρά.
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε νέο εκλογικό νόμο. Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση;
Ήταν ρητή προεκλογική δέσμευσή μας να αλλάξουμε το νόμο ΣΥΡΙΖΑ και να τον αλλάξουμε στην αρχή και όχι στο τέλος της τετραετίας. Αυτό είπαμε και αυτό κάναμε. Ας μην ανησυχούν, λοιπόν. Εκλογές –όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν το βλέπει κάτι άλλο συμβαίνει. Είτε προσπαθεί να τις ξορκίσει. Είτε θέλει να εκβιάσει τους βουλευτές του κόμματός του, που αντί για το Συνέδριο, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη.
Είμαστε προετοιμασμένοι, ως χώρα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, που υπαγορεύουν εγκατάλειψη των έμπρακτων και φραστικών προκλήσεων. Είμαστε έτοιμοι, για αυτό, να συνεχίσουμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ενισχύουμε τις συμμαχίες μας, προβάλλουμε την ταύτιση των θέσεών μας με το Διεθνές Δίκαιο και καθιστούμε σαφές -το τόνισε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, απλά και ξεκάθαρα, το μήνυμα ότι τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και αμετακίνητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Και ότι τα νησιά μας δεν αποστρατικοποιούνται. Υπάρχει βεβαίως η νομική εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία βεβαίως θα αφορά και την ΑΟΖ, όταν αυτή ανακηρυχθεί. Και σε αυτό, όμως, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Από το 1975, στη συνάντηση Καραμανλή – Ντεμιρέλ, συμφωνήθηκε η έναρξη διαβουλεύσεων για να παραπεμφθεί από κοινού η εκκρεμότητα αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία, ωστόσο, υπονόμευσε το διάλογο εκείνο, όπως υπονόμευσε και όλες τις προσπάθειες, που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια για τη σύνταξη κοινού συνυποσχετικού. Κρατούμε, λοιπόν, ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και παραμένουμε σταθερά στις ράγες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με μια απλή και σαφή προσημείωση. Ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν παζαρεύει κυριαρχικά δικαιώματα.
Ποια είναι τα μηνύματα που σας μεταφέρουν οι βουλευτές για το μεταναστευτικό πρόβλημα;
Κατανοούμε απόλυτα τις αντιδράσεις των νησιωτών μας, που δεν αντέχουν άλλο το βάρος του προβλήματος. Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι άξονες της νέας πολιτικής. Πρώτα από όλα η αποσυμφόρηση των νησιών μας τόσο με μεταφορές προς την ενδοχώρα, όσο και με επιστροφές προς τα ανατολικά. Και η στήριξή τους με πρόσθετες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας. Και η δημιουργία κλειστών κέντρων, ώστε να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές. Και η ταχεία εξέταση –σύμφωνα με το νέο νόμο- των αιτήσεων ασύλου. Και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας. Και σε ό,τι αφορά τις Μ.Κ.Ο το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι, ώστε να μπει τέλος σε παρασιτικές και ύποπτες δραστηριότητες.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr