8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Η ζωή μετά το Brexit: «Ούτε που θέλουν να ακούν αυτή τη λέξη πια»

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς είναι το πρώτο εργάσιμο πρωινό μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ένα πρωινό με αίσθηση …«business as usual», τονίζει ο Γιάννης Νισύριος, εργαζόμενος τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον κλάδο της βαριάς χημικής βιομηχανίας στη «Γηραιά Αλβιώνα», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», λίγες ώρες μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Παρασκευή τελείωσε όλο. Τώρα ο κόσμος πιστεύει -μετά την ανάλυση όλων των σεναρίων- πως “μια λύση θα βρεθεί” και δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα. Ο κόσμος αυτός κουράστηκε πάρα πολύ τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια να ακούει τη λέξη Brexit, οπότε με το που έγινε την Παρασκευή το γεγονός ήταν σαν να έκλεισε ένας διακόπτης και δεν θέλει κανείς να ακούσει αυτή τη λέξη», τονίζει ο κ. Νισύριος, περιγράφοντας το σημερινό πρωινό, το πρώτο εργάσιμο στη χώρα που ύστερα από 47 χρόνια εγκατέλειψε την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

- Advertisement -

Από το «Ημέρα Ανεξαρτησίας» στα… αποτελέσματα των talent show τα πρωτοσέλιδα

Καθημερινότητα της 3ης Φεβρουαρίου 2020 και το ζήτημα της εξόδου ελάχιστα απασχολεί τον μέσο Βρετανό πολίτη με τα ΜΜΕ να έχουν ήδη προχωρήσει παρακάτω, όπως αναφέρει ο κ. Νισύριος, στέλεχος μεγάλης βρετανικής εταιρείας. «Ο κόσμος», σημειώνει, «είχε απηυδήσει τόσο με την αναφορά της συγκεκριμένης λέξης όσο και με τα σενάρια για το τι μπορεί να πάει στραβά στον “Χ” ή “Ψ” τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως την επόμενη ημέρα της 31ης Ιανουαρίου, τα “χτυπήματα” στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων άλλαξαν άμεσα και από φράσεις του τύπου “Ημέρα Ανεξαρτησίας” ασχολούνταν με τον κοροναϊό ή τα …talent show».

Ο κ. Νισύριος, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, περιγράφει ακόμα και πανηγυρισμούς με πυροτεχνήματα το βράδυ της εξόδου, στην περιοχή όπου ζει, γεγονός που, όπως υποστήριξε, προκάλεσε «αλγεινή αίσθηση στην πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής».

Πώς σχολιάζουν το γεγονός στα πρώτα μετα-Brexit 24ωρα οι δύο πλευρές

«Οι μόνοι που ανοίγονται και σε μένα προσωπικά, καθώς γνωρίζουν πως είμαι ξένος, είναι οι Remainers, είναι εκείνοι οι οποίοι αυτές τις ημέρες αναφέρονται όταν μιλάμε για το ζήτημα, σε μια “χαζομάρα” που κάνουν ως χώρα», σχολιάζει ο κ. Νισύριος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των δύο πλευρών ύστερα από 3,5 χρόνια…

Σε ό,τι αφορά δε την πλευρά που επιθυμούσε το Brexit, σχολιάζει: «Εδώ, στους Brexiters, συμπεριλαμβάνονταν και συμπεριλαμβάνονται δύο ομάδες, οι νεότεροι από τη μια, οι οποίοι θεωρούσαν πως εμείς οι οικονομικοί μετανάστες ήμασταν η αιτία που έπεφτε ο μέσος μισθός στη χώρα» και οι μεγάλοι σε ηλικία πολίτες από την άλλη, «που θυμούνταν μια Μεγάλη Βρετανία, η οποία ήταν η δεύτερη τη τάξη χώρα στον κόσμο και όλο το περασμένο διάστημα έλεγαν πως η ΕΕ “πίεζε προς τα κάτω” το Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν απλά μια χώρα από τις 28».

Ως εργαζόμενος στον κλάδο της βαριάς χημικής βιομηχανίας, ο κ. Νισύριος άφησε τη δουλειά του στην Ελλάδα το 2016 «λόγω έλλειψης προοπτικών ως εργαζόμενος στην Ελλάδα της κρίσης» και περιγράφοντας την τελευταία τετραετία για έναν οικονομικό μετανάστη που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χαρακτήρισε ως μια περίοδο που έχει και ανησυχητικά στοιχεία «ως προς τον ρατσισμό και το hate crime (έγκλημα μίσους)». Ακόμη και αν -όπως λέει- σε ό,τι αφορά τα πρακτικά ζητήματα, τομείς κρίσιμοι για τη μεγάλη μάζα δεν έχουν σε κανένα χρονικό σημείο βρεθεί σε ύφεση «με την ανεργία να μην ξεπερνά το 3,8%» και τους εργαζόμενους να βρίσκουν «έστω μικρό διάστημα εργασία, όταν το επιθυμούν. «Σήμερα, κανένας ξένος δεν παίρνει κανενός Άγγλου τη δουλειά εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: