8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Επιτροπή Πολιτών για Καραμπατζάκη: Καμιά «λευκή επιταγή»

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωση των πολιτών για την Καραμπατζάκη από την Επιτροπή Πολιτών.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, η περιοχή του χειμάρρου Κραυσίδωνα – Καραμπατζάκη στο βωμό του αυτοκινήτου. Για τους ¨αφελείς¨ αυτής της πόλης, τι παραπάνω από μια ¨φυσιολογική συνάντηση¨ αφού έρχεται να συναντήσει την οδό Ζάχου και μάλιστα καθυστερημένα.

- Advertisement -

Οι δημοτικές αρχές του Βόλου πάντα ήθελαν αυτή η συνάντηση να γίνει το Σεπτέμβριο του 1993, τότε που ξεκίνησε η διάνοιξη της Ζάχου με τους κατοίκους της πόλης και της περιοχής να έχουν την υπόσχεση της τότε δημοτικής αρχής για ¨αναβάθμιση της περιοχής¨, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE – που όμως ποτέ δεν έγινε – και για όσους θυμούνται, τις μετέπειτα σφοδρές αντιδράσεις πολιτών, Φορέων και Οργανώσεων.

Τότε δεν καταστράφηκε περιβαλλοντική διαμόρφωση, κόπηκαν όμως δέντρα, και διοχετεύθηκε κυκλοφορία εσωτερικού δακτυλίου αυτοκινήτων, τραγική για το φυσικό περιβάλλον του χειμάρρου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τώρα όμως συντελέστηκε καταστροφή, κοπή δέντρων και πρασίνου, σπασίματα και αφαίρεση διαμόρφωσης σε πεζοδρομημένα σημεία του γραμμικού πάρκου της Καραμπατζάκη στη Νέα Ιωνία. Έργα που κατασκευάστηκαν το 1993 – 95 με μεράκι και όραμα από τη δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας. Τότε οι πολίτες και πλήθος φορέων αγωνίστηκαν διεκδίκησαν και κατάφεραν τη γραμμική διαμόρφωση τμήματος της Καραμπατζάκη, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE.

Σε λίγο θα μπορούν να αναπνέουν περισσότερο καυσαέριο, να έχουν περισσότερο θόρυβο και φυσικά θα υποστούν την απώλεια ενός χώρου όπου ο άνθρωπος και η ποιότητα ζωής είναι το κυρίαρχο και με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Μετά την καταστροφική επέμβαση της δημοτικής αρχής στην Καραμπατζάκη την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 και το αποτέλεσμά της, η λέξη «ντροπή» ωχριά μπροστά στα επόμενα που θα συμβούν σ΄ αυτή τη μοναδική για την πόλη περιοχή. Οι υποστηρικτές αυτής της δημοτικής αρχής αλλά και της άποψης, μπορούν να είναι χαρούμενοι…η προεκλογική δέσμευση σταδιακά εκτελείται, μαζί της όμως και οι άνθρωποι αυτής της πόλης.

Πρόκειται για έργο οδοποιίας, με δύο ευθύγραμμους δρόμους, Ζάχου και Καραμπατζάκη, που θα συνδέουν δύο δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, τον Περιφερειακό με την οδό Λαρίσης, να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄ αυτό. ΔΕΝ πρόκειται για ήπια κυκλοφορία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει! Οι δύο παρόχθιοι δρόμοι Ζάχου και Καραμπατζάκη θα έχουν τη μορφή εσωτερικού δακτυλίου αυτοκινήτων [συλλεκτήριοι] με διέλευση φορτηγών μέχρι 6 τόνους [!], με παράλληλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και των κάθετων σε αυτούς δρόμους. Είναι απλό και εφόσον εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, σύντομα θα το διαπιστώσετε.

Η προσπάθεια όμως δε σταματά, συνεχίζεται. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν αρκεί να αντιληφθούμε ως φορείς, πολίτες και κάτοικοι αυτής της πόλης ότι η περιβαλλοντικά πολύτιμη περιοχή του χειμάρρου Κραυσίδωνα, δεν αφορά τους κατοίκους που μένουν εκεί, αφορά όλη την πόλη, πολύ ευρύτερα της Ζάχου και Καραμπατζάκη, όπως και η κλιματική αλλαγή αφορά όλο τον πλανήτη.

Εν αναμονή και της εκδίκασης της υπόθεσης στις 10 Μαρτίου 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας [ΣτΕ], στο οποίο βρισκόμαστε για δεύτερη φορά, ως ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, από τη Δημοτική αρχή Βόλου, θα είμαστε παρόντες σε μια κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού γραμμικού πάρκου στην περιοχή του Κραυσίδωνα, που θα ενώνει την πόλη με το βουνό.

Η πρόταση έχει συνταχθεί από τους πολίτες, είναι ενδεικτική, βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και έχει κατατεθεί στην κοινωνία και τους φορείς. Μια πρόταση που απαιτεί προσεκτική μελέτη ανάπτυξής της, βελτιώνει αισθητικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αναπτύσσει ήπιες οικονομικές δραστηριότητες. Μια πρόταση στις απαιτήσεις των καιρών, άμεσα χρηματοδοτούμενη από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και όχι από το δημοτικό ταμείο!

Είναι μια υπόθεση που αφορά ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ! Καμιά «Λευκή επιταγή» και ρίσκο στην ποιότητα της ζωής μας !

Ροή Ειδήσεων

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Σκρέκας: Έως 6 δισ. θα ανακτηθούν σε 12 μήνες από τα υπερ-έσοδα στην παραγωγή ρεύματος

Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το ύψος των ποσών που θα ανακτήσει μέσα σε 12...

Πρωτιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες μετάβασης του συνόλου των έργων,...

Νέος συνθετικός χλοοτάπητας στο βοηθητικό στάδιο Αλκαζάρ

Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ανακαίνισης του βοηθητικού χώρου του σταδίου Αλκαζάρ, που μετατρέπεται σε σύγχρονο...

Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές...

Στην ίδια κατηγορία: