Πρόσκληση με την οποία καλούνται φορείς να υποβάλουν προτάσεις για τη λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους ηλικίας 16 ετών και άνω, εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε περιφερειακές και τοπικές αρχές, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, διεθνείς οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για προγράμματα διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, με πλαίσιο φιλοξενίας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους.
Η χρηματοδότηση των διαμερισμάτων, συνολικού προϋπολογισμού δέκα εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Το κόστος που περιγράφεται στην πρόσκληση αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2020 και θα χρηματοδοτηθούν μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες, καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση. Σημειώνεται, ότι τα διαμερίσματα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους ξενώνες φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται, το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο στα διαμερίσματα κυμαίνεται από 44,6 έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή της χώρας. Αντίθετα, το κόστος για δομές φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα, κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές. Τέλος, το ημερήσιο κόστος των ξενοδοχείων που επίσης φιλοξενούν ανήλικους είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το κόστος του νέου προγράμματος.
«Πρόκειται για υπηρεσία και όχι επίδομα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία προσθέτει ότι «το κόστος που έχει υπολογιστεί ανά ανήλικο και το οποίο θα δοθεί στους φορείς αφορά όχι μόνο στη στέγασή του, αλλά και στην παροχή πλήρους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης». Επιπλέον δαπάνη έχει καθοριστεί για την επίπλωση των διαμερισμάτων, εφόσον αυτά είναι κενά.
Η κ. Αγαπηδάκη υπογραμμίζει ότι τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών. Όπως τονίζει, «προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τους ανήλικους που θα μείνουν στην Ελλάδα και να έχουμε ένα πρόγραμμα ένταξής τους, προκειμένου να αποφύγουμε τα κακά αποτελέσματα εγκληματικότητας».
Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπονται σαφείς κανόνες διαπίστωσης της ανηλικότητας, «ώστε να απολαμβάνουν της ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μόνο αυτοί που κατ’ ουσία το δικαιούνται και όχι όσοι πονηρά το επικαλούνται», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr