8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Η ΕΕ απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, απέρριψε τμήματα του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου βάσει του οποίου το Ισραήλ θα κρατήσει τους οικισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

«Η αμερικανική πρωτοβουλία, όπως παρουσιάσθηκε στις 28 Ιανουαρίου, αφίσταται των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ, στην οποία εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βούληση του Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσήλωσή της σε μία λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα βασίζεται στην συνύπαρξη των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με ανταλλαγή ισότιμων εδαφών, κατ’ εφαρμογήν όσων μπορεί να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος της Παλαιστίνης, ενιαίο, κυρίαρχο και βιώσιμο, που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο, ειρηνικά, με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπορέλ.

- Advertisement -

«Για την οικοδόμηση μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, τα ανεπίλυτα θέματα τα σχετικά με το οριστικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές», προσθέτει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια και το θέμα των προσφύγων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις δύο πλευρές να δεσμευθούν εκ νέου και να απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να οξύνει την ένταση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις για την προοπτική προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Όχθης.

«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν», προειδοποιεί ο Μπορέλ, σκληραίνοντας τη γλώσσα του έναντι του σχεδίου του Τραμπ.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που έχουν καταληφθεί μετά το 1967», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 7 Φεβρουαρίου.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: