Οι περισσότεροι από μας αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή σαν κάποιο… τέρας, όμως καμιά φορά τα πράγματα είναι αυτό ακριβώς: απελπιστικά.
Για τη Θεσσαλία ειδικά το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει οριστικά και αμετάκλητα εδώ και δύο δεκαετίες… Υφαλμύρωση στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα όπου με τις συνεχείς αρδευτικές γεωτρήσεις έχουμε καταναλώσει 3 δισ. κ.μ. υπόγειου νερού, ρήγματα που θα είχαν διευρυνθεί αν δεν ανακατασκευάζαμε την Κάρλα, διάβρωση γαιών και ..κυρίως λιγότερες βροχές, ιδιαίτερα στο ανατολικό της τμήμα. Φέτος μάλιστα έχουμε ξεπεράσει κάθε προηγούμενη καταγραφή αφού μπαίνουμε στο Φεβρουάριο και δεν είχαμε ούτε ένα εκατοστό χιονοκάλυψης στον κάμπο…
Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό, από το μέλλον ή το ζούμε ήδη στο παρόν;
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε λιγα χρόνια στον κάμπο, δεν θα μπορούμε να καλλιεργούμε ούτε σιτηρά… Αιτία η εξατμισοδιαπνοή λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του αέρα, επισημαίνει ο Δρας Νίκος Δαναλάτος του Γεωπονικού πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Φάνης Γέμτος βάζει και την παράμετρο της διάβρωσης των εδαφών και το χάσιμο της οργανικής ύλης από τις γεωργικές γαίες, ιδιαίτερα στα χωράφια με κλίση (άξονας Λάρισας- Φαρσαλων και Βελεστίνου- Αερινού).
Από τα 4,5 εκατομμύρια στρέμματα στη Θεσσαλία, τα 1,5 είναι σε επικλινή εδάφη και κινδυνεύουν τα προσεχή χρόνια να βγουν οριστικα εκτός γεωργίας. Για τα εδάφη αυτά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια από την πολιτεία…
Αντίθετα κάνουμε κουβέντα για φωτοβολταϊκά σε γόνιμες γαίες.. θα σπέρνουμε λαμπογιάλια έλεγε ο Θανάσης Νασίκας πριν από 20 χρόνια και να που επαληθεύεται…Πριν δούμε το θέμα της ενέργειας, ωστόσο πρέπει να απαντήσουμε στο θέμα της σιτάρκειας, πριν δημιουργηθεί επισιτιστικό πρόβλημα, παγκοσμίως, αφού η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη…
Τι κάνουμε εμείς σε επίπεδο Θεσσαλίας για αυτό, είναι το ερώτημα. Μήπως πέρα από τον Αχελώο πρέπει να επαναξετάσουμε όλα εκείνα τα μικρά και μεσαία φράγματα που έχουν μείνει στα συρτάρια, πριν πούμε το νερό-νεράκι; Το Παλιοδερλί, το Μουζάκι, την Πύλη κ.α.;
Ασχολείται κανείς σοβαρά με το πρόβλημα, ή τα αναπτυξιακά συνέδρια που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια το τελευταίο διάστημα εστιάζουν στην επικοινωνία και παρακάμπτουν την ουσία;
Χάνουμε άμεσα το 33% των καλλιεργήσιμων εδαφών στο θεσσαλικό κάμπο, που ερημοποιείται κι εμείς πετάμε αετό, για να μπούμε και στην λογική της Καθαράς Δευτέρας που πλησιάζει… Άνοιξε το τριώδιο λοιπόν.
πηγή: thessaliatv.gr