Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιείται η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι αυτό στο οποίο η κροατική Προεδρία του Συμβουλίου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Μια από τις προτεραιότητες της κροατικής Προεδρίας θα είναι να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία για τη νέα ΚΓΠ, η οποία να έχει θετικό αντίκτυπο στην αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας αλλά και στην ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και στους νέους αγρότες, στη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση και στην ενδυνάμωση των εννοιών της βιοοικονομίας και των «έξυπνων» χωριών.
Κατά τα λοιπά, η Κομισιόν θα παρουσιάσει στους υπουργούς Γεωργίας την ανακοίνωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αγροτική διάσταση της Πράσινης Συμφωνίας.
Τέλος, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την πρόταση Κανονισμού σχετικά με τους μεταβατικούς κανόνες για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Σκοπός της πρότασης, η οποία εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019, είναι να εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη στήριξη της ΚΓΠ προς τους Ευρωπαίους γεωργούς και άλλους δικαιούχους το 2021.
Στα πιο ειδικά θέματα της Συνόδου συμπεριλαμβάνονται η κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για τη μελλοντική ΚΓΠ στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.
Επιπλέον, η γερμανική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς Γεωργίας για τις συζητήσεις που διεξάγονται στο γερμανικό Κοινοβούλιο σχετικά με μια εθνική ετικέτα που θα καθιστά διακριτά τα τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί σύμφωνα με πρότυπα ευζωίας των ζώων που ξεπερνούν τις μίνιμουμ νομικές απαιτήσεις. Θα επιχειρηματολογηθεί επίσης η θέση της Γερμανίας υπέρ ενός πανευρωπαϊκού σχετικού σήματος.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί θα έχουν γεύμα εργασίας με τον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ και μεταξύ των άλλων θεμάτων θα συζητηθούν θέματα αειφορίας, αλλά και έρευνας και καινοτομίας.
Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση καλλιεργούμενης κάνναβης στα τρόφιμα
Οι πόρτες για τη χρήση καλλιεργούμενης και θεραπευτικής κάνναβης στα τρόφιμα άνοιξαν στην Ιταλία με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος που καθορίζει τους περιορισμούς ένταξης της THC στα συστατικά των τροφίμων. Πλέον, οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε μία σειρά διατροφικά προϊόντα, όπως μπισκότα, αλμυρά ταράλι, ψωμί, αλεύρι, λάδι και μία σειρά άλλων προϊόντων που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλοί χρησιμοποιούν καλλιεργούμενη κάνναβη για παραγωγή τυριού ρικότα, τόφου και μίας βιολογικής μπύρας.
Με το διάταγμα αυτό για τον καθορισμό των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, εξηγεί η συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti «παρέχονται απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες». Όπως τονίζει η ίδια συνομοσπονδία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις THC στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία 5ετία, περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018». Η ίδια πηγή εκτιμά πως μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000, καθώς τα προϊόντα που την περιέχουν γνωρίζουν μεγάλη αγοραστική άνοδο. Το διάταγμα του υπουργείου Υγείας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κλπ) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό.