8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Η γρίπη κάνει… επίθεση στους τρικαλινούς!

Διαβάστε επίσης:

Τον… μπελά τους έχουν βρει οι τρικαλινοί από την φετινή γρίπη! Μπορεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρκετοί να αναγκάζονται να βρίσκονται στα κρεβάτια με… φάρμακα, αλλά μάλλον ο φετινός ιός της γρίπης δείχνει δυναμικός. Μάλιστα δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις, αφού χτυπάει παιδιά, αλλά και ενήλικες.
Όπως είναι λογικό στο νοσοκομείο Τρικάλων η Α’ και Β’ Παθολογική είναι σε ετοιμότητα, όπως βέβαια και τα επείγοντα του νοσοκομείου,. Ενώ στα φαρμακεία ακόμη και αυτές τις μέρες αρκετοί ρωτάνε αν προλαβαίνουνε να κάνουν τα εμβόλιο κατά της γρίπης.
Η πορεία της γρίπης σε όλη την χώρα
Δυναμική καταγράφεται η πορεία της γρίπης στη χώρα μας ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απέχουμε χρονικά δύο εβδομάδες έως την κορύφωση του εποχικού κύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Και παρά το ρεκόρ εμβολιασμών [3.000.000] που καταγράφηκε εφέτος, τα δεδομένα μαρτυρούν ότι οι ηλικιωμένοι παραμένουν ευάλωτοι στους ιούς που κυκλοφορούν.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε διάστημα μόλις εφτά ημερών 32 ακόμη ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης της υγείας τους, ενώ 15 άνθρωποι που νόσησαν με γρίπη έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκαν 151 σοβαρά κρούσματα, καθώς εμφάνισαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα οι 136 να νοσηλευτούν εσπευσμένα σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από αυτούς οι 117 ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τους οποίους συνιστάται εμβολιασμός.
Παρά τον εμβολιασμό
Ωστόσο, παρότι περίπου οι μισοί (42,7%) ακολούθησαν τις συμβουλές των ειδικών και εμβολιάστηκαν εγκαίρως – όταν πέρυσι τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 15% -, τελικά ασθένησαν βαριά από τη γρίπη. «Είναι πράγματι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων εφέτος που εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Αυτό μας δείχνει ότι πιθανότατα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους δεν είναι ικανοποιητική σε ό,τι αφορά την προστασία που τους παρέχει» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Οργανισμού, παιδίατρος δρ Θεανώ Γεωργακοπούλου.
Μια πιθανή εξήγηση στο «κενό» αυτό παρέχουν τα αποτελέσματα μελέτης ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα περισσότερα εμβόλια στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Β-κυττάρων, όμως όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η απόκριση του ανοσοποιητικού των νεότερων ηλικιακά είναι καλύτερη, παράγοντας προστατευτικά αντισώματα.
Αντιθέτως, «τα Β-κύτταρα των ηλικιωμένων έχουν κολλήσει στο παρελθόν» σημειώνει ο βασικός ερευνητής της ίδιας μελέτης, Πάτρικ Ουίλσον. Ετσι, ενώ οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται και εξελίσσονται με τον καιρό, τα Β-κύτταρα των ηλικιωμένων (που σημειωτέων αποτελούν ευάλωτη ομάδα) δεν μπορούν να συμβαδίσουν.
Η παρατήρηση όμως αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνει τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς με τον εμβολιασμό μειώνονται η διάρκεια και η σοβαρότητα της νόσου, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών που είναι ούτως η άλλως ευάλωτοι στις λοιμώξεις» καταλήγει δρ Ουίλσον. Αντίστοιχα και η δρ Γεωργακοπούλου επιμένει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης. «Επιπλέον, πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο, υπό την έννοια ότι εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι σημαντικό να εμβολιαστούν έστω και τώρα».
Κλείνουν σχολεία
Εν τω μεταξύ, κατά δεκάδες κλείνουν εφέτος και τα σχολεία σε δήμους της χώρας. Θυμίζουμε ότι την εβδομάδα που πέρασε είχαν κλείσει και δυο σχολεία στα Τρίκαλα. Η αιτία είναι ότι εφέτος κυκλοφορούν με την ίδια δυναμική και οι δύο τύποι Α, εκ των οποίων ο Η1Ν1 προσβάλλει (και) τα παιδιά, ενώ ο Η3Ν2 έχει ως βασική ομάδα-«στόχο» τους ηλικιωμένους.
Πάντως και σύμφωνα με την ειδικό δρα Γεωργακοπούλου, «σε ό,τι αφορά τα παιδιά η αύξηση αυτή αποδίδεται στον συγχρωτισμό που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες, δεδομένου ότι η γρίπη μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού» με την ίδια να επικροτεί τα αυξημένα αντανακλαστικά των αρμοδίων προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση.
Ενα ακόμη φετινό… παράδοξο είναι και η φρενήρης κατανάλωση των χειρουργικών μασκών, με τους πολίτες να επιχειρούν αφενός να προστατευτούν από τους ιούς της γρίπης και αφετέρου να λάβουν προληπτικά μέτρα για τυχόν είσοδο του κορωνοϊού στη χώρα.
Εν τούτοις, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μάσκα δεν αποτρέπει πλήρως την είσοδο των ιών στον οργανισμό. «Μια χρησιμότητα που έχουν οι μάσκες στην πρόληψη της γρίπης είναι το γεγονός ότι εμποδίζουν την άμεση επαφή των χεριών με τη μύτη ή το στόμα» σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ομως, η μόλυνση μπορεί να γίνει και από την επαφή του χεριού με τους οφθαλμούς. «Επιπλέον, για να είστε πλήρως προστατευμένοι από την επαφή του χεριού με τη μύτη και το στόμα, πρέπει να φοράτε τη μάσκα 24 ώρες το 24ωρο και να την αλλάζετε τακτικά. Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να εστιάζουν στην καλή προσωπική υγιεινή και την καθαριότητα των χεριών και να μην τα περιμένουν όλα από τος μάσκες» καταλήγει ο ίδιος.
πηγή:proinoslogosnews.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση του Δημάρχου Τεμπών με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ....

Διαδρομές Ανάγνωσης – Διαδρομές Επιβίωσης και Δημιουργικές Διαδρομές

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε,...

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ για αποκαταστάσεις στα ορεινά χωριά του Δήμου Καρδίτσας

Την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Καρδίτσας υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ....

Σκρέκας για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση...

Οικονόμου: Ο Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για βραβείο

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε...

Η Ζ. Μακρή στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης,...

Στην ίδια κατηγορία: